2019.12.16. | Klich Zsuzsa
A Tom Kha Gai a thai konyha egyik remeke. A friss, illatos, édes csodaleves hozzávalói már itthon is beszerezhetők, így elkészítésével bárki sikeresen próbálkozhat. Íme a Thaiföldről hozott recept…
A Tom Kha Gai Thaiföld egyik gasztronómiai alapvetése, amit egyszer az életben mindenkinek meg kell kóstolnia. (Utána nem is értjük, hogyan élhettünk eddig nélküle.) A szükséges alapanyagokat és egzotikus fűszereket ma már itthon is beszerezhetjük, és fantasztikus, amikor a citromnád, a kaffir lime-levél, a galanga, a csili, a lime és a friss koriander illata betölti a konyhát. Az íze csodás, karakteres, egyszerre sós, savanykás és édes. Készülhet rákkal, vagy akár hús nélkül is, mi most a csirkés verziót mutatjuk meg.
Ebből a mennyiségből két felnőtt számára bőségesen elegendő leves készíthető. Bizonyos alapanyagok (pl. galanga, citromnád, kaffir lime-levél) a főzés után is kemények maradnak, azokat természetesen nem kell megenni, az ízük miatt kerültek az ételbe.
Hozzávalók:
- 2,5 dl kókusztej (ha sűrűnek látjuk, óvatosan, apránként hígíthatjuk vízzel – akár 3 vagy 3,5 dl is lehet)
- 10 dkg csirkemell, nagyjából 2x2 cm-es kockákra vágva
- fél citromfűszár, 3 cm-es darabokra vágva (citromnádnak is nevezik, külsőre leginkább egy kisebb botra vagy egy szál újhagymára hasonlít, de keményebb, szárazabb)
- 3 2x2 cm-es kocka galanga, azaz thai gyömbér
- 3-4 friss kaffir lime-levél (vagy 5-6 szárított)
- fél kisebb vöröshagyma, vastagabb szeletekre vágva
- 3 dkg laskagomba, 2-3 cm-es darabokra vágva (lehet ördögszekérgomba is)
- 1 evőkanál halszósz
- 1 csapott evőkanál barna cukor
- 2-3 szeletke friss csili (elhagyható)
- 1 szűk evőkanál lime-lé
- 1-2 szál friss koriander
- néhány szál metélőhagyma vagy kevés újhagyma, apróra vágva
Elkészítés:
1. Mindent készítsünk a kezünk ügyébe, mert felsorolni a hozzávalókat tovább tart, mint ameddig a recept elkészül!
2. Vágjunk, szeleteljünk mindent megfelelő méretűre.
3. Tegyük fel melegedni a kókusztejet, közepes lángon. Dobjuk a fazékba a citromfűszárat, a galangadarabokat és a kaffir lime-leveleket. 1-2 percig lassú tűzön forraljuk.
4. Tegyük bele a csirkehúst, a gombát és a hagymát. Forraljuk tovább 3-4 percig (ameddig a csirkehús elkészül).
4. Fűszerezzük halszósszal, adjuk hozzá a cukrot és a csilit, ha valaki csípősen szereti.
5. Zárjuk el a tűzhelyet, csavarjunk a levesbe egy kis lime-levet, kóstoljuk meg, és esetleg fűszerezzük tovább. Ha sűrű vagy túl aromás, itt még pici vizet adhatunk hozzá.
6. Tálaljuk forrón, friss korianderrel és apróra vágott metélőhagymával meghintve
Megjegyzés: a receptet egy autentikus thai főzőiskolából hoztuk, egyenesen Chiang Maiból. Rendkívül gyors, és valóban elronthatatlan!
Borsmenta-tipp: a hozzávalókat Budapesten a Lehel piac első emeletén lévő ázsiai boltban vagy a Vámház csarnok szomszédságában, a Pipa utca sarkán működő üzletben könnyedén megvásárolhatjuk, de szinte már minden nagyobb városban működnek ázsiai boltok. Beszerezhetünk egyszerre egy nagyobb adagot mindenből, mert:
- a citromfűszár olcsó, és hosszú ideig kibírja a hűtőben;
- a kaffir lime-levél általában szárítva kapható; tároljuk úgy, mint a babérleveleket, ha pedig friss, mehet a fagyasztóba hatosával, kis csomagban;
- a galanga úgy viselkedik, mint a gyömbér, szintén sokáig elvan a hűtőben;
- kókusztej kapható konzervben (érdemes a drágábbat választani), illetve szorult helyzetben kókusztejporból is készíthető;
- halszószból (vagy angol nevén Fish Sauce-ból) rengetegfélét árulnak, de ebből is érdemes a jobb minőségű, drágább verziót választani – majd minden ázsiai ételhez elég 1-2 kanállal belőle, jó sokáig kitart.
Fotó:
Klich Zsuzsa