Vendégoldal

Lelassulás. Vagy mégse?
2024. 11. 05. | Zsirai Kata
Katanapló 1. rész
Mostantól egy éven keresztül Zsirai Kata, a Zsirai Pincészet ügyvezetője mesél az életéről minden második héten a Borsmenta magazin olvasóinak. Íme a Katanapló első része, némi bemutatkozással és egyebekkel – amúgy „katásan”…
Tesztelünk

Miklós Csabi: punktum zöld veltelini 2022
2024. 11. 01. | Nádasi Eszter
Miklós Csabi 2022-es zöld veltelinije a punktum nevet kapta. Szőlővirágos és körtés jegyeit izgalmasan veszi körül a mineralitás – magában és ételpárosításokban is jól működik…
Főzünk

Török tökdesszert – balkabağı tatlısı
2024. 10. 31. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 42. rész
Ez aztán a pofonegyszerű édesség! Csak néhány összetevő, és máris csodás török tökdesszertet varázsolhatunk az asztalra, csak kövessük Nagyillés János utasításait a Török örömök sorozat 42. része szerint!
Tesztelünk

Cardium Borház: Zöld veltelini 2023
2024. 10. 30. | Nádasi Eszter
A Borsmenta magazin szakmai fajtatesztjének ezüstérmese a Cardium Borház 2023-as Zöld veltelinije lett: sárgadinnyés illatával és ízével rögtön megfogott bennünket, de nem csak ezért szerettük…
Iszunk

Zöldveltelini-teszt 2024
2024. 10. 29. | Szabó Edit
A Borsmenta zöldveltelini-tesztjén 11 pincészet 13 bora került a poharunkba – volt köztük pezsgő is. A pálmát egy érett mátrai bor vitte el, de szinte mindegyiket szerettük…
Beszélgetünk

Húszéves a Bogyólé!
2024. 10. 27. | Szabó Edit
Beszélgetés Debreczeni Mónikával
Húsz éve indult hódító útjára a Vylyan Pincészet könnyű vörösbora, a Bogyólé. Az évforduló alkalmából Debreczeni Mónikával, a Vylyan Pincészet kreatív igazgatójával beszélgettünk…
Beszélgetünk

Nagy út áll előttünk
2024. 10. 26. | Szabó Edit
Beszélgetés Bakos Lászlóval és Bakos-Szabó Mariannával
A Bakos Borászat új szereplője a Velencei-tó környéki boréletnek, de már az első forgalomba kerülő rajnai rizlingjükkel aranyérmet nyertek a VinAgorán. Az alapításról és a tervekről Bakos-Szabó Marianna és Bakos László mesél…
Utazunk

A világ legkisebb városa
2024. 10. 25. | Juga Péter
10 nap Rijeka környékén – 3. rész
Miért olyan érdekes, ha valami a legkisebb? Pontosan ugyanazért, amiért a legnagyobb az. Egy biztos: számunkra az egyik legjobb élmény volt ez a látogatás az Isztriai-félsziget szívében, Hum városában…
Főzünk

Gözleme
2024. 10. 24. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 41. rész
Hogy mi a gözleme? Kelesztés nélkül készített tésztaétel, amit tetszés szerinti töltelékkel tehetünk változatossá. Törökországban főként reggelire fogyasztják, de bármelyik napszakban az asztalra kerülhet…
Főzünk

Rákóczi túrós
2024. 10. 22. | Klich Zsuzsa
Kevesen tudják, de híres süteményünk, a Rákóczi túrós nem II. Rákóczi Ferenc fejedelemről kapta a nevét. Rákóczi János cukrászmester alkotta meg, az ő emlékét őrzi. A recept az eltelt közel 90 év során sokat változott, de a lényeg maradt. Íme a mi variációnk…
Iszunk

Borfesztivál tanulságokkal
2024. 10. 21. | Szabó Edit
Budapest legnagyobb múltú és legkomolyabb presztízsű borfesztiválja az idén 33. alkalommal várta a látogatókat a budai vár területén. Azaz csak várta volna, ha az özönvízszerű eső és az építkezés el nem riasztotta volna még a feketeöves fesztiválozókat is…
Beszélgetünk

A természet mindent megold
2024. 10. 21. | Szabó Edit
Beszélgetés Stephan Spiegelberggel
Az alábbi interjú óta tíz év telt el, de Stephan Spiegelberg, vagyis Spiegelberg István somlói borász most is ugyanolyan különc módon készíti egyedi borait a hegyen, mint amikor megismertük…
Főzünk

Szezámmagkrémes édesség – tahinli muhallebi
2024. 10. 17. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 40. rész
Hűvösödik az idő, ilyenkor egyre jobban esnek a simogató édességek. A Török örömök 40. részében Nagyillés János egy szezámmagkrémes édesség receptjét osztja meg velünk, amit egy pohár tejes itallal, szaleppel kínál…
Utazunk

Ember a vízben, halak a tányéron
2024. 10. 15. | Juga Péter
10 nap Rijeka környékén – 2. rész
A tenger közelében általában három dolgot tesz az ember: úszik a vízben, szomját oltja a melegben, és végül keres valami harapnivalót. Ezt a jól kitalált programtervet a világért sem szerettük volna megreformálni…
Beszélgetünk

Megmaradni
2024. 10. 12. | Szabó Edit
Beszélgetés Szabó Edittel
Túlélni vagy abbahagyni? Lehet-e, érdemes-e életben tartani egy borral és gasztronómiával foglalkozó tematikus lapot a 21. században? Szabó Edittel, a Borsmenta főszerkesztőjével Szabó Edit beszélget…