Iszunk

Szüreteljünk!

Szüreteljünk! című cikk borítóképe
2016. 08. 26. | Burai László
Rövid pihenés előzte meg a lassan beköszöntő őszt, sok szempontból is izgalmas évszak ez nekünk, indul a szüret, és ezzel párhuzamosan rengeteg klassz program és rendezvény vár ránk.

Az első szeptemberi hétvégén nem is kell messzire mennünk, ha jó borokat szeretnénk kóstolni: az őszi Etyeki Piknik ideális választás sok szempontból: közel a fővároshoz, meghitt környezet, jó borok, egyre izgalmasabb gasztronómiai és családi programok. Az esti koncertek jelentik a habot a tortán, itt inkább a folk vonala erős a Csík zenekarral, a Meszecsinkával és a Cimbalibanddel.

Évek óta halljuk, hogy a Budavári Borfesztivál már nem olyan, mint régen, és tényleg vannak változások, elmaradó pincék, de újak is jócskán. Bárhogy is van, általában itt lehet megbeszélni a borászokkal az aktuális szüreti tapasztalataikat, pár helyen már újbort is kóstolhat, aki ilyesmire kíváncsi. Mi inkább megállunk koccintani majd a móriaknál egy ezerjóra, majd továbbindulunk, hogy új borászatokat fedezzünk fel. Az estét szokás szerint a tokaji pincékkel zárjuk, sokéves hagyomány ez már, mindig beválik.

Érdekesnek ígérkezik szeptember második vasárnapján Veszprémben a SVÉT 8.0, a stílusos vidéki éttermek seregszemléje. Az érseki palota előtti téren ezúttal a Chianti étterem lesz a házigazda. Az „örökségünk és kreativitásunk” mottó jegyében a vendéglátók egy hagyományos magyar, illetve egy modern, önazonos kreatív fogást kínálnak. Nehéz lenne megmondani, hogy a „kacsamájpástétom kukoricás brióssal és borlekvárral” és a „kacsatökepörkölt ordás galuskával és ecetes paprikával” közül melyik képviseli a hagyományos és melyik a modern vonalat, de pont ezért érdemes betervezni ezt a programot.

A harmadik hétvége Szekszárdé, hagyományosan ekkor rendezik a Szekszárdi Szüreti Napokat, ami az egyik legjobb őszi boros rendezvény, nem kis mértékben a szekszárdi borászoknak köszönhetően. Csütörtöktől indul a móka, vasárnap estig nincs is megállás, sok izgalmas bort lehet majd kóstolni, de emellett találkozhatunk Grecsó Krisztiánnal is, és akár egy pohár kadarka mellett meg is vitathatjuk vele a legutóbbi regénye nagy kérdéseit. Mi biztos nem hagyjuk majd ki a Neiner fivérek kadarkáját, de úgy általában semmilyen kadarkát, hiszen a borvidéken igazán jól érzi magát a fajta, kevés helyen nyújt ennyi izgalmat, mint itt.

Kétség sem férhet hozzá, hogy Tállya nagyon belehúzott, hogy behozza a korábbi lemaradását Máddal szemben. Szeptember utolsó hétvégéjén első alkalommal rendezik meg a Kerekdomb Fesztivált; átgondoltnak tűnik a koncepció, itt tényleg mindenki megtalálhatja majd a neki tetsző programokat. Ekkor rendezik az első Kerekdomb félmaratont, ami a korábbi Mád-Tállya futásokból nőtte ki magát, de lesz itt naplemente-vadászattal egybekötött dűlőtúra, gasztrovásár, kóstolók a pincéknél, kézműves foglalkozások gyerekeknek, színes irodalmi programok, és természetesen koncertek is. Ha ehhez még hozzávesszük a település igencsak varázslatos hangulatát, akkor nem nagy bátorság kijelenteni, hogy a fesztivál sikerre született.

Sokszor eszembe jutott már, hogy itt lenne az ideje a somlói juhfarkról valahogy levakarni a nászéjszakák bora címkét, meg hogy azt a sok régi tévhitet is eloszlassuk, amit az évek alatt felépítettek köré. Úgy tűnik, ezzel nem vagyok teljesen egyedül, ugyanis a somlóiak szeptember 24-én Somlói Juhfark Ünnepet tartanak, aminek keretében sétáló kóstoló várja az érdeklődőket a Tornai Pincészetben. Itt 16 borász mutatja majd be, hogy mit gondol a juhfarkról – remélhetőleg a kóstoló végén sokkal tisztább kép alakul ki mindenkiben. Emellett workshopok és vezetett pincetúrák is várnak az érdeklődőkre, gondtalanul el lehet merülni a borokban, a szervezők szállástranszferrel is készülnek!

Sűrű kis szeptember lesz, a Borsmenta igyekszik majd a legtöbb rendezvényről beszámolni, de biztos, hogy nem fogunk mindenhová eljutni, ezért tegyenek meg nekünk egy szívességet: kóstoljanak helyettünk is mindenhol!

Fotó:
Pécsi Borozó - Facebook