2017.04.13. | Szabó Edit
Göntér, Bocor, Fekete-hegy, Ördögárok, Jammertal. Ismerősen csengő dűlőnevek, ugye? A Bock Pince új, exkluzív dűlőtúrája most nemcsak a helyszíneket mutatja meg a vendégeknek, hanem az ott született borokat is…
Jó bort kóstolni mindig élmény, ám van annak valami különleges bája, ha épp azon a helyen ízleljük, ahol született. A Bock Pince munkatársai által szervezett új, exkluzív bortúra éppen ezt az élményt kínálja az érdeklődőknek. A kiscsoportos kiruccanás során a vendégek megismerkedhetnek Villány emblematikus dűlőivel, a Bock család régi, muzeális pincéjével, valamint azokkal a szőlőültetvényekkel, amelyek a pincészet kiváló minőségű borait adják. A kirándulás nem gyalogtúra, a résztvevők terepjáróra pattannak, sofőrjük és kalauzuk pedig a Bock Pince egyik tapasztalt munkatársa, aki mindent tud a környékről, az ott zajló munkáról, és természetesen a borokról is.
Az útvonal és a program „tesztelésére” néhány tapasztalt újságírót választottak a szervezők. A meghívást nagyon köszönjük, élménybeszámolónkat az alábbiakban tárjuk az olvasók elé.
Április ötödikét írtunk, a kissé csalóka napfény kifejezetten illett a hangulathoz. Érkezésünk örömére fehér gyöngyözőborral (Fanni 2015) koccintottunk, és jólesett mellé a pincészet saját szőlőmagőrleményéből készült lepény is.
A túra a későbbiekben egy vagy két autóval indul majd, de minket az a megtiszteltetés ért, hogy Bock József is velünk tartott, így három terepjáró kanyarodott ki szép sorban a villányi főutcára, és vette az irányt az út első állomása, a Göntér-dűlő felé.
- A Göntér
- A Bocor
A távoli Kisharsány templomának harangja épp elkongatja a delet, amikor megkóstoljuk a Bocor-dűlő 2014-es syrah-ját. A színe sötétvörös, az illata mély és fűszeres, az érett gyümölcsösséget kis mentás hűvösség ellenpontozza. Másfél évig érlelték új tölgyfa hordóban, ennek is köszönhető, hogy utóízében felerősödnek a csokoládés, vaníliás jegyek. Jó inni, sűrű és gazdag. Sokáig bor lesz még, jó lenne megkóstolni pár év múlva újra – ha ugyan marad még belőle.
- A Fekete-hegy
Bizonyára nem volt könnyű dolguk, de a bort kóstolva úgy tűnik, hogy a befektetett munka nem volt hiábavaló. A Fekete-hegyi cabernet franc csak kiemelkedő évjáratokban készül, és az erjedést követően 24 hónapig érlelődik barrique hordóban. Mi a 2013-as évjáratot kóstoljuk. A színe sötétvörös, illatában érett és aszalt gyümölcsök aromavilága, amely ízben egy csokoládés, dohányos vonulattal egészül ki. A nagy pillanatok bora. Jó volt a hegy lábánál megízlelni.
- Az Ördögárok
Vannak pillanatok, amikor az ember semmi mást nem szeretne, csak ott állni örökké, ahol éppen van. Az Ördögárok hegy-völgy irányú szőlősorait, a fölötte köröző madarak röptét lehetne nézni órákon át. Persze marasztaló az is, hogy közben egy kis 2009-es Magnificót töltött a poharunkba Bock úr. Ehhez a valóban csodálatos, egyedi ízvilágú borhoz az Ördögárokban szüretelték a merlot-t. Kizárólag kiemelkedő évjáratokban készül, 24 hónapig érlelődik barrique hordóban, és utána még palackban is pihen. Sűrű, sötét, komplex, izgalmas bor, amelyben a fekete bogyós és az aszalt gyümölcsök ízét kevés dohányosság egészíti ki. Karakteres és emlékezetes. Mély víz. Csak úszóknak!
- Jammertal
A pincébe vezető lépcsőkön lefelé haladva mintha egy másik világba érkeznénk, a hordók sora után következik a titkos szentély, a pihe-puha pincepenésszel vastagon belepett palackok varázslatos birodalma. Mintha ősidők óta nem járt volna erre senki, a vattaszerű penész benőtte a tárolót, a palackokat, néma méltóságba dermesztve az egész pinceágat. Kis csapatunk felveri a meghitt csendet, bort választunk, egy 1995-ös házasítás jön velünk a felszínre, él és lélegzik, élmény kóstolni.
Fent terített asztal vár, sonka, sajt, kolbászok, helyi ízek a helyi borok mellé, jólesik a falat a csendes délutánban.
A hazafelé vezető úton még benézünk a pezsgőpincészetbe. Ez a hivatalos túrának ugyan nem része, de itt van a Jammertalban az is, örülünk, hogy bepillanthatunk. A fiúk épp degorzsálnak, a munka kézzel zajlik, a látvány izgalmas, de kóstolni most sajnos nem tudunk.
- Az Óbor Étterem
Az Óbor Étteremben nagy a sürgés, amint megérkezünk, jön az előétel. Libamájparfé göntéri édesbor-gyönggyel, bébi salátával. A főfogás Charolais marhaszegy paprikásan, omlós és ízletes, mellé a tanyasi galuska régi emlékeket idéz. A csupa csokoládé desszert tökéletesen illik a pincében kiválasztott huszonkét éves óborhoz.
Remek hangulatban készülődünk a hazaútra, nagyszerű kalandokban volt részünk. A túra mostantól minden borrajongó számára elérhető. Aki végigjárja, ne felejtse el finoman megsimogatni a Cladosporium cellare bársonyos rétegét a muzeális pince falán!
Fotó:
Deutsch Richárd