2019.01.24. | Lovranits Júlia
Programajánló január utolsó hétvégéjére
A hétvégén még mindig a szikrázó, havas tájaké, na meg a vadhúsoké a főszerep. És tanulhatunk egyet-mást a borokról is…
Szikrázó napsütés, mellé friss, csípős hideg ígérkezik a hétvégére. Minden feltétel ideális egy tökéletes kiruccanáshoz, tartsunk akár Badacsonyba, Nemesvámosra vagy Sopronba. Választhatjuk a Tekeresvölgyi Családi Birtok barátságos, családias rendezvényét, egy igazi gasztrotúrát a Badacsonyon, vagy mehetünk retrosüteményeket (újra)kóstolni. Ha valaki a borkóstolásban szeretné fejleszteni a tudását, erre is akad bőven lehetőség: ha pedig valami igazán vagány, boros programra vágynánk, akkor irány Budakalász! Van miből választani. Javaslom, keljünk útra!
Borháló Bortanoda: A még tudatosabb borfogyasztásért! – január 25., Budapest
Mire kell figyelni borkóstolásnál? Hogyan készül a fehér-, a rozé- és a vörösbor? Mi történik a szüret és a bor elfogyasztása között? Hogyan működnek a borbírálatok? Mitől jó egyáltalán egy bor, és mitől nem? Mit nevezünk pezsgőnek, és hogyan készül? Kismarjai Balázs borász-borszakértőtől most mindezt megtudhatjuk!
Az interaktív előadás további szereplői: 9 bor a gyakorlati oktatáshoz
- Lelovits Pinot Noir-Portugieser Rozé
- Tóth Kadarka Siller
- Szentpéteri Irsai Olivér
- Babarczi Olaszrizling
- Bogdán Juhfark
- Lelovits Mozaik Cuvée
- Mészáros Cabernet Sauvignon-Cabernet Franc
- Polgár Veritas Cuvée
- Jekl Syrah
További információk ITT
Gasztrohegy hétvégék / 4. Nagyvadak a hegyről – január 25., Badacsony
Badacsonyban nemcsak szőlőket találunk, erdőiből télen előjönnek az ott élő vadak is. Őz, szarvas, vaddisznó kerül a tányérokra, bogyókkal, borokkal, ahogy kell. Kilenc vendéglátóhely várja a vendégeket, akik a hegy olyan arcával találkoznak, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a házigazdák, és mindenkit arra biztatnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt.
Kalandozzunk gyalog vagy a gasztrobusszal, és járjuk be a hegyet az előételtől a desszertig!
További információk ITT
Nyitott Birtok – január 26., Nemesvámos
Szombaton ismét kinyitja kapuit a Tekeresvölgyi Családi Birtok! A szervezők jó hangulatú, kötetlen látogatásra invitálnak mindenkit. Műhely- és pincelátogatásra két időpontban is lesz szervezetten lehetőség, és az eseményre regisztrált vendégek finom ebédet is fogyaszthatnak.A menü:
• Tárkonyos dámszarvas-raguleves gazdagon
• Kemencében sült túrós-vajas pogácsa
További információk ITT
Levente Pince nagykóstoló – január 26., Budakalász
Az abasári iskola igazgatója, a mátrai viking, vagy egyszerűen csak Major Levente – ki hogyan ismeri. Mindegy is, mert a lényeg az, hogy ismerni kell, és aki még nem találkozott vele és a boraival, annak most fantasztikus lehetőség kínálkozik Kézdy Dániel jóvoltából. A budakalászi Kálvária Pince január végi kóstolóján Levente borai 13 tételben mesélnek a Mátráról. Íme a borsor:
1 Szentanna 2015 olaszrizling, száraz
2 Júdás 2015 szűretlen olaszrizling, száraz
3 Saár 2015 olaszrizling, száraz
4 Barabás 2015 olaszrizling, száraz
5 Szentanna 2014 olaszrizling, száraz
6 Rajnai rizling 2015, száraz
7 Irsai Olivér 2016, száraz
8 Kékfrankos 2014
9 Kékfrankos 2013
10 Kékfrankos 2012
11 Olaszrizling 2012, félszáraz
12 Olaszrizling 2013, félédes
13 Kései szüretelésű olaszrizling 2013, édes
További információk ITT
Retrosütik hétvégéje – január 27., Sopron
Ha valaki szeretné felidézni a retró kisbüfék sütijeinek hangulatát, annak érdemes ellátogatnia a hétvégén Sopronba. Ráadásul most új kávéval is várják vendégeiket a The Rawcake Factoryben. Hogy mi az? Egy mosott etióp kávé a mandarin, a pomelo és a csokoládé ízjegyeivel, a One Eleventől. A jelszó: Limu Kossa! Aki ezt a hétvégén elsuttogja, akciós áron kóstolhatja meg a kávét, presszó formájában.
Íme a retrosüti-kínálat:
- Rigójancsi
- Mirinda szelet
- Lúdláb
- Rákóczi túrós torony formában
- Esterházy-torta
- Sacher-torta
További részletek ITT
Egészségtől NEM Mentesen – január 31., Budapest
Hogyan tehetjük élvezetessé és könnyeddé a „mentes” étkezést a mindennapokban? Galló Nóra dietetikus elárulja a titkot. A rendezvényen ötleteket kaphatunk a tudatos és a mentes táplálkozáshoz, eltanulhatunk gyakorlatias alapanyag-beszerzési és ételkészítési trükköket, és ízletes növényi italokat is kóstolhatunk. A jókedvet és a remek hangulatot is garantálják a szervezők.
További információk ITT
Mesébe illő, napsütéses, igazi téli hétvégét mindenkinek!
Fotó:
facebook
Vető Gábor