Vissza
Új év, új élet – vagy nem?
2019.01.08. | Lovranits Júlia
Zalai ízek, jó borok, japán teaszertartás és gyógyító növények. Ezzel indítjuk az új évet! Vagyis folytatjuk, ahol abbahagytuk…
A borús, hűvös időben jólesik egy pohár bor vagy tea. A napsütötte szőlő, virágzó rét csészébe, csillogó pohárba töltött emléke erőt ad az évindításhoz. Januárban keressük a motivációt, a lehetőséget, hogy megvalósítsuk az újévi fogadalmakat, vagy csak kipróbáljunk néhány újdonságot. Valami érdekeset, amit idén először élhetünk át. Most több olyan workshopot ajánlunk, amin lehetőségünk lesz tanulni valamit nagyanyáink főző- és gyógyítótudományából. De hallgathatjuk a dűlők meséit, és részt vehetünk borkóstolókon is.
Itt az új év, kalandra fel!
Nyissuk az új évet erdőbényei bubisokkal! – január 9., Budapest, Kóstolom Borbár

Az erdőbényei völgy hűvösében termő, feszes savú, roppanós szőlőbogyók különösen alkalmasak elegáns habzóborok és pezsgők készítésére. A helyi pincészetek az utóbbi időben örömmel aknázzák ki ezt a lehetőséget, figyelve, hogy vajon a furmint, a hárslevelű vagy ezek házasítása hozza-e a legmeggyőzőbb eredményt.
Erdőbénye borait és pezsgőit Nagy Zsolt, a Préselő Pincészet egyik tulajdonosa mutatja be a közönségnek. Íme a borsor:
Habzóborok
1. Sanzon Tokaj Habzó 2017
2. Préselő HabzóHárs 2017
3. Préselő HabzóHárs 2016
Pezsgők
4. Vissy Furmint Brut 2014
5. Béres Hárslevelű Pezsgő 2016
6. Préselő Furmint-Hárslevelű Brut 2014
7. Préselő Brut Hárslevelű 2017 – No. 1
8. Préselő Brut Hárslevelű 2017 – No. 2
Bővebb felvilágosítás ITT.
Éltető Növények – Minden, ami tea – január 11., Budapest

Nagyanyáink tudása mai szemmel, és egy kis japán egzotikum. Melyek azok a teanövények, amiket egy laikus is könnyen megismerhet? Milyen a táplálkozás élettana? Ezekre és sok más kérdésünkre is választ kaphatunk az Éltető Növények című kurzuson. Tanulhatunk még gyökerekről, kérgekről, de a modern javasasszony eszköztárának megismerése mellett egy hamisítatlan japán teaceremónián is részt vehetünk. A rendezvény különleges és nagyra becsült vendége lesz dr. Vihar Judit irodalomtörténész, műfordító, a Magyar–Japán Baráti Társaság elnöke, aki örömmel elvállalta, hogy autentikus eszközökkel, a legfinomabb japán tea felhasználásával mutatja be a japán teaceremóniát.
Az előadás egy többrészes sorozat egyik eseménye, de erre az egy alkalomra is lehetséges bekapcsolódni.
További részletek ITT.
Zala Springs Főzőiskola Sztana Ferenc séffel – január 12., Zalacsány

Nudli, dödölle, gombóc, csusza… Ismerjük meg a zalai ízeket és a helyi termékeket Sztana Ferenc séf segítségével! Január 12-én a magyaros tészták jegyében telik majd a délután. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.
A készülő ételek:
• Túrós csusza
• Sült nudli érlelt, házi Korosajttal
• Fahéjas szilvás gombóc házi tejfölös sodóval
• Cseresznyés-amarettós töltött gombóc
• Dödölle, ahogy a Zala Springsben készítjük
További részletek ITT.
WineOS Fesztivál – január 11-12., Eszék (Horvátország)

Az idén ötödik alkalommal rendezik meg Eszéken (Horvátország) a WineOS-t, a borok, a finomságok és a kellemes életvitel fesztiválját. A programok pénteken és szombaton 15 és 21 óra között zajlanak majd.
A rendezvényt a Muzej Okusa – Ízek múzeuma kiállítótérben tartják (Paviljon Gradski Vrt, Martina Divalta 4, Eszék), mintegy 1000 négyzetméteren, 65 kiállítóval. A szervezők 2000 látogatót várnak.
A Pécsi Borozó szerkesztősége a szombati napon különbuszt indít a szerkesztőség tagjai részére, de örömmel veszik, ha más is csatlakozik hozzájuk – a szabad helyek függvényében.
A részleteket ITT találod.
Kellemes időtöltést, szép hétvégét kívánunk!
Fotó:
facebook