Vissza
Főzünk

Retekleveles medvehagymaleves

Retekleveles medvehagymaleves című cikk borítóképe
2020. 04. 09. | Szabó Edit
Kevesen tudják, hogy a fiatal hónapos retek zsenge szára remekül felhasználható a konyhában. Mi most A Séf és a Kertész vegyszermentes terméséből főztünk levest, egy kevés frissen szedett medvehagymával gazdagítva. Isteni!

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely korábbi konyhafőnöke, Horváth Gábor búcsút mondott a klasszikus vendéglátásnak, de csak azért, hogy másként kamatoztassa kreativitását. Párjával, Török Patríciával együtt vegyszermentes kertet kerítettek a Szentendrei-szigeten, és abból, ami ott terem, Gábor ízletes krémeket varázsol a konyhában.

A Séf és a Kertész termékeit nagyon szeretjük, és mivel kezdtünk kifogyni belőlük, megbeszéltük, hogy összeállítanak nekünk egy kis csomagot, amit a szigorú előírásokat betartva átveszünk tőlük. De ha már megyünk, akkor kérünk abból is, amit a kert ad. A fóliasátor alatt már hajt a saláta, sorol a hagyma, de a fiatal növények közül egyelőre csak a retek és a rukkola szedhető, a többire még várni kell. Na, nem sokat, elég egy-két hét, és a legközelebbi találkozáskor már többféle növény kerül a dobozba.

Friss kincseinkkel boldogan mentünk haza, alig vártuk, hogy megkóstoljuk a cseresznyeszemnél alig nagyobb, ízletes retkeket. Igen ám, de mi legyen a zölddel? A retek levele friss, édeskés ízű, és mivel biokertben termett, teljesen vegyszermentes, tehát nyugodtan felhasználható a konyhában. Mivel korábban azt tanultuk, hogy ami egyszerre érik, az össze is illik, ezért úgy döntöttünk, hogy kreálunk egy gyors zöld levest, amelyben a retek levelei mellett a frissen szedett medvehagyma lesz a főszereplő. Tökéletes lett, így a receptet is közreadjuk.

Hozzávalók:

  • 2 csokor zsenge retek zöldje
  • 6 szem hónapos retek
  • 1-2 csokor medvehagyma
  • 4 kisebb krumpli
  • 2 dkg vaj
  • 1,5 dl tejszín
  • 1,5 liter húsleves (leveskockából is készülhet)
  • pirított magvak, ehető virágok, frissen őrölt bors, reszelt parmezán a tálaláshoz



Elkészítése:

1. A zöldeket megmossuk és lecsepegtetjük, a retkeket megmossuk és apró kockákra vágjuk

2. A zöldeket aprítógépbe tesszük, és nyersen finomra aprítjuk.

3.A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk.

4. A vajat lábosban felolvasztjuk, rádobjuk a felaprított zöldeket, rövid ideig pároljuk, majd hozzáadjuk a felkockázott krumplit, összeforgatjuk, és egy kicsit tovább pároljuk. Ha a levelek már kezdenek sötétedni és puhulni, az egészet felengedjük a húslevessel, és addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul.

5. Ha kész, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejszínt, visszatesszük a tűzre, egy percig főzzük, és már el is készült.

Forrón, az apró kockára vágott retekkel és a pirított magvakkal tálaljuk. A tetejére törhetünk egy kis friss borsot, és ha tetszik, díszíthetjük ehető virágokkal, reszelt parmezánnal.

Borsmenta-tipp: a retek levelét nyugodtan felhasználhatjuk salátákba, de akár pesztó is készíthető belőle.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Beszélgetünk
Egy életre szóló kaland ígérete című cikk borítóképe

Egy életre szóló kaland ígérete

2019. 08. 03. |
Beszélgetés Horváth Gáborral
Horváth Gábor július elsején távozott a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely konyhafőnöki posztjáról. A népszerű szakácsot a váltás okairól és az új tervekről kérdeztük…
Beszélgetünk
Szívnek is, léleknek is jó című cikk borítóképe

Szívnek is, léleknek is jó

2016. 12. 10. |
Beszélgetés Horváth Gáborral
Lehetett volna focista is. Mekkora mázlisták vagyunk, hogy mégis szakács vált belőle! Horváth Gábort, a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely konyhafőnökét kemény, de nemes fából faragták…
Eszünk
Felemelő este volt című cikk borítóképe

Felemelő este volt

2016. 02. 05. |
Eszünk
A mamma Mádon című cikk borítóképe

A mamma Mádon

2016. 01. 27. |
Rendhagyó borvacsora a mádi Aszúházban 2016. január 30-án Akik főznek: Anna Maria Barbieri és Horváth Gábor Anna Maria Barbieri szemében huncut mosoly csillan, dupla tokája rázkódik a nevetéstől, és úgy főz, mint három isten...