2019.12.17. | Szabó Edit
A tokaji aszú illik a karácsonyi asztalra, és bízunk benne, hogy tesztünk eredménye segít majd a választásban. A Borsmenta minősítő kóstolóján 8 különböző stílusú és évjáratú aszúbort kóstoltunk. Íme az eredmények…
A legkülönlegesebb, leghíresebb magyar borról nehéz pátosz nélkül beszélni. Csorduló aranyunk nemzeti kincs, sehol a világon nincs hozzá fogható, más borkedvelő népek irigykedve kóstolják, mi pedig sajnos nem becsüljük eléggé. Tudjuk, hogy érték, különleges alkalmakra visszük ajándékba, elteszünk néhány palackot abból az évjáratból, amikor a gyerek született, aztán nézegetjük a vitrinben vagy a szekrény tetején. Rosszul tesszük. Ki kell nyitni! Az aszút értékelni akkor és csak akkor tudjuk igazán, ha már kóstoltuk ezt a nemes italt.
Mitől olyan különleges?
Az aszúbor titka az aszúsodott szőlőszemben rejlik. Az aszúszem kialakulásáért a Botrytis cinerea nevű gomba felel, amely a világ borvidékeinek jelentős részén rettegett kórokozó, Tokajban viszont – már ha megfelelőek az időjárási körülmények – valóságos áldás. Ősszel, amikor a hűvös reggeleken a Bodrog és a Tisza felől felszáll a pára, a gomba megtámadja az egészséges szőlőszemeket, fonalaival átfonva a bogyót. A folyamat eredményeként a nedvesség nagy része eltávozik a gyümölcsből, ami marad, az viszont koncentrált lesz, ízgazdag és mézédes. Az aszúszem szépnek cseppet sem mondható, leginkább a mazsolára emlékeztet, ám a héjon belül nem száraz, hanem krémes, és nagyon finom.
Miért olyan drága?
Többek között azért, mert mifelénk az aszúszemeket a világon egyedülálló módon kézzel szedik, és mivel a fürtön belül nem egyenletes az aszúsodás, egy-egy területre néhány nap elteltével újra és újra visszatérnek. A nagyon gyakorlott aszúszedők sem tudnak egy nap alatt 8-10 kilónál több szemet összegyűjteni. A lecsipegetett bogyókat gyűjtőkádba teszik, amelynek aljára apró csapot szereltek. Mivel a szemek nyomják egymást, és a saját súlyuknak köszönhetően kipréselődik belőlük egy kevés nedvesség, a csapot néha megnyitják. A kicsöpögő, sűrű lének valóban minden cseppje kincs. Ez a natúr eszencia, amelyet jótékony hatásai miatt a régi gyógyszerkönyvek is említenek, és amelynek ára valóban az aranyéval vetekszik.
Hogyan készül az aszúbor?
Amikor már több natúr eszencia nem csöpög a bogyókból, az aszúszemeket 1-2 napra azonos évjáratú borba vagy erjedő mustba áztatják, hogy az egyedi aromákat kinyerjék a bogyókból. Ezt a folyamatot kíméletes préselés követi, és az így kinyert mustot erjesztik, majd érlelik aszúborrá. A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint az aszúbornak legalább másfél évig hordóban kell érnie, és leghamarabb a szüretet követő harmadik év első napjától hozható forgalomba.
Meddig érlelhető egy aszúbor?
Megfelelő körülmények között akár évtizedeken, sőt évszázadokon keresztül, hiszen a magas cukor-és savtartalomnak köszönhetően a bor megőrzi értékeit. Aromavilága ugyan kissé átalakul, színe mélyül, egyre sötétebb lesz, de ha megbízható helyen vásároltuk és jól tároltuk, egy 40-50 éves aszúbor kóstolása életre szóló élmény.
A tesztről
A Borsmenta aszútesztjén 8 bort kóstoltunk, közülük kettő 6 puttonyos, hat pedig 5 puttonyos volt. A legidősebbhez 2006-ban, a legfiatalabbhoz 2017-ben szedték a szőlőt, így ez utóbbinál még kicsit várni kell a forgalomba hozatalra. Lássuk a dobogósokat! (Megjegyzés: az alábbi lista a teszten részt vevő újságírók, bloggerek átlagpontszámai alapján készült, nem minden ponton egyezik a cikkíró véleményével.)
A harmadik – Royal Tokaji Borászat: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2016
A mádi székhelyű Royal Tokaji Borászat az egyik legismertebb pincészet az országban. A 2016-os évjáratú aszújuk még fiatal, valószínűleg ennek tudható be zárkózott illata, íze viszont bőven kárpótol mindenért. A magas cukortartalmat érett savak ellensúlyozzák, a textúra krémes, az alkoholtartalom visszafogott. Friss gyümölcsösséget nem nagyon találunk benne, aszalványokat, édesfűszereket, vaníliát, fahéjat, tejcsokoládét viszont annál inkább. Utóíze hosszú, édes és gyümölcsös, az aszalt kajszis, aszalt őszibarackos jegyeket némi diósság kíséri. Csodaszép aszúbor, nagyon jó arányokkal, vibráló savakkal. Bőven van még benne potenciál.
A második – Béres Szőlőbirtok és Pincészet: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2011
Az Erdőbényén található Béres Szőlőbirtok és Pincészet Tokaj-Hegyalja egyik legszebb szőlőbirtoka. A pincészetet a cseppről is jól ismert Béres család alapította tizenhét évvel ezelőtt. Aki arra jár, jól teszi, ha részt vesz egy dűlőtúrával egybekötött borkóstolón, bebarangolja a csodálatos Lőcse-dűlőt, és utána megízleli az ott termett borokat. A pincészet 2011-es 5 puttonyosa a maga datolyás, aszalt fügés, aszalt barackos hangulatával az érett aszúk egyik szép példája. Sokszínű, gazdag, intenzív bor, amelynek aromái kéksajt vagy kacsamáj mellett érvényesülnek legjobban.
Az első – Dereszla Pincészet: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2009
A Bodrogkisfalud és Bordogkeresztúr határában található Dereszla Pincészet csodálatos, 600 éves, ötszintes, kilométernyi hosszúságú pincerendszerében érdemes egy kiadós sétát tenni, hogy aztán izgalmas tokaji borok mellett pihenjük ki a fáradalmakat. A borokat a pincészet főborásza, Bai Edit készíti. Tízéves hatputtonyos aszújuk hihetetlen gazdag, tartalmas, és még mindig nagyon fiatalnak tűnik. Rengeteg tartalék van benne, érdemes néhány palackot elfektetni, és időről időre megkóstolni. A szerkezet szép, a savakban még van lendület, a textúra krémes, az utóíz hosszú, és benne a datolyás, birses, édesfűszeres világ mellett egy kis finom kaprosság is feltűnik, igazi egyéniséget adva a bornak.
A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:
Csepe Erika (BorvidékMánia), Dervenkár István (blogger), Szerdahelyi Krisztina (szabadúszó), Tüske Gyöngyi (Petit Bateau), Káli Balázs (szabadúszó), Sue Tolson (Budapest Wine Snob), Kiss Michał (blogger), Pesti Eszter (Borsmenta), dr. Vargha Márk (Borsmenta), Szabó Edit (Borsmenta) és Hatvani Szabolcs (Borsmenta).
Íme a teljes borsor – a pincék szerinti betűrendben:
Béres Szőlőbirtok és Pincészet: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2011; Dereszla Pincészet: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2009; Dobogó Pincészet: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2012; Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2016; Obzidian Bormanufaktúra: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2006; Pajzos Tokaj: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2016; Palkó Borok: Tokaji Aszú 2017; Royal Tokaji Borászat: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2016.
Fotó:
Vető Gábor