2021.04.29. | Borsmenta
A 28 éves sztárséf, Deni Srdoč lesz a rijekai Hilton Hotel új éttermének konyhafőnöke. Kérésére több magyar bor is bekerült az étterem kínálatába…
Aki Horvátországban szeretne nyaralni, és ott is kóstolgatna magyar borokat a vacsorájához, most jól figyeljen: 62 magyar borból választották ki azt a 13 tételt, amely végül felkerül a rijekai Hilton Hotelben hamarosan nyitó Nebo Restaurant & Lounge borlapjára. Igaz, hogy ha ott szeretnénk elkölteni egy vacsorát, valószínűleg mélyebben kell majd a pénztárcánkba nyúlnunk, de cserébe megkóstolhatjuk az új konyhafőnök, Deni Srdoč főztjét is. A Krk szigetről származó fiatal, 28 éves sztárséf korábbi éttermének, a Draga di Lovrana Restaurantnak már szerzett egy Michelin-csillagot, és most is rajta a világ szeme.
Srdoč a főzés iránti szeretetét és szenvedélyét a nagymamájától örökölte, gyorsan felívelő karrierje során 2018-ban megválasztották Horvátország legjobb fiatal séfjének, a Gault & Millau pedig Az év fiatal tehetsége címet adományozta neki. Az ő kívánsága volt, hogy az új étterem honlapján magyar borok is szerepeljenek, így hát kapcsolatba lépett a BoReTT nevű cég alapítójával, Crab Mária Antoanett-tel, akit ismerősei csak Babette-nek neveznek. Babette korábban sommelier-ként dolgozott itthon és külföldön. Meggyőződése, hogy óriási kiaknázatlan lehetőség rejlik a magyar borokban, ezért is hozta létre borképviseletét, amelyben a kisebb borászatok borait kívánja nemzetközi piacra segíteni.
Hogy pontosan mely borok is kerüljenek fel a frissen nyíló rijekai étterem borlapjára, azt kóstolással döntötték el a szakemberek. A 62 tételes kóstolón Srdoč mellett az étterem sommelier-je, Tomislav Mikinac és a beszerzés vezetője vett részt. Mikinac, aki a tavalyi horvátországi sommelier-versenyen az előkelő 4. helyet szerezte meg, elragadtatással beszélt a magyar borokról, és sajnálatát fejezte ki, hogy a két ország közelsége ellenére még sosem kóstolt juhfarkot vagy hárslevelűt.
A kóstolás eredményeként 8 magyar pincészet 13 tételével találkozhatunk majd a Nebo Restaurant & Lounge borlapján. A Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa oldalán már májusra lehet szobákat foglalni, és a várakozások szerint nyitnak a teraszok is, így reméljük, hogy mind a hotel vendégeinek, mind pedig Mikinac sommelier-nek bőven lesz alkalma kiélvezni a magyar borokat.
A borlapra az alábbi tételeket listázták be:
Pezsgők:
Homola 2017
Wassmann Morizz 2017
Fehérborok:
Balassa Kakas Furmint 2018
Balassa Szent Tamás Furmint 2018
Somlói Vándor Birtok Juhfark 2018
Somlói Vándor Juhfark (öreg tőkék, Nyugati-oldal) 2019
Somlói Vándor Celli 2019
Villa Sandahl Wet Stones 2015
Villa Sandahl Rabbit Periscope 2017
2HA Olaszrizling 2018
Vörösbor:
Wassmann Samo cuvée (cabernet sauvignon-merlot)
Édes borok:
Majoros Pincészet 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2013
Zsirai Tokaji Fordítás 2017