2021.12.08. | Borsmenta
Ritkán fordul elő, hogy a süteményrajongók és a borkedvelők ugyanahhoz az asztalhoz üljenek le. Pedig az ízélményeket lehet fokozni, sőt! A 130 éves Hauer Cukrászda és a verpeléti Varsányi Pincészet közös rendezvénye tabukat döntöget…
Számos emléke van annak, hogy milyen lehetett a századelőn Budapest aranykora. Ennek egyik évszázados mementója az 1890-ben alapított Hauer Cukrászda. Az egykor a Rákóczi út 47. és 49. szám alatt lévő házak teljes földszintjét elfoglaló cukrászdában épült fel Magyarország első cukrász gőzkemencéje. A dicső múlt sajnos hányattatott újkorba fordult: a kétezres években egymást követték a bezárások a cukrászda életében. Az utóbbi években azonban patináját visszanyerve keresi újra a süteményrajongók kegyeit.
Pleizer Richárd, a Hauer Cukrászda vezetője és Varsányi Katalin, a Varsányi Pincészet tulajdonosa, valamint férje, Farkas Gedeon, a pincészet ügyvezetője egy nagyszabású boros rendezvényen ismerkedtek meg egymással. Pleizer Richárd már korábbról ismerte az idén 30 éves Varsányi Pincészet díjnyertes borait, különösen a nagyágyúnak számító Grand Selection sorozatot, benne a superior kategóriájú tételekkel. Ám a személyes találkozóra csak ezen a rendezvényen került sor. A jó hangulatú borkóstolás és a borokról szóló eszmecsere közben olyan kölcsönös szimpátia alakult ki a felek között, hogy mindannyian biztosak voltak a folytatásban. Hamarosan fel is merült az ötlet: miért ne társítanák egymás mellé a borokat és a süteményeket egy közös kóstolón?
A következő állomás egy elmélyült, komoly megbeszélés és kóstolás volt a Hauer Cukrászdában, ahol megszülettek a rendkívül izgalmas párosítások. Ilyen például az Egri borvidék egyik legjobb olaszrizlingje, a 2018-as Grand Selection Verpeléti Olaszrizling, amely az ízében megbúvó sárgabarackos, mandulás jegyeivel tökéletesen kiegészíti a Hauer-féle Rákóczi túróst, sőt még fokozza is az élményt. Meglepő, de abszolút nyerő páros a 2017-es Grand Selection Cabernet Franc Superior és a laktózmentes, gluténmentes, cukormentes meggyes csokitorta. A cabernet franc-ban megbújó étcsokoládés, meggyes jegyek gyönyörűen egészítik ki a sütemény lágy ízeit.
Szó sincs tehát arról, hogy kizárólag az édes borok szegődhetnek egy-egy sütemény mellé társnak. Igaz, hogy az abszolút édesszájúak is megtalálhatják számításaikat, hiszen zárásként megjelenik majd a pincészet egyik királynője, a 2019-es Grand Selection Debrői Hárslevelű Superior is. A bor, amellyel a Debrői újra évszázaddal ezelőtti fényében tündököl, és amely mellé méltó „társsal” készül a Hauer Cukrászda. Ám hogy pontosan mivel, az egyelőre meglepetés.
Aki kíváncsi rá, milyen harmóniát alkotnak együtt a Varsányi-borok és a Hauer-sütemények, menjen el a Hauerbe december 9-én este 6-kor. Nem mindennapi élményekben lehet része.
A részletekért katt IDE!
Fotó:
Hauer Cukrászda