2023.05.10. | Németh Judit
A Balaton déli partja kicsit mostohagyerek, pedig nagyszerű helyek várják itt a családokat, a gasztroturistákat vagy a borok szerelmeseit. Kezdjük a térség felfedezését a leghosszabb stranddal büszkélkedő Balatonmáriafürdővel…
Végre kaptunk egy kis ízelítőt abból, hogy milyen szép napok várnak ránk, amikor már nem dézsából öntik ránk a vizet az égiek. Ez aztán egyeseknél őrült (utazás)tervezési lázat is hoz. Következő összeállításunkkal azoknak szeretnék ötleteket adni, akik a Balaton déli partján kalandoznának.
Itt van a legtöbb szabadstrand a tó körül!
Az első állomásunk Balatonmáriafürdő, a település kikötőjénél torkollik bele a Nyugati-övcsatorna a Balatonba, sajátos hangulatot kölcsönözve ezzel a helynek. Talán kevesen tudják, hogy a mintegy 7 km-es máriafürdői strandszakasz a déli part leghosszabbja, egyúttal itt található a legtöbb szabadstrand is (a hét strandból hatot látogathatunk ingyenesen). A gyönyörű, hosszú móló mellett a sétahajóval elérhető úti célok is vonzóvá teszik a helyet: Szigligetre, Badacsonyba is át tudunk hajózni a nyári időszakban, de a környék is bőven kínál kirándulási lehetőségeket a (nem csak családos) utazóknak.
Port étterem & panzió
A Covid (és azt követő megpróbáltatások) után különösen szívmelengető látni, ahogy egy-egy családi vállalkozás előre menetel, és töretlenül viszi tovább az üzletet. Ezek közé tartozik a Port étterem & panzió is, ami az övcsatorna torkolatánál várja a vendégeket. Kíváncsian léptünk be az ajtón, és az ősszel készült, hangulatos télikertben foglaltunk helyet.
Az éttermet egy testvérpár vezeti, akik a szüleiktől vették át a stafétabotot 2012-ben. Mindketten beleszülettek és belenőttek a vendéglátásba, szőlész-borász végzettséggel és jó üzleti érzékkel vannak megáldva; hisznek a minőségi vendéglátásban, és nem restek maguk is a frontvonalban dolgozni. Ők nyitották egyébként a kifejezetten családos utazókra szabott Pelso Panziót is Balatonmáriafürdőn.
A Portban a konyhát Berki Zsolt viszi, aki a Kristinus borbirtokról igazolt át ide. Négyfogásos menüt kóstolunk végig, és az étkezés során nemcsak az ízkavalkád, de a kreatív és szemet gyönyörködtető tálalás is nagyon meggyőző. Egyre általánosabb, mégis hangsúlyazondó, hogy az alapanyagokat igyekeznek helyi termelőktől beszerezni, legyen ez tapolcai pisztráng vagy a balatonfenyvesi Terra Pannónia prémium marhahúsa.
Kibírtuk a négy fogást
Tökéletes ízharmóniájával és káprázatos, korallzátonyra emlékeztető tálalásával a szalonnás-szarvasgombás burgonyapralinéval tálalt tapolcai pisztrángrolád lett a személyes kedvencem.
A vadropogóssal kínált medvehagyma-krémleves könnyed volt, mégis intenzív, és a vadhúsos levesbetét miatt nagyon tartalmas.
A tepertős nudlival és karfiollal körített Angus hátszínsteak is kifogástalan főétel, jó szívvel ajánlom mindenkinek. A hús alapanyaga a fent említett Terra Pannónia birtokról származik.
A mákos guba pedig „a hab a tortán” – itt jegyezzük meg, hogy az étterem emberes adagjai kihívás elé állítják azokat, akik komplett ebédet vagy vacsorát terveznek végigenni, de végül felülkerekedtünk ezen az akadályon.
Szívesen időztünk volna hosszabban is ezen a helyen, ezért el is határozzuk, hogy a szezon beköszönte előtt még mindenképpen visszalátogatunk – bátran magunkkal hozva két eleven csemeténket is. Most azonban indulnunk kell, így Balatonföldvár felé vesszük az irányt.
(folytatjuk)