2019.05.05. | Szabó Edit
A fiatal kertészmérnök házaspár Abaújszántón készíti borait. Érdemes megtanulni a nevüket, a Szt. Erzsébet Cuvée alapján ítélve hallunk még róluk…
Az aranysárga színű bor lassan mozdul a pohárban, látszik, hogy komolyabb alapanyaggal van dolgunk. Mély, intenzív illatában az érettebb tokaji édes borokra jellemző aromavilág jelenik meg: rumos diós, aszalt gyümölcsös, mazsolás, mézes jegyek, pörkölt magvakkal fűszerezve.
Kóstolva krémes, bársonyos és rendkívül gazdag. Ízét a mazsolás, aszalt barackos, édesfűszeres aromatika határozza meg. Az édességérzet a meghatározó, a savak ugyan jól tartanak, de a szerkezet a cukor felé billen. Picit lendületesebb savtartalommal sokkal üdébb lehetne a bor, de azért csalódást így sem okoz, sőt.
A szépen korosodó tokaji természetes édes borok egyik csodálatos példája, érdemes figyelni rá – és a pincészetre is.
Megjegyzés: a bor szamorodnitechnológiával készült, maradékcukor-tartalma 177 g/l, azaz megfelel egy 6 puttonyos aszúénak. 2000 palackot töltöttek belőle.
(87 pont)
2019. január 22-én kóstoltuk a Kóstolom Borbárban.
A Borsmenta értékelése :
A bor neve : Tokaji Szt. Erzsébet Cuvée
Termelő : Palkó Pincészet
Termőhely : Tokaji borvidék
Évjárat : 2014
Típus : édes fehérbor
Fajtaösszetétel : furmint
Alkoholtartalom : 9,5%
Kapható : a pincénél
Ára : 3500 Ft
A termelő weboldala : http://palkoborok.hu/
Fotó:
Vető Gábor
A pincészet elérhetőségei:
Palkó Borok – Palkó Gabriella és Palkó Norbert
Cím: 3881 Abaújszántó, Arany János u. 84.
Tel.: +36 70 676 4380
E-mail: info@palkoborok.hu