Vissza
Mit igyunk a Szekszárdi Szüreti Napokon?
2017.09.16. | Szabó Hajnalka
Ha szeptember, akkor szüret és Szekszárdi Szüreti Napok. Ez a természet rendje, idén sincs ez másként. A rendezvény vasárnap estig tart, íme néhány ötlet a kóstoláshoz…
A tolnai főváros évtizedek óta az ország egyik legszerethetőbb, legautentikusabb szüreti ünnepével varázsolja el szépszámú látogatóit.
.jpg)
A szekszárdiak ezekben a napokban igyekeznek kicsit korábban letenni a metszőollót, és a szüreti munkálatok közepén is időt szakítanak rá, hogy az ismerősökkel, barátokkal találkozhassanak a város központjában, de az ország távolabbi részeiről is egyre többen utaznak erre a hétvégére Szekszárdra. Nem véletlenül: a méltán elismert szekszárdi borok mellett számtalan izgalmas program is várja az idelátogatókat. Az egyik legnagyobb esemény minden évben a karneválszerű szüreti menet a szürettel kapcsolatos eszközökkel, színpompás viseletekkel, de itt még a gyerekek is hordóból készült dongaverdákkal játszanak.
.jpg)
A számtalan érdekes kísérőprogram ellenére azért természetesen a boroké a főszerep, hiszen idén is több mint negyven szekszárdi borász kínálja az előző évek munkájának gyümölcsét. A borvidék zászlósborát, a bikavért kötelező megkóstolni: mostanában inkább gyümölcsösebb, fiatalabb bikavérekkel találkozhatunk, nem az évtizedekkel ezelőtt megismert súlyos küvékkel, de ha ránk hallgatnak, kadarka és kékfrankos is mindenképpen kerül a poharakba.

Mindenki talál itt kedvére valót, akár könnyedebb vagy testesebb bort keres, akár fehéret, rozét, sillert vagy vörösbort kortyolgatna így kora ősszel. Csütörtökön mi is Szekszárdon jártunk – ahol egyébként nyitás után fél órával már tele volt a tér –, és a teljesség igénye nélkül ajánlunk pár bort, amit szerintünk érdemes megkóstolni:
Heimann Családi Birtok: Csók! Rózsi mama 2016 – fahordós rozé, szűretlenül, finomseprővel töltve… A Heimann család már megint kitalált valamit, aminek nemcsak az íze, de a színe is varázslatos. Kihagyhatatlan!
.jpg)
Németh János Pincészet: Siller – 70% kékfrankos, 30% merlot, 12,5% alkohol. Egy nagyon gyümölcsös átmenet a rozék világából a vörösek felé félúton, amit idén a borkiválóságok közé választottak.
.jpg)
Sebestyén Pince: Iván-völgyi Bikavér 2015 – ez a Szekszárd palackba töltött zamatos bikavér lett idén Szekszárd város bora. Gyümölcsös, fűszeres, könnyed kortyok, élmény a fogyasztása!
Vida Családi Borbirtok: Hidaspetre Kékfrankos 2014 – ha szeretnénk megkóstolni az egyik olyan bort, amit az ország vendégeinek kínálnak a nagykövetségeken, nem kell mást tennünk, mint ellátogatni Vidáék standjához. Elegáns, egyensúlyos kékfrankos.
.jpg)
Ifj. Márkvárt János: Syrah 2015 – a fűszeres vörösborok kedvelőinek ajánljuk a kis pincészet első syrah-ját, ami egy év hordós érlelés után került palackba. Nekünk nagyon tetszett.
.jpg)
Garai Pincészet: Sauvignon Blanc 2016 – Szekszárdon nem csak kiváló vörösborok születnek, a fehérborok kedvelőinek is tudunk mit ajánlani. A nemzetközi szinten most nagyon népszerű fajtából itt is készül olyan friss, ropogós bor, ami a VinAgora nemzetközi borversenyen aranyérmet kapott, és a Magyarországi Németek Fehérborává választották.
Szeleshát Szőlőbirtok: Olaszrizling 2016 – könnyed, gyümölcsös fehérbor, ami a kora őszi melegben kiabál a szóda után, de ha picit hűvösebb van, akkor is jólesik – már ha nem feltétlenül egy testesebb vörösborra vágyunk.
.jpg)
Takler Pince: Kadarka 2016 – málnás-meggyes-fűszeres ízvilágával, szép savaival és színével egyaránt elvarázsol, és egyébként is, Szekszárdon egy jó kadarkát mindenképpen érdemes megkóstolni!
Fotó:
facebook
Szabó Hajnalka