2020.04.02. | Szabó Edit
Egzotikus, fűszeres, finom és gyönyörű. Főzzetek sütőtökös-sárgarépás krémlevest Molnár Jacqueline receptje szerint…
Ezt a receptet és hozzá a fotókat Molnár Jacqueline küldte el nekünk. A díszítéshez többek között szárított mályvát is használt, amelyről jó tudni, hogy amilyen közönséges, olyan hasznos. Szinte mindenhol megterem: vadon, árokpartokon, mezőkön, utak mentén, bármilyen talajon. Móra Ferenc papsajtként említi, de nevezik madárpogácsának, mátévirágnak vagy papkenyérnek is. Nem becsüljük sokra, és ezt rosszul tesszük, a népi gyógyászatban régóta használják. Saláták, teakeverékek alkotóelemeként is gondolhatunk rá, de van, aki levest, főzeléket készít belőle, és van, aki a termését ecetben eltéve úgy használja, mint déli szomszédaink a kaprit.
Na, de vissza a leveshez, íme a recept:
Hozzávalók:
- 1 közepes méretű sütőtök fele, tisztítva, felkockázva
- 3 közepes méretű sárgarépa, tisztítva, felkarikázva
- 1 közepes burgonya, tisztítva, kockára vágva
- 1 kávéskanál só
- őrölt római kömény és curry, ízlés szerint
- 1 liter húsleves vagy víz
Elkészítés:
1. A tisztított, szeletelt zöldségeket edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel/húslevessel, hogy épp ellepje. Adunk hozzá egy kiskanálnyi sót, és közepes tűzön puhára főzzük a zöldségeket. (Ha húslevessel dolgozunk, ügyeljünk a só mennyiségére.)
2. Amikor minden megpuhult, a zöldségeket botmixerrel pürésítjük. Ha túl sűrűnek találjuk a levest, adjunk hozzá még egy kis vizet vagy húslevest.
3. Visszatesszük a tűzre, fűszerezzük a római köménnyel és a curryvel, hagyjuk, hogy még egyet rottyanjon, és el is készült.
Fűszerolajjal, szójaszósszal (vigyázat, nagyon sós!) meglocsolva, pirított magvakkal (szezám, tök, napraforgó, fenyő, kesudió) meghintve, friss vagy szárított mályvavirággal díszítve tálaljuk.
Megjegyzés: ha már sütőtököt nem kapunk a piacon, vegyünk helyette 3 közepes méretű édesburgonyát, azzal is tökéletes lesz a leves íze.
Borsmenta-tipp: a fűszerolajat magunknak is nagyon egyszerűen elkészíthetjük. Egy kisebb üveget töltsünk meg olívaolajjal, és áztassunk bele friss fűszereket: rozmaringot, kakukkfüvet, fokhagymát, oregánót, esetleg csilit, ha valaki szereti a csípőset. Érleljük együtt, és ha salátát készítünk, mindig ebből adjunk hozzá egy keveset.
Fotó:
Molnár Jacqueline