Vissza
Biodinamikus nagyágyú a Borirodában!
2019.11.27. | Borsmenta
November 28-án mesterkurzussal egybekötött kóstolón mutatkozik be az Henri Giraud champagne-ház Budapesten. A találkozót a hamarosan az első születésnapját ünneplő Borirodában tartják…
Izgalmas rendezvénynek ad otthont a gazdag champagne-választékkal és színvonalas nemzetközi borszortimenttel büszkélkedő Boriroda. A hamarosan az első születésnapját ünneplő, igényesen kialakított budai borszaküzlet és borbár, valamint a Borguru szervezésében először jön Magyarországra Champagne egyik különleges, biodinamikus birtoka, a Henri Giraud champagne-ház. A kóstolót és az angol nyelvű mesterkurzust Gauthier Vecten exportigazgató tartja.

A Giraud család a XVII. század elején telepedett le Ay-ban, és foglalkozik azóta is szőlőtermesztéssel. A pincészet irányítását 1983-ban Claude Giraud vette kézbe, ő adott új, karakteres arculatot a champagne-háznak. Filozófiájuk középpontjában az Ay Grand Cru terroir, a pinot noir fajta hangsúlya, valamint az Argonne erdőből származó tölgyfából készült hordók intenzív alkalmazása áll. Acéltartályok helyett a hordók mellett betontojásokban és agyagamforákban érlelődnek a boraik. Biodinamikus gazdálkodást folytatnak, és az elsők között vezették be az úgynevezett R000 módszert, amely a hátcímkéken lévő QR-kód segítségével egy részletes molekuláris elemzéshez navigál, ami az adott termék különböző vegyszerektől való mentességét bizonyítja.
.jpg)
A budapesti mesterkurzus résztvevői hat pezsgő kóstolásával alkothatnak képet a champagne-ház stílusáról. A kínálatban az alábbi tételek kaptak helyet:
Fut de Chéne MV 14
Esprit Nature
Hommage
Dame-Jane Rosé
Blanc de Craie
Solera Ratafia
A mesterkurzust követően a vendégek megízlelhetik a Cuvée des Froides Terres 2016 vörösbort is, amelyből összesen 2030 palack készült, kizárólag az Ay Grand Cru területekről származó pinot noir szőlőből.
.jpg)
A rendezvénnyel kapcsolatos további információkért katt IDE!
Fotó:
facebook