Bor, mámor, Bénye kilencedszer

2017.06.21. | Szabó Edit
Július 6. és 9. között rendezik Erdőbényén a 9. Bor, mámor, Bénye fesztivált, a bor- és kultúrarajongók egyik legszínvonalasabb nyári programját. A részletekről Berger Zsoltot, a fesztivál főszervezőjét kérdeztük…
 

Szinte hihetetlen, hogy már a 9. fesztiválra készültök. Mintha csak tegnap lett volna, hogy felröppent a hír: egy maroknyi hegyaljai borász összefogásával egy új, szokatlan rendszerű boros rendezvény születik a semmiből. Számotokra, akik ott élnek és dolgoznak, Erdőbénye a világ közepe, de az eltelt évek alatt sikerült elérnetek, hogy mások is így gondoljanak erre a parányi településre. Hogyan kezdődött?



2009 kora tavaszán néhány borásztársammal együtt üldögéltünk Tolcsván, az Ős kaján étteremben, és arról beszéltünk, milyen jó, hogy már van néhány erdőbényei borász, aki velünk együtt komolyan gondolja a hivatását, és színvonalas bort palackoz. Akkor fogalmazódott meg a gondolat: ünnepeljük ezt meg egy kedves kis házi fesztivállal. Az első Bor, mámor, Bénye nagyon kevés pénzből született, de mindenki hozzátette a saját kreativitását, és elhívta a saját barátait. Homonna Attila mozgósította a gasztroblogger ismerőseit, akik eljöttek főzni, és minden kertben szólt a zene. Akkor még nem volt belépődíj, családias, kedves kis rendezvény volt, amit mindannyian nagyon szerettünk, és olyan jól fogadta a közönség, hogy egyértelmű volt a folytatás.



Hogyan fejlődött a fesztivál az eltelt évek alatt?

Lassan, fokozatosan váltunk egyre nagyobbá, ami azért is örvendetes, mert közben a jól működő borászatok száma is a duplájára emelkedett Erdőbényén. Van egy folyamatosan bővülő törzsközönségünk, és minden évben sok új vendég érkezik hozzánk. A programunk rengeteget változott, a borkóstolás mellett ma már nagyon színes kulturális és turisztikai kínálattal várjuk az érdeklődőket.



Mire számíthat, aki az idén nálatok tölti a második júliusi hétvégét?

A részletes program természetesen megtalálható a fesztivál weboldalán, de szívesen kiemelek néhány fellépőt a sorból. Velünk lesz mások mellett a Magashegyi Underground, Herczku Ági és a Banda, a Szeder duó és Kardos-Horváth János, Mörk és a Lóci játszik. A jazz, a népzene, az alternatív muzsika minden területéről érkeznek fellépők, akik a hagyomány szerint nem egy nagy, közös színpadon, hanem a borászatok kertjeiben muzsikálnak majd. Éppen ez teszi a fesztiválunkat szerethetővé és családiassá.



A borászatok készülnek valami újdonsággal?

Természetesen mindenkihez be lehet majd térni borozgatni, de szerveztünk egy nagyszabású sétáló kóstolót is, amelyet a fesztivál megnyitója után, csütörtök este tartunk, a helybeli borászok részvételével. Közben kellemes zene szól majd, készülnek a grillételek, igazi nyáresti kerti partinak ígérkezik a program. Emellett lesznek boros mesterkurzusaink is, Ercsey Dániel vezetésével például száraz furmintokat lehet kóstolni szombat délután.



Van új szereplő a borászatok között?

Két új pincészet is csatlakozott hozzánk, így az Ábrahám, a BARDON, a Béres, a Budaházy-Fekete Kúria, a Csite, az Illés, a Jakab, a Vayi, a Préselő és a Karádi-Berger pincék mellett már a Provinum és a Sanzon Tokaj borai is kóstolhatók a fesztiválon.



Kik biztosítják a gasztronómiai kínálatot?

A környékbeli éttermek már nagyon készülnek a rendezvényre. A Boros, az Anyukám Mondta, a Céltorony, a Halkakas halbisztró, a Gonda sajt, Kicsi Zsó, a Leves, a Magita Hotel és az Oroszlános Borvendéglő gondoskodik arról, hogy maradandó gasztronómiai élményekkel gazdagodjanak a vendégek.



A Bor, mámor, Bénye híres arról, hogy nemcsak kulturális, hanem turisztikai programokat is kínál a látogatóknak. Lehet evezni a Bodrogon, bejárni a környéket két keréken…

Sőt, Papp Gábor szakavatott madarász vezetésével lesz egy madárlesünk is! Ha szerencsénk van, nemcsak gyurgyalagot látunk majd, hanem erdei pacsirtát, búbos bankát, sast és kígyászölyvet is. Mindegyik túránk vezetett és nagyon izgalmas. A részletes programot már megtalálják az érdeklődők a honlapunkon.



Van elegendő szálláshely a településen?

Most már szinte minden hely foglalt, de a kemping működik, és a környékbeli településeken is vannak még szabad szállások. Néhány közülünk biztosít transzfert, de a taxisok is iránytaxiként működnek ilyenkor, így sokkal kedvezményesebb a viteldíj.



A borok és a fesztiválhangulat, vagy inkább a kulturális programok vonzzák az érdeklődőket?

Talán mindez együtt. Sokak figyelmét keltik fel a kulturális programok, különösen nagy az érdeklődés Nyáry Krisztián, Ungváry Krisztián és Tóth Viktor előadása iránt; vannak, akik kifejezetten a túrák kedvéért csatlakoznak hozzánk, de sokan a rendezvény közvetlen, fesztelen, családias hangulatát szeretik legjobban. Akiket a bor hoz Erdőbényére, azok többnyire év közben is visszatérnek hozzánk néhányszor, és mi, bényei borászok természetesen erre biztatjuk a fesztivál valamennyi látogatóját.


 
A fesztivál weboldala itt elérhető.
 
Fotó:
Farkas Attila

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (126) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (8) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (280) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) thummerer (4) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (45) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)