2018.11.29. | Lovranits Júlia
Mikulás Regatta vitorlásverseny, karácsonyi illatvacsora és zöld Ünnep a Kiskert piacon. Így kezdjük az ünnepre hangolódást advent első hétvégéjén Mádon, Etyeken, Sopronban vagy Budapesten…
A sok eső után végre igazi, napsütéses, kellemesen hideg decemberi hétvége áll előttünk. Igazán meghozza a hangulatunkat a karácsonyi készülődéshez. Aki szeretne valami új menüvel előrukkolni a karácsonyi vacsorán, az a hétvégén több workshop kínálatából is választhat. De megnyitottak a karácsonyi vásárok is, ahol beszerezhetjük az ajándékokat, és megleshetjük a Mikulást. Ám ha kezdetnek csak belső békét keresünk, akkor a teatanfolyam a nekünk való program.
Borleckék – Egyéjszakás kaland Mádon – december 1., Mád
Kövek, aszú, Rákóczi, puttony, gönci hordó, furmint, hárslevelű, kövérszőlő, botrytis – hogyan kapcsolódnak ezek a szavak Tokajhoz? Aki részt vesz a Wine a'More Utazás rendezvényén, az megtudhatja! Advent első hétvégéjét most a borok királyával és udvartartásával köszönthetjük!
Szállás a Demetervin Birtokközpontban, ebéd az Anyukám Mondta Étteremben, kóstolók: Holdvölgy Experience és Demetervin Pincészet, vacsoraopció: Gusteau Kulináris Élményműhely, további opcionális programok: Borecet Művek, Helia-D Herba-kastély
További Információk ITT
Karácsonyi vegán süti- és ételkészítő tanfolyam – december 1., Sopron
Sopronban is gondolnak az egészséges, környezettudatos életmódot folytatókra. A Levendula Kézműves Fagylaltozó a Várkerületen segít, hogy változatos, vegán fogásokkal kedveskedhessünk szeretteinknek az ünnepek alatt. Az ételek glutén- és laktózmentesen, hőkezelés nélkül, csak növényi alapanyagok felhasználásával készülnek!
Egy csoportban húsz főt tudnak fogadni, túljelentkezés esetén a workshopot másnap ismétlik!
Az ételek, amiknek a készítését elsajátíthatjuk:
Narancsos sütőtökkrémleves
Bazsalikomos sajtgolyók salátával
Töltött káposzta élő kenyérrel
Bejgli
Karácsonyi diótorta
Kandírozott narancsos csokitorta
További információk: ITT
Kiskertpiac – zöld Ünnep – december 2., Budapest
Minden érdeklődőt vár a városi kertészek, a virágok, a gasztronómia, a természetes dizájn és a kencék rajongóinak piaca. Aki szeretne decemberben is virágosan, zölden igazán ünnepi hangulatba kerülni, annak ez a legmegfelelőbb program a hétvégére. A Bazsalikomos kert például helyben megvásárolható teakeverékkel, sóvirágokkal, lekvárokkal és bazsalikomos pesztókkal készül a rendezvényre, de olyan újdonságok is lesznek, mint a Karácsonyi tea és a workshop voucher.
További információk ITT
Advent a Gasztrosétányon – december 2., Etyek Közeleg az év egyik legszebb időszaka! Etyeken is hangolódnak már az emberek, ezért a karácsonyvárás jegyében december 2-án, vasárnap 10 órától nyitott pincékkel várja vendégeit az etyeki Gasztrosétány. Adventi kézműves vásárral, ünnepi ételekkel készülnek a helyiek, lesz ropogós pulykacomb, forró és tüzes italok, és bejglikóstoló is! További információk ITT Adventi Fesztivál – december 1-2., Balatonlelle Most hétvégén Balatonlellén gyűlik össze a balatoni vendéglátás színe-java. Egyszerre rendezik a IV. Balatonlellei Karácsonyi Vásárt, a II. Balatoni KÖR Adventi Gasztropikniket és a III. Mikulás Regatta vitorlásversenyt. A karácsonyi vásáron közel harminc különleges kézműves árussal találkozhatunk. A Gasztropikniken tíz étterem, tizenkét borászat, három cukrászda és egy pálinkafőzde vesz részt a balatoni régióból. Az amúgy is kuriózumnak számító III. Mikulás Regattán további különlegességek is várhatóak: indul egy kizárólag hölgyekből és egy – a kapitány kivételével – gyerekekből álló csapat is. A parton maradók sem fognak unatkozni, hiszen üzemel a műjégpálya, a Balaton első vízre épített élményszaunája, lesz kézműves sarok, sőt az eseményen egész nap élő zene szórakoztatja a látogatókat. Fellép a Bango Budapest Band, a Lengyeltóti Brass Band, sztárvendég a Bon-Bon zenekar. Ráadásul vasárnap még a Mikulás is ellátogat Balatonlellére, és minden gyereknek ajándékot hoz. További információk ITT |
Teaműhely – teáról az alapoktól – december 4., Budapest
A teaműhely keretében a résztvevők aktívan ismerkedhetnek meg a világ teáival, azok származásával. Tanulhatunk az alapvető teafajtákról, feldolgozási módjaikról, elkészítésükről, a mindennapi teázáshoz szükséges eszközökről.
Amiről szó lesz:
A leghíresebb teatermelő területek
A teanövény jellemzői
A tea fajtái, feldolgozásuk, oxidációs szintjük
A teakészítés lépései, vízhőfok, áztatási idők, eszközök
Mire figyeljünk az ízeken túl, a teakóstolás mikéntje
A teák élettani hatásai
A tea tárolásának, eltarthatóságának tudnivalói
Amiket kóstolhatunk:
négy különböző tea, a vendégek hangulatához igazítva
frissítő fekete vagy fehér tea
valamilyen izgalmas wulong tea
idős teafák leveleiből készült tea
puer tea
További információk ITT
Karácsonyi illatvacsora – december 6., Budapest
Aki egy könnyed és formabontó karácsonyi vacsorára vágyik, az most olyan ünnepi fogásokkal lepheti meg szeretteit, mely után megnyalják mind a tíz ujjukat. Ebben az illatvacsora mestere, Bíró Botond Boldizsár lesz segítségünkre.
Előétel: Lazactatár avokádóval és parmezáncsipsszel
Leves: Tokaji borleves vaníliás felhővel
Főétel: Göngyölt tőkehal kelkáposztával – sütőtökpüré mandarinnal és tintahalas piskóta
Desszert: Tarte au chocolat tonkababbal, kakaóbabtörettel és zöldpisztáciás körtehabbal
További információk ITT
Derűs hétvégét mindenkinek!
Fotó:
facebook