2019.11.29. | Klich Zsuzsa
Bár kicsit furának tűnhet, hogy krumpli és zsír is kell hozzá, mégis ez a legnagyszerűbb mákos pite a világon. Nem fojtós, nem száraz, nem ázott – éppen olyan, amilyennek lennie kell!
Hozzávalók – a tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 21 dkg zsír
- 1 nagy csipet só
- 1 sütőpor
- 21 dkg cukor
- 1-1,5 dl tej
Hozzávalók – a töltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- 25 dkg cukor
- 25 dkg főtt krumpli
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
1. Szobahőmérsékleten összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. A tejet lassan adagoljuk hozzá; akkor jó az állag, ha nyújtható, nem morzsálódik.
2. A kapott mennyiséget felezzük meg, és béleljünk ki sütőpapírral egy 40x24 cm-es tepsit. (Lehet 34x24 cm-es is, legfeljebb egy kicsit dundibbak lesznek a piték.) A tészta egyik felét kinyújtjuk akkorára (valamivel nagyobbra), mint a forma, és beleterítjük a tepsibe úgy, hogy kicsit érjen fel a falára is. Ha elszakad, eltörik, nem probléma, nyugodtan foltozgassuk, formázzuk, semmi baja nem lesz tőle!
3. Főzzük meg a krumplit héjában, vagy akár hámozva, mindegy. A lényeg az, hogy a tisztított főtt krumpli mennyisége legyen 25 dkg! Kissé törjük össze.
4. A bio – nem kezelt – citrom héját reszeljük le. Keverjük össze a krumplit, a mákot, a cukrot, és adjuk hozzá a citromhéjat is.
5. A tölteléket terítsük rá a tésztára, minél egyenletesebben.
6. Nyújtsuk ki a tészta másik felét is, és takarjuk be vele a tölteléket. Itt is áll a fenti tanács: ne ijedjünk meg, ha elszakadna, toldozzuk-foldozzuk bátran! Ha kész, a tetejét villával egy kissé szurkáljuk meg.
7. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, középső bordamagasságon kb. 35 percig sütjük.
30-40 darab lesz ebből a mennyiségből, attól függ, mekkorára szeleteljük. Kínálás előtt hintsük meg a tetejét porcukorral. Illik mellé a kicsit savanykásabb befőtt is.
Megjegyzés: Mivel több kérdést is kaptunk ezzel kapcsolatban, újra elmondjuk, hogy csodás tálalóedényeinket a Nora’s Designtól szereztük be. Nagyon szeretjük, mert esztétikus és rendkívül sokoldalúan használható mindegyik. A konyhában is, az asztalon is jól mutatnak ezek a letisztult, elegáns darabok.
Fotó:
Klich Zsuzsa