Vissza

Portobello gomba sajttal töltve

2023.09.12. | Szabó Edit
 A Portobello gomba gyönyörű, nagy kalapját könnyű megtölteni. Finom, egészséges és látványos fogást készíthetünk belőle szűk félóra alatt…


Emlékeznek még a Sztárom a párom című filmre? Julia Roberts és Hugh Grant volt a főszereplője, és London egyik hangulatos városrészében, a Notting Hillen játszódott. És hogy miről híres a Notting Hill? Egyebek között arról, hogy itt van a híres Portobello Road és a Portobello Market, ahol a világon mindent lehet kapni. Bizonyára Portobello gombát is, aminek egyébként semmi köze se az utcához, se a piachoz, de még Londonhoz sem.

Portobello gomba sajttal töltve - recept - borsmenta.hu

A Portobello gomba a csiperkefélék családjába tartozik, és mivel ilyen mesésen nagy a kalapja, éppen ideális tölteni vagy grillezni. Töltelékként bármi jöhet bele: juhtúró, sonka, bacon, de még darált hús is. Mi azért maradtunk az egyszerű, sajtos változatnál, mert így nem kell a töltelékkel hosszan bíbelődni.

Kiválóan illik hozzá a friss saláta, annál jobb köret nyáron nem is kell, és éppen elkészül, mire a gomba megsül. Ezt a fogást tényleg 30 perc alatt az asztalra varázsolhatjuk.

Portobello gomba sajttal töltve - recept - borsmenta.hu

 
Hozzávalók 2 személyre:
  • 4-5 fej Portobello gomba
  • 8 dkg krémfehér sajt
  • 8 dkg ementáli, gouda vagy trappista sajt, finom lyukú reszelőn lereszelve
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 szál zöldhagyma, finomra vágva
  • ½ csokor petrezselyem, finomra vágva
  • ½ csokor kapor, finomra vágva (elhagyható)
  • 1 dkg vaj a sütőforma kikenéséhez
  • só, bors, ízlés szerint
 
Portobello gomba sajttal töltve - recept - borsmenta.hu

Elkészítése:


1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

2. A gombák tönkjét vágjuk ki, a kalapjukat finom kefével kefélgessük le, enyhén nedves papírtörlővel töröljük át, de ne mossuk és ne hámozzuk meg.

3. A gombák tönkjének alsó harmadát vágjuk le, a többi részt tisztítsuk meg, csomagoljuk papírba, tegyük be a hűtőbe, és használjuk fel a másnap reggeli rántottához.

4. A krémfehér sajtot villával törjük össze, adjuk hozzá a tejfölt, és keverjük el. Tegyük bele a finomra vágott zöldhagymát, a petrezselyemzöldet, a kaprot (ha valaki nem szereti, nyugodtan hagyja ki) és a reszelt sajt negyedét. Keverjük össze alaposan, majd kóstoljuk meg, és csak utána sózzuk, mert a krémfehér sajt sós. Végül törjünk bele egy kis borsot, keverjük el, és kész is a töltelék. 

5. A sütőformát kenjük ki a vajjal, helyezzük el benne a gombafejeket, szórjunk rájuk egy kis sót és borsot, majd a tölteléket egyenlő arányban osszuk el bennük. Végül szórjuk rájuk a maradék reszelt sajtot, és toljuk be 20 percre a sütőbe. Ha már kicsit piroslik a teteje, átállíthatjuk a sütőt grillfokozatra, hogy szépen megpiruljon a sajt.

Portobello gomba sajttal töltve - recept - borsmenta.hu

Melegen, zöldsalátával kínáljuk.
 
:
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Tavaszíz: kucsmagombás gnocchi

2016.03.30. | Szabó Edit
A kiindulásban biztosak vagyunk: a kucsmagomba köré kell szerveződnie mindennek. Tanácsot kérünk: olvasgatjuk a nyomtatott és az internetes recepteket, barátokkal, hobbiszakácsokkal és…
Főzünk

Gombás-medvehagymás quiche

2016.04.14. | Szabó Edit
A quiche nem más, mint egy francia omlós tészta, amit tejszínes, tojásos feltéttel sütünk össze. Könnyen elkészíthető, pazar és megunhatatlan, hiszen a variációknak csak a fantáziánk sz…
Főzünk

Gombaleves

2019.12.23. | Klich Zsuzsa
A gomba az egyik legfantasztikusabb alapanyagunk, a lehetőségek valóságos tárháza rejlik benne. Mi most levest készítettünk, laska- és shiitake gomba felhasználásával…  
Utazunk

Gombavadászat

2020.07.09. | Szabó Edit
Se nem állat, se nem növény, mégse élnénk nélküle, mi az? Hát a gomba! Valamennyi faj megismeréséhez kevés egy élet, pompájuk, formai gazdagságuk bámulatos. Magai Beáta gombásztáborában…
Beszélgetünk

A gombák csodálatosak!

2020.08.01. | Szabó Edit
Beszélgetés Magai Beátával
A Lenti környéki erdőket úgy ismeri, mint a tenyerét, gombásztábora még a teljesen tudatlanok számára is hatalmas élmény. Magai Beátával egy kiadós túra után beszélgettünk…  

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)