2019.04.03. | Szabó Ágnes
Szabó Ágnes újra a konyhában! Ezúttal nem édességeket, hanem egészséges ételeket mutat nekünk. Lássuk, mi fán terem a cukkinispagetti…
Olvasóink bizonyára emlékeznek még a Tortaálmok című sorozatunkra, amelyben Szabó Ágnes mesélt egy kezdő cukrász bizonytalan lépéseiről. Vele/tőle tanultunk meg rigójancsit, Esterházy-tortát, dobostortát és Rákóczi-túróst sütni, tőle tudjuk, hogy a Rákóczi-túrósnak linzer a cipője és édes túró a szoknyája, meg hogy nem szégyen, ha valamit elrontunk, a lényeg az, hogy legyen erőnk újrakezdeni.
Ági nemrég eldöntötte, hogy megpróbál egészségesebben étkezni, ezért szórakoztató diétába kezdett. És innentől át is adjuk neki a szót…
Szerelmes vagyok az összes ízbe, színbe, illatba: a gőzbe, ahogy megcsapja az arcom, amikor lekerül az ételről a fedő, a másik arcába, ahogy az első falat után kinyitja a szemét. Szeretem, ahogy roppan a paradicsom a kés alatt, ahogy összeesik a bébispenót a serpenyőben, imádom, ha római köményes az ujjam.
Hiszem, hogy a közös étkezés pozitív energiacsere, és egy jó falat a testen túl a lelket is táplálja. Ezt attól függetlenül állítom, hogy mi kerül a tányérra, vagy hogy éppen hol eszünk. Életem legfinomabb karácsonyi vacsoráját egy üres panellakás padlóján, eldobható tányérból, január közepén fogyasztottam el. Számít? Hisz az ünnep egy olyan piknik, amihez a takarót magunkban hordozzuk, és csak rajtunk múlik, hogy mikor terítjük ki.
Imádom a zöldségeket, és nem félek kísérletezni. Új köretek után kutatva találtam rá a cukkinispagettire… Íme a receptem hozzá:
Cukkinispagetti pulykagolyókkal – 2 főre
Hozzávalók:
A golyókhoz:
- 3 egész tojás
- 3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 0,5 kg darált pulykacomb
- 1 kicsi sűrített paradicsom (konzerv vagy házilag eltett)
- római kömény, curry, fahéj, só ízlés szerint
- néhány csepp tabasco
A szószhoz:
- 0,5 kg koktélparadicsom
- 1 nagy doboz hámozott paradicsom (konzerv, nyáron pedig friss, hámozott paradicsom)
- 1-2 evőkanál olaj
- 1 dl víz
- oregánó, csilis só, bors, fokhagyma, bazsalikom ízlés szerint
- 1 teáskanál cukor vagy édesítőszer (elhagyható)
- 2-3 szál friss korianderlevél a díszítéshez
A körethez:
- 3 nagyobb cukkini
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- bazsalikom, só ízlés szerint
Elkészítés:
1. A golyók hozzávalóit egy mély tálban egyszerre homogénné keverjük, majd nedves kézzel 8 egyforma golyót formázunk belőle, és tepsiben kisütjük.
2. A szószhoz a félbevágott koktélparadicsomokat és a hámozott paradicsomokat a fűszerekkel együtt az olajon egy bő órán keresztül pároljuk. Időnként meg kell keverni, nehogy leégjen. Ha szükséges, egy kevés vizet önthetünk alá.
3. A spagettihez a cukkiniket hámozóval a lehető legvékonyabb szeletekre vágjuk, aztán gyufaszál vastagságú csíkokra metéljük. (Ez művelet elég sok időt vesz igénybe, ezért érdemes bevonni másokat is. A közös főzés mindig jó program!) A kész spagetticsíkokat beleforgatjuk a bazsalikommal fűszerezett, sózott olívaolajba, majd kevés vízzel 7 percig pároljuk.
Tálaláskor a spagetticsíkokat tányérra halmozzuk, mellé tesszük a húsgolyókat, és az egészet leöntjük a forró szósszal. Korianderlevelekkel meghintve tálaljuk. Ez az üdezöld szín gyönyörű ékszer a tányéron.
Fotó:
Szabó Ágnes