2019.01.21. | Szabó Edit
A lasagne az egyik legfinomabb olasz tésztaétel. Számos változata ismert, mi most egy hús nélküli variációt mutatunk be. Elkészítése egyszerű, de időigényes, viszont megéri a fáradtságot…
Az egyik legnépszerűbb hazai youtuber, Kiss Imi (a vele készült interjúnkat itt olvashatjátok) nemrég azzal az ötlettel állt elő, hogy egyesítsük erőinket. Főzzön vele együtt „élőben” a Borsmenta főszerkesztője, Szabó Edit. A felkérést természetesen elfogadtuk, a közös főzés január 19-én, szombaton megtörtént, és Kiss Imi twitch.tv-s linkjére kattintva több százan követték az akciót. Padlizsános-gombás lasagne és tiramisu volt a menü.
Akkor megígértük, hogy a recepteket közöljük a Borsmenta oldalán. Aki élőben nézte a főzést, most ráismerhet a Kiss Imi által készített fotókra. Egyébként mindkét étel nagyon jól sikerült, próbáljátok ki ti is. (A tiramisu receptjét is hamarosan közöljük.) Szombaton újra jelentkezünk „élőben” a következő résszel.
A lasagne hozzávalói:
- 50 dkg csiperkegomba
- 2 közepes padlizsán
- 1 csomag lasagnetészta
- 1 üveg szószsűrűségű házi paradicsomlé (boltban is vásárolhatjuk)
- 1 dl étolaj
- 10 deka reszelt sajt
- 1-1 kávéskanál szárított kakukkfű, oregánó, bazsalikom
- 1 csokor friss petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
A besamelhez:
- 10 dkg vaj vagy margarin
- evőkanál finomliszt
- 1 liter tej
- só, szerecsendió
Elkészítés:
A padlizsánt meghámozzuk, kockára vágjuk, sózzuk, és hagyjuk, hogy egy kicsit levet eresszen.
A gombát megtisztítjuk, összevágjuk.
Serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a padlizsánt, sózzuk, borsozzuk, rátörjük a fokhagymát, és lefedve puhára pároljuk.
Egy másik serpenyőben kevés olajon párolni kezdjük a gombát, sózzuk, borsozzuk, és amikor már levet eresztett, hozzáadjuk a szárított fűszereket. Levesszük a fedőt, fedő nélkül pároljuk még pár percig, majd hozzáadjuk a friss petrezselyemzöldet és – ha van – a friss bazsalikomot is. Összeforgatjuk, de már nem főzzük tovább.
Egy harmadik serpenyőben elkészítjük a besamelt. Megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük, majd folytonos keverés közben, apránként felöntjük annyi tejjel, hogy mártássűrűségű masszát kapjunk. Sózzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, és félretesszük.
Egy téglalap alakú tűzálló edény alját kivajazzuk, majd belekanalazzuk a besamel negyedét, és szétterítjük benne. Ráhelyezzük a tésztalapocskákat, egymás mellé, ügyesen, hogy kitöltsék a tál alját. Az nem baj, ha a szélei egy kicsit egymásra lógnak.
Rákanalazzuk a besamel második negyedét, és egyenletesen elosztjuk rajta. Erre jön a gomba, azt is egyenletesen elterítjük, és a tetejére bőséges mennyiségű paradicsomszószt kanalazunk. Ez lesz az első réteg. Jöhetnek újra a tésztalapok, a besamel, majd a párolt padlizsán következik, és a tetejére ismét paradicsomszószt kanalazunk. Ezt a réteget is lezárjuk egy sor tésztalappal, a tetején egyenletesen eloszlatjuk a maradék besamelt, megszórjuk reszelt sajttal, és már mehet is a sütőbe.
180 fokon 40-50 percig sütjük. Akkor kész, ha megpirult a tetején a sajt, addigra valószínűleg a tésztalapok is megpuhultak a besameles-paradicsomos szaftban.
Megjegyzés: csak gombás vagy csak padlizsános verzióban is készülhet, de akkor az adott zöldségből dupla mennyiséget számoljunk.
Fotó:
Kiss Imi