2019.09.23. | Klich Zsuzsa
Ez a gerslisaláta a perzsa ünnepi étel, a „jeweled rice” egyik változata. Nálunk a kerti partik sztárja volt, hátha más is kedvet kap hozzá…
Meleg nyári napokon az ember nem kíván túl sokat enni, azt viszont különösen szereti, ha az ételében csak úgy hemzsegnek a friss zöldségek. A gerslit is eléggé szeretjük, nem véletlen, hogy a töltött káposztába is az kerül mifelénk rizs helyett.
Ezt a gránátalmás salátát az utóbbi négy hét alatt négy különböző változatban készítettük el, és az egyik finomabb volt, mint a másik. Sikert aratott például az a változat, amikor kesudió helyett pisztáciát dobtunk hozzá, és azt is szerettük, amikor a gránátalma mellé csempésztünk egy kis halványító zellert (esetleg helyette, ha nem akartunk bajlódni a gyümölcs tisztításával). A lényeg a sok zöldfűszer: a petrezselyem és a kapor, nyakló nélkül! Na meg persze a gránátalma, aminek jótékony tulajdonságairól ódákat lehetne zengeni.
Az elkészítése nem bonyolult, viszont óriásit lehet vele villantani, mert gyönyörű, ráadásul nagyon finom is.
Hozzávalók:
- 20 dkg árpagyöngy (közismertebb nevén gersli)
- 1 evőkanál almaecet
- 1 teáskanál mustár (lehet erős is)
- só, bors
- 1 teáskanál méz
- 4 evőkanál finom, extraszűz olívaolaj
- 1 gránátalma (és/vagy 1 szál halványító zeller, zöldjével)
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 csokor friss kapor
- 1 kicsi fej lila hagyma fele (idényben lehet zöldhagyma is)
- 1 nagy marék mazsola
- 1 kis marék dió
- 1 kis marék kesudió/pisztácia
- 10 dkg fetasajt
Elkészítés:
1. A gerslit átöblítjük, majd bőséges, sós vízben feltesszük főni. Ha felforrt, lefedjük, és kis lángon 45-50 percet főzzük.
2. A gránátalmát egy helyen óvatosan vágjuk be, ujjunkkal feszítsük szét, és pergessük ki a magokat. (Víz alatt is megtisztíthatjuk, a módszer leírásáért katt IDE!) /A halványító zellert és a zöldjét vágjuk kb. félcentis szeletekre.
3. A magokat szárazon kissé megpirítjuk, a zöldfűszereket megmossuk. A mazsolára néhány percre forró vizet öntünk, hogy kissé megpuhuljon.
4. A fetasajtot centis kockára vágjuk, a petrezselymet, a kaprot és a hagymát apróra. A magvakat gorombára, hogy azért szépen látszódjanak is az ételben. A mazsolát szűrjük le, kissé nyomkodjuk ki.
Ha megfőtt a gersli, leszűrjük.
5. Kis tálban összekeverjük a mustárt, a mézet, az ecetet és az olajat. Ráöntjük a gerslire, majd átkeverjük. Tekerjünk rá frissen őrölt borsot.
6. Minden hozzávalót szórjunk egy nagy tálba – a fetasajt kivételével –, és alaposan keverjük meg. A végén öntsük hozzá a fetakockákat is, evvel már óvatosabban, még egyszer forgassuk át.
7. Tálalhatjuk köretként vagy magában, langyosan vagy hidegen, egyszerűen abbahagyhatatlan.
Ha ezt a mennyiséget főételként kínáljuk, 4-5 felnőtt lakik jól vele.
Borsmenta-tipp: a zsenge kapornak nincs párja, a szárított nem használható olyan jól a konyhában, ezért praktikus lefagyasztani a frisset. Ennek az a legegyszerűbb módja, hogy fogunk egy kiürült bonbonosdobozt, és a műanyag részét, amiben a kis mélyedések vannak, gondosan kimossuk. A kaprot is megmossuk, lecsöpögtetjük, finomra vágjuk, és minden kis mélyedésbe adagolunk belőle egy fészeknyit. Aztán rátesszük a doboz tetejét, és már mehet is a fagyasztóba. Illatos, friss marad, örülni fogunk neki télen. Amikor kell, csak kinyomunk belőle egy-két mélyedésnyit, és a többit visszatesszük a helyére.
Megjegyzés: a jeweled rice eredeti receptjére Mautner Zsófia blogjában bukkantunk rá. ITT található.
Borajánlatunk: Csernyik Pince: Nyitány Rosé 2018
Fotó:
Klich Zsuzsa