Vizezett
A rejtélyes Budapest Coffee Week keretében szervezte a Kontakt az előadást. Azért rejtélyes, mert igazából senki nem tud róla sokat, nagyjából még a szakmabeliek is csak annyit, hogy most van. Persze lehet, hogy bennem van túlzott elvárás, ugyanilyen néven Londonban és Amszterdamban nagy felhajtás mellett rengeteg kávés program van a városban cuppingokkal, előadásokkal, a világ minden szegletéből érkező vendégpörkölőkkel, bulikkal. Csak remélni tudom, hogy egyszer majd Budapesten is ilyen lesz.
A Kontakt szép lassan az egyik leghaladóbb szemléletű kávézó lett a budapesti specialty szcénán belül. Rendszeresen tartanak nyílt cuppingot olyan pörkölőktől, akik a szakma közvetlen élvonalába tartoznak, de például az általuk képviselt no sugar mozgalom is ilyen. Náluk egyáltalán nincs cukor, így az a vendég, aki édesebben szeretné a kávéját, hoppon marad. Véleményük szerint az általuk készített italok karakterét, a termőhelyi sajátosságokat csak hozzáadott cukor nélkül lehet megmutatni.
Nem meglepő, hogy a múltkori Colonnás kóstoló után intenzívebb kapcsolat alakult ki a pörkölő és köztük, ennek eredményeként tartotta Maxwell az előadást a víz és a kávé viszonyáról. A kora délutáni időpont ellenére is telt ház volt, a szakma mellett jó pár lelkes home barista is kíváncsi volt a témára.
Az előadás részletes leiratát nem én fogom közzétenni, mindenesetre nagyon érdekes volt végighallgatni, hogy miként változott a gondolkodása például arról, hogy mitől lesz jó egy kávé. Hiszen kezdő baristaként egyértelmű, hogy a saját szerepét gondolta a legfontosabbnak, ám ez mostanra jelentősen megváltozott. Szerinte a zöld kávé minősége a meghatározó, és a készítéshez használt víz is nagyobb súllyal esik latba, mint azt korábban gondolta. Hobbistaként talán kevésbé részletes kémiai háttérinfókkal is beértem volna, de a szakma biztos értékelte, ahogy elmesélte, hogy miként alakultak a kísérleteik, melyik ásványi anyag hogyan segíti az oldódást.
Számomra most is a kóstoló rész volt a legizgalmasabb. Három különböző típusú vizet kevertek olyan adalékanyagokkal, amik ugyan nem mindenhol kaphatók, de azért simán beszerezhetők. A kísérlet lényege pedig az volt, hogy ugyanazt az alapanyagot különböző vizekkel elkészítve magunk fedezhettük fel a különbségeket. A végeredmény meglepett, ekkora differenciát nem sejtettem, pedig még otthoni körülmények között is fontos szerepe van a felhasznált víznek.
Az előadás és a kóstoló után a belépőjegyként funkcionáló vizesflaskánkat megtölthettük azzal a vízzel, ami a legjobban ízlett, így most előttem a lehetőség, hogy leteszteljem: vásároljam továbbra is azt a vizet, amit eddig használtam itthon, vagy fogjak hobbivegyészkedésbe...