Mentatippek hétvégére
Kékszalag reggeli a csopaki Márgában és a Homola Borteraszon, brunch a Laposa Pincészet teraszán – július 6.
Európa legrégebbi múltra visszatekintő tókerülő vitorlásversenyének indulását csopaki Márga étterem teraszáról csodálhatjuk, ahonnan a Balaton egyik legszebb panorámája tárul elénk. A látványhoz balatoni és bakonyi finomságok, valamint a Szent Donát Birtok limitált szériás pezsgője társul. A Kékszalag reggeli menüjében lesz többek között tökmagos kacsamáj, harcsakolbász vagy turbolyás bevert tojás, és valljuk be, ilyen finomságok mellett mégiscsak jobban tudunk szurkolni kedvenc hajóinknak.
Reggelit tálal a Homola Borterasz is a Kékszalag startja alkalmából. A paloznaki pincészet kertjében a szőlősorok között üldögélve nézhetjük, hogyan törnek maguknak utat a hajók Tihany felé. Kérjük akár a tojásos, akár a croissant menüt, pezsgő mindenképpen jár a szilárd táplálék mellé. A pincészet vadonatúj buborékos itala nemcsak őrületes rózsaszín címkéjével hódít. Pinot blanc alapbort zártak itt palackba, sok üdítő buborékkal. Érdemes megkóstolni.
Aki viszont elmulasztotta a rajtot, Badacsonynál még beérheti a vitorlásokat. A Laposa Pincészet teraszán finom falatok és jó borok mellett gyönyörködhetünk a Kékszalag mezőnyében egész nap. A pincészet kuriózummal is készül: ezen a napon fogják bemutatni a 2016-os kéknyelű borukat, amely igazi badacsonyi különlegesség.
Bor, Mámor, Bénye – július 6-9.
Készíthetünk és palackozhatunk saját bort, de bonbont is tölthetünk, kóstolhatunk muzeális borokat vagy helyi pezsgőket – az biztos, hogy felejthetetlen élményben lesz részünk, ha a hétvégén ellátogatunk Erdőbényére. A helyi borászok és a környék legjobb éttermei és gasztronómiai vállalkozásai mind-mind azon lesznek, hogy az ízlelőbimbóinkat kényeztessék, a pincészeteknél pedig jó hangulatú koncerteket hallgathatunk, szóval minden adott egy mámoros nyári hétvégéhez.
Pannonhalmi levendulanapok – július 9-ig
Magyarország legősibb gyógynövénykertjében a korabeli tudós szerzetesek nyomában járva, vezetett túrákon, műhelyfoglalkozásokon ismerkedhetünk meg a levendula termesztésének történetével, felhasználásának titkaival, kertészeti és gyógyászati alkalmazásaival. Az igazi lazulást könnyűzenei koncertek is segítik.
Egri Bikavér Ünnep – július 6-9.
Az idén tavasszal hungarikummá nyilvánított egri bikavért már huszonegyedszer ünnepelhetjük ízletes egri borokkal, Eger és a környék legjobb konyhái által kreált ételekkel és változatos zenei programokkal. A gasztronómiai kínálatban számtalanszor visszaköszön a város nevezetes küvéje, hiszen olyan különlegességeket kóstolhatunk meg, mint a mangalicarilette bikavérben, a vaddisznófilé bikavéres szilvamártással, a konfitált kacsacomb vörösboros erdei gombával vagy az epres joghurthab vörösboros zselével.
Budapesti Borbár Túra – július 6.
Idén második alkalommal járhatjuk be az ország különböző borrégióit anélkül, hogy kitennénk a lábunkat Budapestről. 28 borbárban találkozhatunk a borászokkal, akik különböző borcsomagokkal, meglepetésekkel, sztorikkal várnak bennünket, és az élmény mellé sok helyen különböző gasztronómiai ínyencségekkel és koncertekkel is készülnek. Remek alkalom arra, hogy újra találkozzunk vidéki bortúráinkon megismert és azóta is kedvelt borászainkkal, de felfedezhetjük azt a borvidéket is, ahová mindig vágytunk, de még soha nem sikerült eljutnunk.
Zenés estek a Budapesti Állatkertben – egész nyáron, szerdánként
A Budapesti Állatkert népszerű nyári koncertsorozatán a zenészek fellépései előtt a vendégek szekszárdi borokkal hangolódhatnak az estére. Rozékkal, sillerekkel, könnyed kadarkákkal és kékfrankosokkal várhatjuk kedvenceink koncertjét. Július 5-én például Kern András, Hernádi Judit és Heilig Gábor fellépése mellé a Sebestyén Pince, valamint a Németh János Pincészet kínálja a borokat, míg július 12-én a Budapest Klezmer Band és Tompos Kátya örömzenéjéhez az Eszterbauer Borászat, illetve Bősz Adrián tölti tele a poharainkat.
Kellemes nyarat, szép estéket, jó borokat mindenkinek!