2023.01.31. | Borsmenta
Már várják a párlatmintákat a SCIENTIA MASTER SPIRIT COMPETITION szervezői! A híres Perkátai Párlatverseny utódjaként tavaly debütált nagyszabású esemény az idén a magyar ginek versenyével is kiegészül…
Nemcsak a párlatok, hanem a magyarországi ginek is versenybe indulnak az egyik legrangosabb hazai megmérettetésen.
A SCIENTIA MASTER SPIRIT COMPETITION bírálata két helyszínen zajlik majd: a gineket a budapesti Seven Cocktail Barban, a párlatokat Perkátán, a Győry-kastélyban kóstolják a szakemberek.
Miért más ez a verseny, mint a többi?
A SCIENTIA MASTER SPIRIT COMPETITION mögött álló stáb nagyon fontosnak tartja, hogy részletes szakmai véleménnyel segítse a pálinka- és párlatkészítők munkáját, ezzel is támogatva őket abban, hogy még színvonalasabb termékeket állítsanak elő.
A szervezők kínosan ügyelnek a verseny tisztaságára és magas szakmai színvonalára, ezért – a részrehajlás gyanúját is elkerülendő – a szervező Scientia Egyesület tagjai nem indulhatnak a versenyen, és a nevező kereskedelmi főzdéknél alkalmazásban álló főzőmesterek nem vehetnek részt a bírálatban.
A PÁLINKA- ÉS PÁRLATVERSENY
Kik nevezhetnek?
A versenyen az a magánfőző, bérfőzető vagy pálinkát és/vagy törkölypálinkát előállító adóraktári engedélyes indulhat, akinek a tételei megfelelnek a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló 2008. évi LXXIII törvény pálinkára és/vagy törkölypálinkára vonatkozó előírásainak is.
Az online nevezési felület ITT érhető el.
Részletes információkért és a versenykiírásért katt IDE!
Nevezési határidő: 2023. február 19.
Nevezési kategóriák
- Klasszikus
- Év Gyümölcse – kajszibarack
- Spirit & Smoke
- Scientia Blendmaster©
A bírálat
- Valamennyi versenyre nevezett tétel részt vesz egy alapbírálaton, és profilanalízist is alkalmaznak – kategóriánként eltérő módon. A párlatok értékelése a 100 pontos Quintessence bírálati szoftver alkalmazásával történik.
- A zsűrizés több hétvégén keresztül zajlik majd, mert az új bírálati szabályok értelmében egy nap alatt egy bíráló maximum 50 mintát értékelhet. A szervezők ezzel is jelzik, hogy minden tekintetben tiszteletben tartják a nevezett párlatot, és igyekeznek arról korrekt, elfogulatlan véleményt adni.
- A bírák elé kerülő párlatok sorrendje véletlenszerű, tehát soha nem egyetlen kategória tételeit értékelik a nap során.
- Minden vitás kérdésben a csúcszsűri dönt.
- A nagydíjak odaítéléséhez legalább 4 bíra egybehangzó véleménye szükséges.
A zsűriről
A zsűritagok olyan elfogulatlan, korrekt bírálatra képes személyek, akik párlat (elsősorban pálinka) érzékszervi minősítésre feljogosító végzettséggel rendelkeznek, és megvan ebben a szükséges gyakorlatuk, vagy szakmájukat tekintve pálinkakészítő mesterek, párlatszakértők.
A díjakról
A verseny végén a hagyományos arany, ezüst, bronz minősítésen túl több értékes díj is gazdára talál. Az aranyérmes tételekből választják ki a bírák azokat a platinadíjas párlatokat, amelyek indulhatnak a nagydíjért.
Nagydíjat az alábbi kategóriákban osztanak a versenyen:
- Év Gyümölcse nagydíj
- Szivar-párlat élmény (Spirit & Smoke) nagydíj
- Scientia Blendmaster© nagydíj
HUNGARIAN GIN MASTER COMPETITION 2023
A Scientia Pálinka, Párlat és Gasztrokulturális Egyesület 2023-ban elsőként hirdeti meg Magyarországon a kereskedelmi főzdék által készített magyar ginek versenyét mint önálló, fő versenykategóriát.
Az online nevezési felület ITT érhető el!
Részletes információkért és a versenykiírásért katt IDE!
Nevezési határidő: 2023. február 19.
A versenyre nevezhető tételek:
- Gin
- Distilled gin
- London gin
Amennyiben a főzde úgy látja jónak, italát a Gin & Tonik versenyen is elindíthatja. A verseny során minden gin egységesen ugyanazzal a tonikkal kerül a bírák elé, teljesen sallangmentesen, minden egyéb ízesítő nélkül – ezzel is elősegítve a bírálat tisztaságát.
A bírálatról
A zsűri tagjai olyan elismert szakemberek (ginkészítők, bartenderek), akik jártasságot szereztek a gin nemzetközi sztenderdek szerinti érzékszervi bírálatában.
Fontos, hogy a verseny tisztasága érdekében sem az egyesület, sem a zsűri tagjai nem indulhatnak versenytétellel.
- A bírálat anonim módon történik, Magyarországon elsőként a nemzetközi sztenderd szerinti 100 pontos rendszerben.
- Minden bíra külön-külön, egymástól függetlenül értékeli a nevezett gineket.
- Pontegyenlőség esetén a szakmai vezető és a zsűrielnök hoz végső döntést.
- Az eredményeket az eredményhirdetésig kizárólag a versenyigazgató láthatja.
A díjakról
A versenyen a hagyományos arany, ezüst és bronz minősítések mellett az aranyérmes ginek extra ajándéka, hogy a Seven Cocktail Bar profi bartenderei egyedi kevertital-receptúrát fejlesztenek a felhasználásukkal, amit a főzde szabadon használhat a későbbiekben.
Nagydíjakat az alábbi kategóriákban nyerhetnek a versenyzők:
- Magyarország legjobb eredményt elért ginje 2023
- Magyarország legjobb eredményt elért New Western / New Style ginje 2023
- Magyarország legjobb eredményt elért G & T-hez ajánlható ginje 2023
A verseny fő támogatói:
- Pavlinkum Kísérleti Párlat Manufaktúra és Technológiai Akadémia
- Scientia Pálinka, Párlat és Gasztrokulturális Egyesület
- Perkáta nagyközség önkormányzata
Az igazi nyertes a fogyasztó!
A SCIENTIA MASTER SPIRIT COMPETITION legfontosabb célkitűzései közé tartozik, hogy kiemelje a minőségi gin, a pálinka és a törkölypálinka gasztronómiai jelentőségét, és hogy a versenyen induló termelőket szakmailag fejlessze, motiválja, munkájukat értékelje, elismerje. Lényeges azonban az is, hogy egy-egy ilyen verseny mindig jó alkalom arra, hogy felhívják a fogyasztók figyelmét a kulturált és mértékletes alkoholfogyasztás fontosságára. Mert soha ne feledjük: mindig a minőség és nem a mennyiség a fontos!
Fotó:
Scientia Egyesület