Pálinkaverseny csak nőkkel

2018.04.04. | Szabó Hajnalka
A pálinkát sokan férfias italnak tartják, pedig egyre több hölgy foglalkozik ezzel a nemes szesszel. Április közepén Zamárdiban tartják az első Balaton Open pálinka- és párlatversenyt, ahol kizárólag nők ülnek a zsűriben. 
 
„Antropológiailag bizonyított tény, hogy a nők szaglása sokkal jobb, mint a férfiaké” – állítja Zólyomi
Zsolt parfümőr, a verseny egyik szervezője, akinél hitelesebb forrást nehezen találnánk, ha illatról van szó. Senkinek nem kell tehát meglepődnie, hogy a Balaton Openen csak hölgyek bírálnak, de a most debütáló, különleges megmérettetésen nem ez az egyetlen újdonság. A benevezett minták teljes analitikai vizsgálaton esnek át, az értékelés a szokásos 20 helyett 40 pontos bírálati rendszerben zajlik, minden párlatot legalább hét bíra kóstol, teljes az anonimitás, a minták kódszám szerint, egyforma üvegben versenyeznek, és csak az eredményhirdetéskor derül ki, hogy ki és mi rejtőzik a kódszám mögött. A nevezők a verseny végén nemcsak pontszámot, hanem tartalmas szöveges értékelést is kapnak majd.



De hogyan lesz valakiből pálinkaszakértő? Erről kérdeztük Borbáth Gabriellát, a zsűri egyik oszlopos tagját, aki tavaly Magyarországról elsőként kapott meghívást egy Németországban zajló nemzetközi párlatverseny bíráló bizottságába, de itthon is számos versenyen megfordult már.



A kétezres évek első felében, amikor itthon épp kezdett divatba jönni a pálinkafogyasztás, a vendéglátásban dolgoztam. Az akkori főnökömnek feltűnt, hogy érdekelnek a minőségi párlatok, így beíratott egy alapfokú sommelier-kurzusra. Annyira megtetszett, amit ott kaptam, hogy folytattam a tanulást. Bár eleinte inkább a borok világára koncentráltam, és egyre otthonosabban mozogtam ezen a területen, 2007-ben felhívott a Budapesti Pálinkafesztivál főszervezője, hogy menjek el a Pálinkavilág című magazin kóstolójára. A lap színvonalas volt, szerették a szakmában, de sajnos hamar megszűnt. Örömmel mondtam igent a felkérésre, és ettől kezdve egyre közelebb kerültem a párlatokhoz.

Azonnal elfogadta a többi bíra, hogy egy törékeny lány is ül közöttük?

Először gyanakvással méregettek: vékony is voltam, fiatal is, bizonyára kíváncsiak voltak, hogy állok majd helyt egy soktételes kóstolón. A helytállással nem volt semmi gond, de a bírálatban akkor még tényleg gyakorlatlan voltam, és a pálinkákat is úgy írtam le, ahogy a borokat szokás, mégis olyan meggyőző volt a szereplésem, hogy utána egyre több helyre hívtak. A sorsom 2009-ben pecsételődött meg, amikor igent mondtam a Rézangyal felkérésére, és a márka pálinkaszakértője lettem. Innentől gyorsan követték egymást az események, elvégeztem Gyulán egy pálinkabírálói tanfolyamot, később pedig a budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszermérnöki Karán szereztem pálinkamester szakmérnöki és szaktanácsadói oklevelet.



Ez nem egészen az az életút, amit egy fiatal lánynak elképzelünk…

Én sem tudatosan választottam, valahogy az egyik lehetőség hozta a másikat. Gyermekkoromban sok időt töltöttem a Szent György-hegyen. A nagypapám borászkodott, mentem vele az ültetvényre, a pincébe, és egyszerűen belém égtek az illatok. Azt mondják, a nők szaglása tényleg jobb, mint a férfiaké, de jó adag nyitottság is kell ahhoz, hogy minél több illatot be tudjon azonosítani az ember. A pálinka mellett egyébként a csokoládé az, ami elvarázsol, 3 éve bírálok az International Chocolate Awards-on, a pálinka-csoki párosításokat pedig különösen szeretem.



Pálinkában van egyébként kedvenced?

Az almát a sokszínűségéért, a törkölyt pedig a rétegzettsége, a karakteressége, az izgalmassága miatt szeretem, de bármilyen jó párlatban könnyen fel tudom fedezni a szépségeket.
 
A szervezők mintha csak kedvezni szeretnének Gabinak, hiszen a Balaton Openen négy eddig mostohán kezelt pálinkafajta, a cseresznye, az alma, a kék szőlő és a törköly jut főszerephez.
A kategóriagyőztes párlatokat a nagyközönség is megkóstolhatja majd, a szervezők ugyanis gondoskodnak róla, hogy jusson belőlük a Balaton környéki emblematikus éttermekbe és szórakozóhelyekre.



Az eredményhirdetés április 14-én 14 órakor lesz. Mi már alig várjuk, hogy kiderüljön, kinek a párlatát iszogatjuk nyáron a Balatonnál.

Ha valaki nevezni szeretne a versenyre, néhány napig még megteheti. A nevezési feltételekért klikk ide.
 
Fotó:
facebook
Vető Gábor

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)