2018.11.22. | Lovranits Júlia
Sommelier Színház, szerb gasztroest Budapesten, halételek Badacsonyban. Aki nem ijed meg egy kis esőtől, arra csupa izgalmas program vár a hétvégén…
Megérkezett az igazi szeles, vacogtató ősz: kitartóan szemerkél az eső, korán sötétedik. Ha mélabússá nem is tesz az időjárás, de talán egy kicsit elgondolkodóbbak, befelé figyelőbbek leszünk. Ilyenkor jól esik egy barátságos, lámpafényes étteremben vagy cukrászdában üldögélni, bort kóstolni, vagy tanulni valami újat a gasztronómiáról. A legbátrabbak megkockáztathatnak egy esős sétát, kilátogathatnak a szabadtéri rendezvényekre, hiszen például a Badacsony meg a Balaton borongós időben is gyönyörű.
Somló – Budapest Nagykóstoló – november 23., Budapest
Huszonnyolc somlói borászat mutatja be borait a Borjour Somló – Budapest kóstolóján. Ásványos, cool olaszrizlingek, furmintok, hárslevelűk, na és persze sok-sok juhfark egy helyen, a Stefánia Palotában!
Kiállítók:
Abeles Pince, Ambrus Lajos (Ság-hegy), Balogh Családi Pincészet, Barcza Pincészet, Barnabás Pince, Bogdán Birtok Pincészete, Csetvei Pince, Csordás-Fodor Borház, Dénes Hegybirtok (Ság-hegy), Fekete Béla Borászat, Gézaháza Pince, Inhauser Pincészet, Kancellár Birtok, Kőfejtő Pince – Tóth Péter, Joós Pince – Somlói Aranyszem, Kolonics Pincészet, A Nagybajuszú Jász Laci Pincéje, Marton Pincészet (Mundi Gábor), Somló Kincse Kézműves Kispince, Somlói Vándor Pince, Spiegelberg Kézműves Borpince, Szabó Gyula Pincészete, Szalai Pince, Szent Margit Pincészet, Tomcsányi Családi Birtok, Tornai Pincészet
A Borjour-standon: Kreinbacher Birtok, Zsirai Pincészet
További információk ITT
Gasztrohegy hétvégék – Halak a hegyen – november 23., Badacsony
A legharapósabb halak kerülnek terítékre: menyhal, harcsa, sügér, tokhal a tányérokon, a Balaton vízgyűjtő területéről. Kilenc vendéglátóhely, továbbá a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói, és mindenkit arra biztatnak, hogy ismerje meg a Badacsonyt fogásról fogásra, lépésről lépésre.
További információk ITT:
Vegán főzőkurzus angolul a Szatyor boltban – november 23., Budapest
A mókás nevű, közismert, tudatos vásárlást szorgalmazó Szatyor bolt vegán főzőtanfolyamot hirdet. Aki eddig azt hitte, hogy ami „csupa növény”, az biztosan lapos és egyhangú, annak itt egy remek alkalom, hogy megismerje a vegán konyhában rejlő számtalan izgalmas lehetőséget. A tanfolyamon könnyen, gyorsan elkészíthető növényi alapú ételeket tanulhatunk meg főzni, ráadásul angol anyanyelvű szakács tartja, így a főzési tippek mellé egy kis angol nyelvgyakorlást is kapunk ajándékba.
További információk ITT: /
III. Food Festival – Olasz est – november 24., Sopron
A soproni Hoffer Cukrászda & Bistróban az olasz ízvilágot bemutató gasztronómiai fesztiválra várják az érdeklődőket. A korlátlan büfévacsora mellett welcome pezsgővel is kedveskednek a vendégeknek a szervezők.
Menü:
Sáfrányos-márványsajtos rizottó
Lasagne
Carbonara gnocchi
Csirkemell parmezánbundában, mediterrán salátával
Bolognai trophie
Saltimbocca
További információk ITT
Sommelier Színház – Nők a „Palack” mögött – november 24., Budapest
Színház – gasztronómia – borélmény egyben.
Egy nem mindennapi borkóstoló, amely a művészetek különböző ágaival – irodalom, zene, képzőművészet – kiegészülve, gasztronómiával és borral karöltve alkot egy kerek egészet. Fiatalos, letisztult, könnyed, egyedi, Borsos Kitty stílusában.
Hiszen a bor mindenkié.
Amire biztosan számítani lehet: Kaszás Gergő Jászai Mari-díjas színművész tolmácsolja Hamvas Béla A bor filozófiája című művének gondolatait, miközben hat különböző étel-bor párosítást mutat be személyesen három női borász: Babarczi Zsuzsanna, Heimann Ágnes és Kovács Zita.
A nyolcvanperces felolvasóest után lehetőség nyílik egy olyan sétálókóstolóra, melynek során minden tétel visszakóstolható, és minden kérdés feltehető a hölgyeknek, valamint a Gyengébb? Nem! című, borásznőkről szóló könyv szerzőjének, Szabó Editnek, aki szintén ott lesz a vendégek között ezen az estén.
További információk ITT
Füred Gastro – november 24-25., Balatonfüred
Hamarosan megnyitja kapuit Balatonfüred első gasztronómiai fesztiválja, ahol megismerhetjük a régió legjobb éttermeit és borászait. A fesztivál fő témáját a vadételek adják. A Pannon Gasztronómiai Akadémiának köszönhetően tíz kiváló vidéki étteremtől kóstolhatunk, akik a Rizling Generáció által kiválasztott legizgalmasabb tétekhez illeszkedve készítik el kreatív ételeiket. A borokat a Kredenc borbár prezentálja.
Résztvevő éttermek: Bistro Sparhelt, Kistücsök Étterem, MÁRGA – Szent Donát Borkúria, Paletta Bisztró & Terasz, SÖPTEI Pincészet és Étterem, Neked Főztem, A Téli Konyhám, Kalóz Strandbisztró (Fövenyes), Déli Part BBQ és az Oliva Hotel és Étterem.
Az édesszájúakról a Karolina Kávéház & Koktélbár, a Péklány kézműves pékség és a Valami Édes Desszertbár csapata gondoskodik majd!
A szervezők minőségi zenét is hoznak a térre, fellép többek között Huzella Péter és a Holló muzsikások. Nem érdemes kihagyni!
További információk ITT
Szerb gasztroest – november 25., Budapest
Aki szeretné megismerni a szerb ízeket, annak itt a kiváló alkalom! Most mindenki kipróbálhatja a leghíresebb szerb klasszikusok, a csevap, a pljeskavica, az ustipci, a vesalica, a sopszkasaláta, az ajvár vagy a kajmak autentikus változatát, természetesen házi pitával. Az „Edd végig a Balkánt” most Szerbia tájaira kalauzolja az érdeklődőket. Hamisítatlan helyi hangulattal, eredeti ízekkel várnak mindenkit a szervezők.
További információk ITT
Szabó Péter: Én oda merem adni az unokáimnak – november 27., Budapest
Ezen a rendezvényen éppen az hangzik el, amit mindig is tudni akartál a házi és a kisüzemi tartósításról, és arról, hogy mi történik az étellel a szántóföldtől az áruházak polcáig. Huszonöt év tapasztalata egy órába sűrítve, vetített képekkel, kóstolóval. A Rózsakunyhó Alkotóműhely programjának előadója Szabó Péter noszlopi vendéglős.
További információk ITT
Kellemes kóstolgatást, vidám hétvégét mindenkinek!
Fotó:
facebook