Szőlőkrém – pepeçura
Ez a szőlőkrém az ősz illatát hozza, csakis olyankor tehetjük az asztalra, amikor érik az illatos otelló szőlő. A pepeçura (ejtsd: pepecsura) Fekete-tenger környéki specialitás, nevének eredete nem teljesen tisztázott, valamelyik kaukázusi nyelvből származtatják. A lényeg viszont az, hogy elkészítése semmilyen konyhai jártasságot nem igényel, gyors, egyszerű és nagyon finom szezonális desszert.
Hozzávalók:
- 1 kg illatos fekete szőlő (otelló típusú)
- fél török teáspohár (60 ml) keményítő
- fél török teáspohár (60 ml) kukoricaliszt
- bő vizespohár cukor (ha nagyon édes a szőlő, kevesebb is elég)
- víz (amennyi a szőlőt ellepi)
a tetejére zúzott dióféle vagy pisztácia
Elkészítése:
1. A fürtökről lecsipkedjük a szemeket, ügyelünk, hogy hibás bogyók ne kerüljenek az edénybe.
2. A gyümölcsöt megmossuk, majd annyi vízzel engedjük fel, amennyi éppen ellepi. Felforraljuk, és közepes tűzön addig főzzük, míg a szemek szét nem esnek.
3. Ekkor leszűrjük, és a szemeket átpasszírozzuk egy szitán, hogy a gyümölcshús gazdagítsa a levet.
4. A léből kiveszünk néhány merőkanállal, és hűlni hagyjuk, a többi léhez pedig hozzáadjuk a cukrot, és lassú tűzön tovább hevítjük, körülbelül 1/5-ét elforraljuk.
5. Ha a félretett lé már nem tűzforró, belekeverjük a keményítőt és a kukoricalisztet, majd apránként adagolva, folytonos keverés mellett besűrítjük vele a beforralt szőlőlevet.
6. Tálkákba vagy poharakba szedjük, a tetejét zúzott pisztáciával vagy diófélével díszítjük.
Megjegyzés: van olyan változata is, hogy a krémet több kukoricaliszt és keményítő hozzáadásával dzsemsűrűségűre főzik.