Vissza
Eszünk

Fondü Jeremyvel

Fondü Jeremyvel című cikk borítóképe
2018. 03. 12. | Szabó Edit
A világlátott francia szakács, Jeremy Cayron hangulatos fondüestekkel kápráztatja el a magyar főváros közönségét. A Grand Café Budapest csütörtökönként az olvasztott és a sült sajtok birodalmává alakul. Érdemes betérni…

Az Oktogon sarkán működő Grand Café Budapest első látásra szolid kávéháznak látszik, a kis kerek asztalokon gőzölög a fekete, vonzó a reggeli kínálat, itt készül a város egyik legjobb egg benedictje, az édességek kedvelői a Desszert Neked sütijei közül válogathatnak, de akkor is jó választás a hely, ha bruncholni támad kedvünk.

Jeremy Cayron konyhafőnök és csapata azonban nem elégedett meg ennyivel. A különlegességek kedvelői számára izgalmas tematikus gasztronómiai esteket szerveznek, így csütörtökönként beülhetünk hozzájuk egy jó fondüre, péntekenként algériai származású szakácsuk, Hadia Rebahi vezetésével kuszkuszvacsorát szolgálnak fel, szombaton pedig a kagylók jutnak főszerephez. Mi a fondüt választottuk a kínálatból, és igen kellemesen töltöttük az estét.

Az étteremben látványkonyhát alakítottak ki, így miközben választott fehérborunkat kortyolgatjuk, végignézhetjük, hogyan készül a vacsoránk a szakértő kezek között. Az alapanyagokat is megcsodálhatjuk: a sonkák, kolbászok, szalámik, sajtok és egyéb finomságok ízlésesen elhelyezve várakoznak a pulton. Jeremy Cayron a magyar alapanyagok őszinte híve. A sajtok és a sonkák ugyan Franciaországból érkeznek, de a séf folyamatosan bővíti a magyar beszállítói kört.

„A szalámit mindig Légrádi Árpádtól vásároljuk, a kis babócsai húsüzem az egyik legjobb partnerünk, a kenyerünket az À Table! süti, nagy örömmel használom a jó minőségű magyar szarvasgombát, de rajongok a kiváló magyar borokért is” – vallja meg Jeremy, aki akkor került közelebbi ismeretségbe a magyar alapanyagokkal, amikor néhány évvel ezelőtt a Sofitel Budapest Chain Bridge konyhafőnöke volt.

A séf egyébként szívesen társalog a vendégekkel, készségesen válaszol a kérdésekre, bár magyarul sajnos még nem beszél.

A tematikus fondüesten háromféle olvasztott sajtvariáció közül választhatunk – mindegyik ementáli, comté és beaufort keverékéből készül. A klasszikus savoyard a francia Alpok hangulatát idézi, ez az alap, amit kérhetünk szarvasgombás és trombitagombás változatban is. Mi a szarvasgombás világra szavazunk, és nem bánjuk meg. A sajt sima és lágy, a szarvasgomba pedig épp azt a leheletnyi fűszert adja hozzá, amitől kicsit különlegesnek érezzük az estét. A kenyér friss és ropogós, az olvasztott sajtot alul mécsessel melegíthető edényben szolgálják fel, mellé gyöngyhagymát, uborkát, és egy felvágottakkal pazarul megrakott tálat rendelünk. Az asztal majdnem kicsinek bizonyul, sakkozni kell a tányérokkal, hogy minden elférjen.

A vacsora tökéletes. Fondüt enni az egyik legjobb közösségi élmény, a friss kenyérre tapadó folyékony sajt íze isteni, a szalámi, a gyöngyhagyma és a csemegeuborka pedig remek kiegészítőnek bizonyul.

Mellettünk egy asztalhoz nagy adag raclette érkezik éppen, az is nagyon vonzónak tűnik. Míg a fondü olvasztott, addig a raclette sült sajt, de nem kevésbé ízletes, mint olvasztott párja. Szintén felvágottakkal, burgonyával és uborkával kínálják. Legközelebb ezt is megkóstoljuk, a szomszéd asztalnál láthatóan nagy sikert arat.

Úgy tűnik, a Grand Café Budapest fondüestjei igen népszerűek. Már az est elején foglalt volt minden asztal, és közülük nem egynél már a második társaság rendelt, mire a vacsoránk végére értünk. Legközelebb tanácsos lesz asztalt foglalni. Mert lesz legközelebb, az nem kérdés: szeretnénk közelebbi ismeretséget kötni Jeremy raclette-jével is.

Fotó:
Totisz Balázs Tamás