Rocksztár a csészémben
A háromszoros brit baristabajnok és szintén háromszoros baristavébé-döntős Maxwell Colonna-Dashwood is egy olyan figura, aki komoly hullámokat kavar mindenütt, ahol megfordul. Például olyan komolyan beleásta magát a víz kémiájába és vizsgálta annak hatását a kávé ízére, hogy a végén megszületett a Water for coffee című könyve, ami egy bizonyos szint felett hamar megkerülhetetlenné vált.
Ezek után húzott egy igazán meglepőt, és kísérletezni kezdett a kapszulákkal. Ugye, hogy nem tűnik összeegyeztethetőnek a specialty szemléletével? Maxwell szerint igen. Hiszen a barista szerepe összetett, és sok gyakorlatot igényel, ami keveseknek van meg. A Nespresso gépek felhasználásával, az általa frissen pörkölt, majd precízen őrölt, végül oxigénmentes környezetbe zárt kávé azt a végeredményt adja, mintha ő maga lenne a baristánk – mindez a saját konyhánkban vagy az irodában.
Nem is volt kérdés, hogy mindenképpen részt veszek a Kontakt cuppingján, amit a kínálatukba frissen bekerült Colonna kávékból tartottak. Azért is tartottam különösen izgalmasnak a lehetőséget, mert a Colonna választéka a szándék szerint olyan kávékat ölel fel, amik nagyon magas pontszámot értek el, vagy különösen ritkák és izgalmasak. A mostani cupping alkalmával négy különböző terület termését kóstoltuk, egyet Kolumbiából, egyet Salvadorból, egyet Kenyából, egyet pedig Costa Ricáról.
A játék ezúttal is a megszokott volt: a négy kávét csak számokkal látták el, és kaptunk mindegyik főbb jegyeiről egy-egy leírást, ezek alapján kellett beazonosítani őket. Azt is gondolhatnánk, hogy négy versenyző esetében ez egy egyszerű feladat, de újfent bebizonyosodott, hogy ez nem igaz. Ezúttal senkinek sem sikerült eltalálni mind a négyet, nem volt könnyű a rejtvény. Az egyikben érett trópusi gyümölcsök, kivi és a barna cukor édessége jelent meg; a másikban szilva és eper, a fehér cukor finomsága, majd némi mogyoró; a harmadikban szilva és karamell kiegyensúlyozott szederre jellemző savassággal; míg a negyedikben nagyon tiszta mézes édesség a szilva és a csokoládé ízjegyeivel.
A poént természetesen nem fogom lelőni, nem árulom el, hogy melyik honnan érkezett, sőt a kedvencemet sem mondom meg, hogy érdemes legyen ellátogatni a Kontaktba, ahol ezek a kávék most is kóstolhatók, és felfedezni a sokszínűségüket. Jó kis játék ez, érdemes benne elmerülni!