2023.09.12. | Szabó Edit
A Portobello gomba gyönyörű, nagy kalapját könnyű megtölteni. Finom, egészséges és látványos fogást készíthetünk belőle szűk félóra alatt…
Emlékeznek még a Sztárom a párom című filmre? Julia Roberts és Hugh Grant volt a főszereplője, és London egyik hangulatos városrészében, a Notting Hillen játszódott. És hogy miről híres a Notting Hill? Egyebek között arról, hogy itt van a híres Portobello Road és a Portobello Market, ahol a világon mindent lehet kapni. Bizonyára Portobello gombát is, aminek egyébként semmi köze se az utcához, se a piachoz, de még Londonhoz sem.
A Portobello gomba a csiperkefélék családjába tartozik, és mivel ilyen mesésen nagy a kalapja, éppen ideális tölteni vagy grillezni. Töltelékként bármi jöhet bele: juhtúró, sonka, bacon, de még darált hús is. Mi azért maradtunk az egyszerű, sajtos változatnál, mert így nem kell a töltelékkel hosszan bíbelődni.
Kiválóan illik hozzá a friss saláta, annál jobb köret nyáron nem is kell, és éppen elkészül, mire a gomba megsül. Ezt a fogást tényleg 30 perc alatt az asztalra varázsolhatjuk.
Hozzávalók 2 személyre:
- 4-5 fej Portobello gomba
- 8 dkg krémfehér sajt
- 8 dkg ementáli, gouda vagy trappista sajt, finom lyukú reszelőn lereszelve
- 4 evőkanál tejföl
- 1 szál zöldhagyma, finomra vágva
- ½ csokor petrezselyem, finomra vágva
- ½ csokor kapor, finomra vágva (elhagyható)
- 1 dkg vaj a sütőforma kikenéséhez
- só, bors, ízlés szerint
Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
2. A gombák tönkjét vágjuk ki, a kalapjukat finom kefével kefélgessük le, enyhén nedves papírtörlővel töröljük át, de ne mossuk és ne hámozzuk meg.
3. A gombák tönkjének alsó harmadát vágjuk le, a többi részt tisztítsuk meg, csomagoljuk papírba, tegyük be a hűtőbe, és használjuk fel a másnap reggeli rántottához.
4. A krémfehér sajtot villával törjük össze, adjuk hozzá a tejfölt, és keverjük el. Tegyük bele a finomra vágott zöldhagymát, a petrezselyemzöldet, a kaprot (ha valaki nem szereti, nyugodtan hagyja ki) és a reszelt sajt negyedét. Keverjük össze alaposan, majd kóstoljuk meg, és csak utána sózzuk, mert a krémfehér sajt sós. Végül törjünk bele egy kis borsot, keverjük el, és kész is a töltelék.
5. A sütőformát kenjük ki a vajjal, helyezzük el benne a gombafejeket, szórjunk rájuk egy kis sót és borsot, majd a tölteléket egyenlő arányban osszuk el bennük. Végül szórjuk rájuk a maradék reszelt sajtot, és toljuk be 20 percre a sütőbe. Ha már kicsit piroslik a teteje, átállíthatjuk a sütőt grillfokozatra, hogy szépen megpiruljon a sajt.
Melegen, zöldsalátával kínáljuk.