Nyakunkon a hosszú hétvége!
Csodás őszünk van, nemde? A héten olyan bolondul sütött a nap, mintha elnézte volna a naptárt, és bár a hét végére kissé változékonyra fordul az időjárás, még mindig érdemes szabadtéri programokat, kirándulásokat, hosszú sétákat tervezni. Pazar színekben pompáznak az erdők, de a kályhában esténként már duruzsol a tűz, és lassan-lassan előkerülnek a hűvösebb napokra félretett, vaskosabb vörösborok is.
Jönnek a hosszú baráti beszélgetésekkel, csendes borozgatásokkal eltöltött nyugalmas esték, használjuk hát ki a maradék napfényt az ünnepi hétvégén!
.jpg)
Hagyományteremtő szándékkal október 20-án, szombaton reggel 8 és délután 2 óra között várja vendégeit a Csipkebogyó Piknik a Tihanyi Piac Placcon, ahol olyan különleges vendégekkel ismerkedhetünk meg, mint például Kosztricz László vadász-szakács. Csipkebogyós ínyencségekről a Balcsi Bistro gondoskodik, de aki maga is ki akarja próbálni a lekvárfőzést, az tartson Lukacsics Mónikávalés a Pinky lekvármanufaktúrával. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park pedig bakancsos csipkebogyógyűjtő túrára várja az érdeklődőket. A sétában átfázott kirándulók forró teával, forralt borral és pálinkákkal frissíthetik fel magukat. Ha pedig közben megéheztünk, megkóstolhatjuk a bográcsos csipkebogyós vadragut. Lesz élő zene,piaci forgatag, nem érdemes lemaradni!
További információ ITT!

A borkóstolós programok kedvelőit október 20-án és 21-én már délelőtt 10 órától nyitott pincékkel és ínycsiklandó ételekkel várja az etyeki Gasztrosétány! A szüret zárásaként a legnemesebb borok mellett mustot és murcit is lehet kóstolni. Lesz kézműves bonbonok és díjnyertes csokoládék kóstolója, és forró csokoládé – nem csak sofőröknek! A bonbonkészítő workshopokon magunk is elkészíthetjük a finomságokat, de azt is kipróbálhatjuk, milyen vajat köpülni, tököt faragni, ékszert készíteni.
A rendezvény gasztronómiai kínálata is rendkívül izgalmas: tunkolgatunk tunkedlit, kóstolhatunk két évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességeket, csirkepörköltet, vagy körmös-csülkös pacalt helyi alapanyagokból, húsgombócos erdélyi csorbát, csúsztatott palacsintát, házi almás pitét és még százféle finomságot, aztán bevásárolhatunk az alma-, körte- és dióvásáron. Ja, és persze mindenhol lesz bor is, a gyerekeket pedig házi szörpökkel várják.
Részletek ITT!

Októbertől a Szomszéd kertje csapata időnként áthívja közelebbi és távolabbi szomszédait, hogy megmutassák, amiben ők a legjobbak. Jönnek majd zenészek, lesznek borászok, vendég séfek, és persze szomszéd kutyák, de ezt már megszokhattátok!
Október 20-án szokás szerint Lackó és Atti főz, a zenei felelős pedig Szása lesz.
Helyszín: Csopak, Kossuth utca 97. (a volt Nosztori Kocsma helyén).
Program: 19:00-tól ameddig bírjuk.
Részletek ITT!
Pancs Vegán Piac – október 20., Budapest

A Tűzoltói utcai Élesztőház udvara mostantól szombatonként vegán piaccá alakul. Úgy tűnt, egyre nagyobb az igény az állati alapanyagoktól mentes termékekre, ezért a Pancs már eddig is törekedett ezek bemutatására, mostantól viszont az egész szombati piac vegánná változik. (A vasárnapi program továbbra is változatlan.)
Október 20-án megkóstolhatjátok egyebek között a lajosmizsei édesburgonyából készülő mindenmentes pástétomokat, a tunki-tunki szendvicskrémeit, lesznek nyersvegán torták, nyers csokik és természetes kókusztermékek. A bográcsban ezúttal mogyoróvajas csicseriborsó-curry készül, mert vega lesz a közösségi ebéd is. A vásárláshoz a Harmonia Garden duo adja a ritmust.
Részletek ITT!
Vertikális kadarkakóstoló a Tóth Ferenc Pincészetben – október 20., Eger

A Tóth Ferenc Pincészet úgy véli, hogy a kadarka helye ott van Magyarország legismertebb és legegyedibb szőlőfajtái között, ezért különleges kóstolóra invitálja a borkedvelőket.
Az est folyamán hét különböző bor kerül majd a poharakba friss pékáru és finom sajtok kíséretében. A házigazdák mesélnek, miközben megmutatják a kadarka különböző arcait a gyöngyözőtől a silleren át a csendes borig. A pincészet azt ígéri, hogy előkerülnek majd olyan ritka borok is, amelyekből már csak néhány palackot rejt a pince mélye.
Részletek ITT!

„Közhírré tétetik, hogy 2018. október havának 20. napján Szüreti Mulatság és Felvonulás tartatik Zánkán, melyre mindenki elvárattatik, meghívattatik. A déli harangszó után két órával indulnak a dalia legények és a szép menyecskék, hogy az esti bálra mindenki kedvét megteremtsék” – szól a meghívó, és ki tudna ilyen kedves kérésnek ellenállni?
És ha már ott vagyunk Zánkán, érdemes benézni a Fügekertbe, ahol délelőtt 10 órától délután 3-ig tart a brunch. Az ételekről Pallag Dávid, a borokról pedig Szabó Gyula, a Káli Kövek borásza gondoskodik. Lesz szőlőgazpacho, verjus, konfitált fokhagyma, füstölt mandula, erdei gombás csája, savanyított lila hagyma, szarvasgombaolaj, birkapörkölt, kuszkusz, gyöngyhagyma, almás pite, sós karamell, egyszóval minden földi jó!
Részletek a szüreti mulatságról ITT, a Fügekert villásreggelijéről pedig ITT!
Kellemes feltöltődést, vidám hosszú hétvégét kíván mindenkinek a Borsmenta csapata!