2016.11.21. | Burai László
Bármilyen sűrű és feladatokkal teli is a hét, péntek estétől hétvége van, ez szabály. A hétvégét pedig illik megtisztelni – legutóbb ez kivételesre sikerült.
Fárasztó, sok utazással terhelt volt a hét, alig vártam a péntek estét, hogy végre le lehessen lassítani, és egy pohár bor mellett tudjunk beszélgetni. Nagyon sokat a boron sem kellett gondolkozni, a heti Borsmenta-kóstolóról hazahoztam Demeter Zoltán 2015-ös Boda furmintját, péntek estig gondosan vákuumdugózva várta, hogy rákerüljön a sor.Tokaj meghatározó alakja, Szepsy István mellett talán Demeter Zoltán a legnagyobb hatású borász a borvidéken. Tapasztalt, világlátott ember, aki külföldi gyakorlat után tért haza és állt munkába először a Gróf Degenfeldnél, majd a Királyudvarnál, ahol Szepsy Istvánnal együtt kezdtek a borvidéken elsőként a száraz furmintra és hárslevelűre komoly hangsúlyt fektetni. Ezek a kísérletek alapjaiban változtatták meg az addigi szemléletet, és mára a dűlőszelektált száraz borok hasonlóan fontosak, mint az aszúk.
Már 1996-tól készít borokat a saját neve alatt, mégis csak 2008-tól váltott, azóta minden energiájával kizárólag a saját boraira összpontosít. Jelenleg öt hegyaljai település 9 dűlőjében művel szőlőt, összesen 7 hektáron. Jellemzően öreg tőkékkel dolgozik, organikus szemléletben, de nem az az elsődleges szempont, hogy ezt plusz termékelőnyként kommunikálja, a minőség áll mindenek felett.
Ez a legidősebb ültetvény a régi családi területen, a sátoraljaújhelyi Boda-dűlőben található, ahol 100 éves tőkékkel dolgozik. Korábbi évjáratokban nem adott kiemelkedő borokat ez a dűlő, de miután kerítéssel védte meg az őzektől, komoly minőségbeli ugrás következett be. A 2013-as száraz portfólió egyik legszebb bora volt a Boda, szinte tökéletes egyensúlya, eleganciája miatt, erre azóta is emlékszem; Botték Kulcsár hársa mellett a kedvenc 2013-as száraz tokajim volt.
A Borsmenta kóstolóján elsőre inkább visszafogott volt, de a szerkezet és az elegancia nem volt kérdés már akkor sem. Nem szoktam azzal kísérletezni, hogy bontás után hogyan alakulnak a borok, a fogyasztók számára sem az a fontos, hogy pár nap múlva milyen lesz: bontás után kell a bornak teljesítenie.
Éppen ezért kicsit meglepett, hogy már illatban is jóval kerekebb, intenzívebb képet mutatott, nyoma sem volt a visszafogottságnak, ezúttal kifejezetten izgalmas, fűszeres, sült almás karaktert adott illatban. Mellette körte, citrusok, kis hűvösség. A test közepes, szinte tökéletes arányokkal, csöppet sem túlzó savakkal. A korty is intenzívebb, mint pár nappal korábban, a finom fűszeresség és az ásványos érzet a meghatározó, mellette körte, ringló, citrusok. Kompakt, kerek a korty, minden a helyén, visszafogottan elegáns, gyógynövényes lecsengéssel.
Élmény kóstolni, igazi elmélyedős bor, egy nehéz hét tökéletes lezárása. Sok ilyet kívánok még magunknak a Bodából, mert az nem kérdés, hogy izgalmas dolgokat tud ez a dűlő.
Fotó:
Demeter Zoltán Pincészet – Tokaj
-
facebook