Eszünk

Konyhát nyitott a Beeróság!

Konyhát nyitott a Beeróság! című cikk borítóképe
2018. 01. 30. | Bőti László
Az általunk is többször megénekelt Legfelsőbb Beeróság csendben megnyitotta a konyháját, így már nemcsak a kisüzemi sörök, hanem néhány jó falat kedvéért is érdemes útba ejteni a Dohány utcai helyet…

Tetőterasz-zsaluzás, tűzrakás, meccsnézés, fesztiválon tombolás, péntek esti kocsmázás. A klasszikus sörreklámok szerint ezen tevékenységek valamelyike kell ahhoz, hogy felbonthassunk egy palack kellemesre hűtött sört, különben az nem esik igazán jól. Szerintünk viszont három egészen más dologra van szükség a tökéletes sörélményhez: jó sörre, jó társaságra és finom, a ropin és a sós mogyorón túlmutató falatokra.

A fentiek közül szerencsére már csak a középsőről kell magunknak gondoskodni, mert ahogy a legtöbb hasonló helyen, így a Dohány utcában megbúvó Legfelsőbb Beeróság sörözőben üldögélve sem kell többé azon töprengenünk, hogy hazafelé melyik giroszos esik útba. A kizárólag hazai kisüzemi söröket kínáló kocsma csapata ugyanis hosszú hónapokkal ezelőtt gondolt egy nagyot, fúrni-faragni kezdett, fazekak és receptoldalak fölött görnyedt, majd az ünnepek előtt konyhát nyitott.

Régóta tervezték, ugyanakkor nem akarták elkapkodni, így a nyitást hosszas kísérletezés előzte meg, ami alatt nemcsak a kínálatot állították össze és találták ki az utolsó szószig, de alapanyagokból is igyekeztek felkutatni a legjobb ár-érték arányú lehetőségeket. Ha valamiből mégsem találtak fogukra valót, akkor azt megcsinálták maguk, így aztán helyben készül a hamburgerek bucija, ahogy a poutine-okra kerülő szószok és a csirkeszárnyak mellé kínált mártogatósok is.

Merthogy az étlap – bár nem hosszú – korántsem csak hamburgerekből áll, viszont azokról is érdemes néhány szót ejteni, hiszen a házi bucik a saját szószokon túl 150 grammos, Angus marhából készült húspogácsákat, illetve az átlagnál több zöldséget rejtenek. Mindez a classic burger esetében sült krumplival és coleslaw-val együtt 1800 Ft-ért lehet a miénk, ami a pesti éjszakában igazán pénztárcabarát ajánlat.

Ha viszont úgy döntünk, hogy kipróbálnánk valami újat, akkor válasszuk a poutine-okat, amelyek közül minket az étcsokival főzött chili con carnés, illetve a túrós csusza illatú magyaros verziót győzött meg igazán. A mifelénk még kevéssé ismert, laktató kanadai „találmány” alapja egy nagy adag sült krumpli, amire különböző finomságokat halmoznak, majd az egészet összemelegítik tálalás előtt. Érdemes megkóstolni!

De kiszúrhatunk az étlapról gyakorlatilag bármit, a hamburgerektől a vegaburgeren át a cézár salátáig, biztosra vehetjük, hogy elégedetten és jóllakottan távozunk. Az adagok nagyok, az ízek jók, az elv – hogy rugaszkodjunk el, de ne túlságosan a megszokottól – dicséretes, így – bár egyelőre tesztüzemben működnek – akár egy késői ebéd elköltésére is bátran ajánljuk a helyet!

Fotó:
Bőti László