Utazunk

Bor, Préselő… Kerékgyártó!

Bor, Préselő… Kerékgyártó! című cikk borítóképe
2018. 06. 30. | Ercsey Dániel
Jön, jön, jön! Nyakunkon a Bor, Mámor… Bénye! Ercsey Dániel a fesztivál két újabb házigazdáját, a Préselő Pincészetet és a Kerékgyártó Pincét mutatja be…

Préselő – a „jó


l iható” birtok

Van úgy, hogy az embernek a Balaton mellett jut eszébe, hogy Hegyalján építsen birtokot. Nem kell ehhez különös ihletettség, csupán a lehetőségek olyan alakulása, hogy kristálytiszta legyen a cél: nekem jó borom lesz. Ez persze a Balatonnál is lehetséges, ahogy az volt a nagyszülők birtokán is a bicskei szőlőhegyen, de Erdőbénye és Tokaj-Hegyalja nemzetközi múltja egy másik történet.

Ha ezek mellett még barátaink is vannak, akik hasonlóan gondolkodván beszállnak egy közös bor-játékba, máris adottá válik a lehetőség, hogy egy olyan játékban éljünk, ami valóra vált. Már csak stratégia kell, lehetőleg előre, hogy mekkora legyen a szőlőterület, a pince, milyenek legyenek a borok, mennyibe kerüljenek, szeressük-e mi is őket, vagy kizárólag a piacot kövessük, és így tovább.

Aztán kiderül, hogy a megvásárolt öreg ház felújítására adottak a lehetőségek, ha szálláshelyet alakítanak ki benne. Így születik meg a ma Préselőként ismert birtok „arca”, a szálláshely. Ahol mindig van egy palack Apukám bora, ahol mindig van habzóbor, ahonnan ki lehet menni a Messzelátó-dűlő tetejére álmélkodni a teremtett világ gyönyörűségén.

A szomszédos Csillag is ide tartozik, no nem a szegedi, hanem a bényei panzió. A BMB alatt itt is, ott is van szállás, kávé és remélhetőleg reggeli is. Lehet pelenkázni, borozni, pihenni, kikapcsolódni. A birtok kulcsmondata: a borok legyenek jól ihatóak! Mindez Erdőbénye főutcáján, a felső harmadban.

Titkos tipp: ha erre jártok, minő szentségtörés (!), kérjetek egy pohár rozét (is). Nem fogjátok megbánni!

A Préselő Pincészet, vagyis Mészáros Gabriella és Nagy Zsolt az alábbi programokkal készül az idei Bor, Mámor… Bényére:

Július 6., péntek
15.00 Nagy Bubi Kóstoló erdőbényei habzók és pezsgők kóstolója
21.00 Mongooz and the Magnet
A pécsi triót egy ír, egy norvég és egy magyar srác alkotja. A rhythm & blues és a blues rock határán egyensúlyozó, a műfajokat szétesős funkkal és érzelgős soullal árnyaló zenekar hamar belopta magát a magyar közönség szívébe. Állandó külföldi turnéikkal keményen dolgoznak a külföldi publikum kegyeinek elhódításán is.

Július 7., szombat
11.00 Zempléni sajt, tokaji bor kóstoló
14.30 GYENGÉBB? NEM! – nők Erdőbényéről – borkóstoló és beszélgetés
Szereplők: Regéczy-Béres Melinda (Béres Szőlőbirtok és Pincészet), Mészáros Gabriella (Préselő Pincészet), Rácz Erika (SanzonTokaj) A kóstolót vezeti: Szabó Edit, a Borsmenta főszerkesztője.
A program belépődíjas és regisztrációhoz kötött! Ára: 4000 Ft/fő.
Regisztráció: sanzon@sanzontokaj.com

17.00 Kaan Luum
Nem etno, de emberi, nem világzene, hanem önálló zenei világ, fényhozó, de nem csak fényevőknek. Kezdetben volt egy handpan és egy perzsa szantúr, a világuk azóta is bővül, szélesedik, színesedik, terjeszkedik. A Kaan Luum egy hiperkímélő gyógyhatású készítmény szívelégtelenség ellen. Kockázatok és mellékhatások: föld felett lebegés, illatok, színek, finom víziók.

Gasztronómia: Préselő házi koszt, Zempléni sajt (Szilágyi Tibor)

Kapcsolat: Préselő Pincészet
3932 Erdőbénye, Kossuth u. 23.
Tel.: +36 20 310 2669
www.preselo.hu


Kerékgyártó – „Ez ilyen. Ez meg ilyen.”

Az alcím mindent elsöprő marketingszövegként nehezen elképzelhető, pedig Kerékgyártó József ilyen tőmondatokkal kommentálta a borait, miközben hordóról hordóra szálldostunk a pincéjében, mint holmi jóllakott pillangó. Felesleges is mást várni tőle, kevés őszintébb emberrel találkoztam életemben, pedig bejártam a világot Xi’antól San Diegóig, Fokvárostól Vlagyivosztokig.

Amíg én utazgattam, autópálya-parkolókban stoppoltam és reptereken aludtam, a Kerékgyártó pince végig itt volt a Kazinczy utcában. Megnyugtató ez az állandóság, van benne valami a gazda nyugalmából és gondolatvilágából is. A borai is úgy készülnek, ahogy régen, az édesapja, a nagyapja idején.

Abba persze kár lenne belemenni, hogy a dédnagypapa, üknagypapa idején megintcsak máshogy készültek, mert ez már oda vezetne, ahol elfogy az üvegpalack, a kén, és végül a tudomány is. Ami viszont biztos, hogy a Kerékgyártó pincében sem rossz borral, sem mellébeszéléssel nem fogunk találkozni. Ahogy József fogalmazott: „Nem engedhetem meg magamnak, hogy rosszat adjak, mert ebből élek.” Hát igen. Nyomós érv.

Eközben a borokat inkább old schoolnak mondhatnánk, de a gazdát ez cseppet sem zavarja. „Nem igaz, hogy az oxidatív bornak nem lehet piacot találni” – mondta, ebben pedig igazat kell adnom neki. Virágozzék ezer virág, mondta tanult kollégám és barátom, Tompa Imre, én pedig erre gondolva már a tizedik oxidatív tételen vagyok túl a pincében, de hibás bort még nem találtam.

„Jön a vendég, hogy a boltban nem ilyen az aszúbor. Most én mit csináljak? Ez is aszúbor.” Ezzel a mondattal búcsúzom Kerékgyártó Józseftől, de biztos vagyok benne, hogy nem végleg. Ha hamarabb nem is, a BMB-n visszamegyek hozzá, újabb őszinte borokra vágyva.

Titkos tipp: aki betanulta a mantrát, hogy az oxidatív eljárás nem más, mint borhiba, az ne jöjjön ide. Aki azonban nyitottan kóstol, és nem mások véleménye alapján ítél, az igen. Sokat lehet tanulni a pincében, ha figyelmesen ízlelünk és jó kérdéseket teszünk fel!


Kerékgyártóék nyitott pincével és az Erdőbényei Ízőrzők fogásaival várják a vendégeket.

Kapcsolat: Kerékgyártó Pince
Kerékgyártó József
3932 Erdőbénye, Sport utca 4.
Tel.: +36 30 490 6625, +36 47 336-104
E-mail: ker.anit@freemail.hu