2016.11.29. | Bőti László
„Friss, pezsgő, várva várt, boldogító, helyenként még picit karcos.” Nagyjából ezekkel a szavakkal írható le az a novemberi este, amit a DiVino Gozsduban töltöttünk, a fiatal borászokat tömörítő Junibor egyesület izgalmas újborbemutatóján...
De mi is az az újbor, ami az esemény apropóját adta? Nem nehéz kitalálni. Ezzel a névvel az éppenhogy csak kiforrt, friss bort illetjük, amely a pár hónappal ezelőtt még a tőkén ringatózó fürtökből az idén elsőként elkészült.
Az újborok sztárja, a borvilág egyik legismertebb szereplője természetesen francia, beaujolais nouveau névre hallgat, és Burgundia déli csücskében, Beaujolais-ben születik meg minden évben. Gamay szőlőből készítik, 4-21 napig érlelik, és a szigorú készítési feltételek mellett – vagy talán éppen azok miatt – elég nagy felhajtás övezi. A kiszállítás kezdő időpontját hetekkel korábban öles plakátok hirdetik, és ha elérkezik a jeles dátum (az idén ez éppen november 19-én éjfélre esett), hetekig mindenki a friss bort rendeli a nyúlpecsenyéje mellé.
Jekl Flóra
Mifelénk az újbor debütálása általában egybeesik a Márton-napi libaünneppel, ám a juniborászok úgy gondolták, itt az ideje, hogy külön eseményt szenteljenek ennek a fontos pillanatnak. Legfrissebb boraikkal három éve álltak először a közönség elé, és a primőrre olyan nagy volt a kereslet, hogy azóta minden évben bemutatják Budapesten a ropogós, helyenként még kissé karcos, de nagyon szerethető, sok esetben aznap reggel palackozott „termést”.És hogy kik azok a juniborászok? Biztosan mindenki tudja, szerencsére elég sokszor hallatják a hangjukat. A csoport tagjai mindannyian negyven év alatti, első vagy második generációs, lelkes fiatal magyar borászok, akik büszkék az elért eredményeikre, és szívesen találkoznak a közönségükkel, amilyen gyakran csak lehet. Az újborok bemutatását pedig különösen fontosnak tartják, leginkább azért, mert ők maguk is kíváncsiak a fogadtatásra.
Vesztergombi Csaba
Egyébként pedig, ahogy a mondás is tartja, hasonló a hasonlónak örül, ezek a borok pedig egy kicsit olyanok, mint ők. Frissek, pezsegnek, tettre készek, igyekeznek megmutatni, hogy mi rejlik bennük, ugyanakkor egy kicsit még titokzatosak, helyenként még alakulóban vannak. Meg persze beszédesek. Mesélnek a nyárról, a dűlőről, a technológiáról, a szüret előtti hetekről.A mostani bemutatóra tizenhárom fiatal borász érkezett az ország különböző szegleteiből, és mindannyian 2-2 bort hoztak magukkal. Ez már csak azért is örvendetes, mert így esélyünk volt egy kicsit átfogóbb képet kapni arról, hogy az idei, egyáltalán nem kegyes időjárás hogyan érintette az egyes bortermő vidékeket. A beszámolóik elég vegyes képet festettek, hiszen van, ahol az öreg tőkékből álló dűlőt épphogy csak élve hagyta a jég, és van, ahol az ősz napsugarai jóvátették a nyár szeszélyességének nyomait.
Ifj. Kamocsay Ákos
A borászok arca egyöntetűen derűs, mosolygós és vidám, miközben boraikat, helyenként még laborban sem járt, mondhatni extra szűz hordómintáikat kínálják. Mesélnek, és büszkén töltenek, hiszen a végeredménnyel mindannyian elégedettek.Ahogy valószínűleg az eseményre jegyet váltók is, mert bár szinte minden napra jut újabban egy, a nagyközönségnek szóló boros rendezvény, ilyen nem sok akad.
Olyan, ahol a laikus betérő is úgy érzi, hogy neki mesélnek, és nem kell attól tartania, hogy tudatlansága miatt kinézik onnan a borsznobok; ahol olyan állapotában kóstolhatja meg szeretett italát, amikor az még nagyon közel áll az alapanyagát adó szőlőszemek ízvilágához; ahol barátságos légkörben lehet egy fárasztó munkanap után különlegességeket kóstolni és a mögöttük álló történeteket hallgatni. Tényleg nincs sok ilyen, pedig a nyitás után szinte azonnal zsúfolásig megtelő helyet látva igény az lenne rá. Mi szűk két órát maradtunk, de tulajdonképpen hajnalig is elhallgattuk volna a tőkékről, pincékről, családi hagyományokról szóló anekdotákat a kellemesen meleg félhomályban.
Bussay Dorottya
Bízunk benne, hogy a juniborászok lendülete kitart, és a legközelebbi izgalmas rendezvényig nem kell már sokat várnunk. Mi biztosan ott leszünk, és bátran biztatunk minden bor iránt érdeklődő, nagykorú fiatalt, hogy csatlakozzon hozzánk!Végül pedig álljon itt a kiállítók neve. Köszönjük, Árvay Angi, Bussay Dóri, Gere Andi, Gere Zsolt, Frittmann Peti, Hernyák Tomi, Miklós Csabi, Jekl Flóra, Kis Tamás, ifj. Kamocsay Ákos, Dúzsi Bence, Kovács Tamás és Vesztergombi Csaba, hogy széppé tettétek az esténket, és megmutattátok, milyen a 2016-os évjárat – cseppekben elmesélve.