2016.09.28. | Burai László
Egyszer minden túra véget ér, a negyedik részben mi is befejezzük a budapesti újhullámos kávémezőnyt bemutató sorozatunkat. Persze könnyen lehet, hogy hamarosan annyi új szereplő lép színre, hogy lesz folytatás – állunk elébe
Több olyan hely is szerepelt az előző részekben, ahol nem csak a kávé volt kiemelt, pont ilyen a bohókás La Nube is a Bartók Béla úton. Tapasbár, kávézó, ráadásul igencsak gyerekbarát helyről van szó, szülőknek ideális hely a kikapcsolódáshoz. A spanyol beütés nem meglepő, a tapasok mellett szombatonként churros várja az édesszájúakat. A magyar 42 pörkölő kávéival dolgoznak, általában választhatunk egy spéci keverékből és egy single origin kávéból, és természetesen feketén és tejjel is kérhetjük, sőt a teaválaszték is izgalmas.A Cirkuszra nem könnyű egyből rávágni, hogy kávézó lenne, hiszen komoly konyhát is visznek, és sörben-borban is van választék, a koktélokat nem feledve. Ettől függetlenül nagyon erős kávés gyökerekkel rendelkezik a hely, ráadásul itt pörköl Török Ádám is a Bagira Coffee márkanév alatt. Azon se lepődjünk meg, ha valami extravagáns öntést kapunk a kapucsínónkra, ugyanis Juhász Edit, a latte art többszörös magyar bajnoka, világbajnoki bronzérmes sokszor áll a pultban, az elért eredmények pedig köteleznek. Bármelyik napszakban ideális a hely, kifejezetten erős a reggeli, ez pedig fontos, ha nem éhgyomorra innánk a nap első presszóját. Érdemes bátran kísérletezni a kávéválasztásnál, például Peruból származót itt ittunk életünkben először, és elég izgalmas volt! Már az sem titok, hogy a Bagira hamarosan új helyre költözik, ahol oktatással és kiskereskedelemmel is foglalkozik majd, kíváncsian várjuk!
Talán nem a The Goat Herder nevét emlegetik legsűrűbben a kávéfüggők, a Belvárostól kicsit távolabb nyitotta meg az új karrier után vágyakozó angol házaspár a kávézóját. Ausztráliában ismerték és szerették meg a specialty kávét, és olyan helyet kerestek a vállalkozásuknak, ahol sok diák jár, így az Állatorvosi Egyetem bejáratával szemben nyitották meg üzletüket. Nem sima kávézó ez sem, helyben készült sütemények, levesek és egyszerűbb ételek is várják a diákokat – népszerű a hely, napközben sokszor mozdulni sem lehet. Saját kávéjuk van nekik is, a zöld kávét maguk vásárolják, majd a saját ízlésüknek megfelelően pörköltetik. Egyedi hangulatú, igazi egyetemista hely, hétvégén azonban zárva vannak, olyankor ők is kávétúráznak a városban egyet, hogy megkóstolják a többiek kávéját is.
A Mexikói úton, a kisföldalatti végállomásánál kevesen számítanak jó kávéra, pedig pár éve már ott van a Café Memories, szinte missziós munkát végezve terjesztik a kávékultúrát. A magyar Monterosa pörkölő kávéival dolgoznak, és legtöbbször itt is egy blendből és egy single originből lehet választani. A vendégeik nagy részét személyesen ismerik, baráti a hangulat, amit csak fokoznak a pazar szendvicsek. Sok ilyen helyre lenne még szükség, ahol gyorsan, kedvesen és elérhető áron kínálnak ilyen minőségű kávét!
Bár az első olasz specialty kávézóként tekintenek magukra, a 9 bar hónapok óta izgalmasabbnál izgalmasabb északi pörkölök kávéit kínálja. Volt itt a norvég Wendelboe, a svéd La Cabra, az ugyancsak svéd Da Matteo, a német Five Elephant, de az angol Square Mile is az aktuális kínálatban. A felhozatal színes, a filterkávéra is komolyabb hangsúlyt fektetnek, ráadásul szerdánként sokszor bolondoznak, ami azt jelenti, hogy aznap bizonyos italokat féláron lehet megkapni. Ha még ezek mellé odatesszük azt is, hogy mennyire klassz helyen vannak, akkor egyértelmű, hogy hamar közönségkedvenc válhat a 9 barból, főleg ha továbbra is ilyen színes, izgalmas kínálatot tartanak.
A város egyik legfrissebben nyitott újhullámos kávézója a Steamhouse Coffee, ami a Batthyány téri vásárcsarnok emeletén található. Az egyedi környezet már alapból megadja a hangulatot, ráadásként a srácok olyan kávéval dolgoznak, ami csak itt található meg a városban: a lengyel Karma coffee roasters termékeit kínálják. Takács Alexandrosz sommelier mesélte az egyik kávéjukról, hogy olyan sós az utóíze, mint egy mádi furmintnak. Hogy ez tényleg így van-e, azt mindenki döntse el maga, de az tény, hogy izgalmas kávékat készítenek!
Már most tudjuk, hogy hamarosan újabb szereplőkkel bővül majd ez a lista, a következő hetekben mégsem ezzel foglalkozunk majd: fél szemmel már a vidék felé kacsintgatunk, az úttörő szekszárdi Kávé Háza mellett ma már rengeteg városban ihatunk specialty kávét, néha meglepő helyeken, ezért is érdemes velünk maradni a folytatásra!
Fotó:
facebook