2018.11.07. | Lovranits Júlia
Libadalom, sajtkurzus, női borászok bemutatkozó estje, erdei piac, cukormentes bejgli és kékfrankoskóstoló is szerepel legfrissebb programajánlónkban. Bármerre vesszük az irányt, remek szórakozásban lesz részünk…
Sült libacombbal, mennyei libamájjal, újborral közeleg a Márton-nap! Ilyenkor hagyományosan libás ételekkel, borkóstolókkal készülnek több rendezvényen és otthon, a családokban is. De nemcsak a tányérban, hanem már az égen is érdemes keresni a libát, hiszen fel-felbukkannak a V alakban húzó égi vándorok. Messze hangzó gágogásuk nem csak a vadászok és a költők szívét dobogtatja meg: mindannyian elvágyódunk, legszívesebben szárnyra kelnénk ebben a titokzatos illatú őszben, messzi tájak felé. És hogy hová érdemes elindulni? Eláruljuk!
Márton-napi borvacsora Sebestyén Csabával – november 10., Debrecen
Debreceniek figyelem! Nem kellene kihagyni a Platán Étterem Márton-napi borvacsoráját, amelyen immár hagyományosan a szekszárdi Sebestyén Csaba lesz a meghívott borász. Az újbor mellett ezúttal a pincészet dűlőszelektált boraiból is kapunk ízelítőt – a hozzájuk illő fogásokkal. Az estet némi irodalommal is fűszerezik: Tóth-Máté Miklós debreceni író olvas fel borral kapcsolatos írásaiból.
További részletek ITT
Sajtkurzus a piacon – november 10., Budapest
Ismerjük meg a világszínvonalú magyar sajtokat! Itt a remek alkalom, hiszen november 10-ére sajtkurzust hirdetnek a Hold utcai piacon. Bemutatkozik: Sándor Tamás, a bükki sajtos; Papp Gergely, a Capella Kecskesajtok családi vállalkozás képviseletében; Ficsór Árpád, a Parasztsajt tulajdonosa; Búzás Attila Sándor az Őrségből; és a Csengő Manufaktúra.
További információ ITT
Erdei Piac – Kóstolj és kirándulj! – november 11., Budakeszi
Nyomaszt a bevásárlás nyűge? Bosszant, hogy piacra kell menned, és emiatt kénytelen vagy kihagyni a vasárnapi kirándulást? Aggodalomra semmi ok, minden bajra gyógyír az Erdei Piac! A hidegvölgyi erdei pihenőben személyesen a termelőktől vásárolhatjuk meg az adalékanyag-mentes enni- és innivalókat, bográcsételeket fogyaszthatunk, és egy kellemes napot tölthetünk a szabadban.
Megkóstolhatjuk erdő-mező kincseit, és a nyűgös bevásárlásból kellemes családi programot kerekíthetünk függőágyakkal, kecskesimogatással, szalonnasütéssel. Finom falatokkal és jó hangulattal várnak mindenkit a szervezők!
További részletek ITT
Libadalom a Gasztrosétányon – november 11., Etyek
„Aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik. Aki Márton napján újbort nem iszik, az egész évben szomjazik” – tartja a mondás. Ezt megakadályozandó érdemes meglátogatni az etyeki Gasztrosétányt! Kedvenc vendégváró ételeink a résztvevő pincészetek kínálatból:
Aubergine Pince: mennyei libamáj, tépett libahúsos szendvics lilahagyma-lekvárral, sült libacomb sütőtökrizottóval
Desszert Pince: Márton-napi hagyományos töltött kifli, forró csokoládé, tea és kávé csokoládéforgáccsal
Milán Pince – Zalán Faház: falusi libaleves gazdagon, sült libacomb pezsgős káposztával, cserépedényben sült sólet árpagyöngyével, diós-lekváros kocka
Az Etyekringen az idén is megszervezik a már hagyományossá vált libafuttatást.
További információk ITT
Vegán, paleo és cukormentes bejglik kóstolása – november 11., Budapest
Az ünnepi hangulat, a hagyományos karácsonyi édesség azoknak is jár, akik speciális étrendjük miatt nem ehetnek a tradicionális karácsonyi bejgliből. November 11-12-én ingyenes paleo, vegán és cukormentes bejglikóstolást tartanak a Zabrakadabra Egészséges Cukrászműhelyben! A vegánokat, a diétázókat és a kíváncsi, új ízekre nyitott gasztrokalandorokat is várják a szervezők.
További információk ITT
Frankó kékfrankosok – november 12., Budapest
A Borsmenta Kóstolóklub soron következő összejövetelén 7 kiváló hazai kékfrankost ismerhetnek meg az érdeklődők. A Szabó Edit borszakíró és Bernáth-Ulcz Adél szőlész-borász szakmérnök által vezetett rendezvényen megtudhatjuk, mi a különbség a soproni és a villányi, a szekszárdi vagy a balatoni kékfrankosok között, milyen Homonna Attila, Mérész Sándor, Luka Enikő, Sebestyén Csaba, Ipacs Szabó István, Heimann Zoltán vagy Losonci Bálint stílusa, aztán eldönthetjük, hogy a könnyedebb vagy a súlyosabb vonal áll hozzánk közelebb. Klubhangulat a Nyitott Műhelyben, kiváló borokkal és hozzá illő falatokkal. Mindig jó, most is jó lesz.
További információk ITT
Gyengébb? Nem! Borok női kézből – nem csak nőknek! – november 17., Székesfehérvár
Íme egy rendezvény, ahol a nőké a főszerep! Szabó Edit tavaly megjelent Gyengébb? Nem! című könyvének szereplői lépnek színre ezen a különleges estén. Borásznők, akik ha kell, legények a gáton, de ha a helyzet úgy hozza, felhúzzák a tűsarkút, és frissen manikűrözött kézzel töltik pohárba munkájuk eredményét. A rendezvényen tizenhat pincészet ötven borát kóstolhatjuk, ráadásként pálinkát és sört is ízlelgethetünk – természetesen ez utóbbiakat is női kéz alkotta. A jó hangulatról DJ Ernő Piaf, a finom falatokról a Hatpöttyös étterem gondoskodik. A bulit a székesfehérvári Szent István Művelődési Ház csodálatos dísztermében tartják. Jegyekről érdemes időben gondoskodni!
További információk ITT
Kellemes időtöltést, jó borokat kívánunk mindenkinek!
Fotó:
facebook