2016.04.01. | Burai László
Kevés kékszőlő-fajta van itthon, ami ennyi pofont kapott volna, mint a portugieser. Pedig Villányban a mai napig azt mondják az öregek, hogy egy pincét a kékoportója alapján kell megítélni.
Az tény, hogy nem egy könnyű műfaj, és nem csak a presztízs miatt. Sok helyen a pince újborát készítik belőle, ha pedig az idő sürget, akkor ez sokszor a végeredményen is meglátszik: fülledt, kusza a bor, egy ilyenbe kevesen szeretnek bele. A fogyasztók általában a könnyen fogyaszthatósága és a gyümölcsössége miatt kedvelik. Ehhez viszont nagyon el kell találni a szüretet, hogy maradjon még élet a borban, és a gyümölcsök se forduljanak át fáradt-szottyadt jellegűbe. Mert a fajta egyébként egészen szép borokat is tud adni, finom grillázsos-karamelles fűszeresség a friss-ropogós cseresznye és a meggy mellett. Villányban többen komoly hangsúlyt fektetnek rá, Wassmannék és Horst Hummel jár ebben az élen, de Ruppert Ákos is jó érzékkel szokott a fajtához nyúlni.A Pécsi Borozó 2013-ban rendezte meg az első Portugieser du Monde borversenyt, hogy felkutassák és megmutassák a világnak, hogy milyen a portugieser, ha igazán jó. Az első évben még én is közreműködtem a bírálatban, mára legendássá vált szigorral, pedig engem is meglepett, hogy milyen jó kis borokat kóstolhattam. Engem főképp a nem primőrnek szánt kategória győzött meg, de a házasítások is tartogattak izgalmat. A rendezvény azóta is töretlenül fejlődik, évről évre biztos pontot jelentenek nekem, a verseny legjobbjait általában meg is kóstolom, és nem nagyon szoktam csalódni. Idén már 9 ország 85 bora nevezett a versenyre, ráadásul ennek a fele külföldről. Tovább színezték a programot azzal, hogy idén már fehér és buborékos borok is lesznek; biztos vagyok benne, hogy érdemes lesz ezeket kóstolni.
A nagyközönség számára április 2-án a dizájnos Zsolnay Kulturális Negyedben rendeznek kóstolót a verseny boraiból, a rendezvényen fellép a Jazzimpair együttes, és a zárást követően sem áll meg az élet: afterparti is lesz a pécsi Főtér bor- és kávéházban. Érdemes lehet a baranyai megyeszékhelyre kirándulni, a szombat délutánt portugieserekkel tölteni, majd kicsit körülnézni a városban. Az elmúlt időszakban komoly gasztroforradalom indult meg, egymás után nyíltak a jobbnál jobb helyek, a Borsmenta is készül már egy pécsi gasztrotérképpel, előzetesként csak neveket sorolnék: Eleven, Balkán Bisztró, Filter.