2019.10.20. | Klich Zsuzsa
Manapság sajnos sokan követnek speciális diétákat, így ha társaságot hívunk, nem könnyű mindenkinek a kedvében járni. Ez a sütemény rizsliszttel készült, tehát a gluténérzékenyek is fogyaszthatják, de mindenkinek ízleni fog…
Ez az egyszerű csokis édesség bármilyen társasági összejövetelen megállja a helyét, hiszen azok is nyugodtan ehetnek belőle, akik gluténmentes diétát követnek. A rizsliszt kiválóan helyettesíti a búzalisztet, piskótákhoz, felfújtakhoz, rántott ételekhez nyugodtan használhatjuk, nem okoz csalódást. Sőt. Az a legjobb benne, hogy egyáltalán nem kell kompromisszumokat kötni, ebből a sütiből nem hiányzik semmilyen íz, így finom, ahogy van. Olyan népszerű volt a kerti partin, hogy alig tudtunk néhány szeletet megmenteni belőle a fotózáshoz.
Hozzávalók (a karamellhez):
- 10 dkg kristálycukor
- 4 evőkanál olvasztott vaj
- 1 nagyobb csipet só
- 0,3 dl tejszín
Elkészítés:
1. A cukrot lábosba öntjük, tűzre tesszük, és melegíteni kezdjük. Amint olvadni kezd, tartalékra vesszük a lángot, és folyamatosan kevergetve figyeljük, hogyan változnak a szilárd kristályszemek folyékony arannyá.
2. Ha kész a karamell, lehúzzuk a tűzről, óvatosan hozzáadjuk a vajat, és elkeverjük. Ha már homogén, mehet hozzá a csipet só és a tejszín is. Visszatesszük a tűzre, és átforrósítjuk.
3. Vékonyan olajozott sütőpapírra borítjuk, hagyjuk szétterülni, kihűlni. Kb. fél óra. Ha kihűlt, 1x1 cm-es kockákra vágjuk. Nem gond, ha kissé nyúlós, szépen rá tud majd olvadni a sütire akkor is, ha nem szabályosak a mértani formák.
Hozzávalók (a tésztához):
- 11,5 dkg vaj
- 8,5 dkg étcsoki (jó minőségű, magas kakaótartalmú)
- 15 dkg cukor
- 2 nagy tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat (vagy egy fél rúd vaníliából kikapart apró mag)
- 1 csipet só
- 8,5 dkg rizsliszt
- pici olaj (a sütőpapír kikenéséhez)
Elkészítés:
1. Gőz felett vagy mikróban összeolvasztjuk a vajat és a csokit.
2. Habosra keverjük a cukrot a tojásokkal, a sóval és a vaníliával, aztán fakanállal összedolgozzuk a csokis keverékkel, majd hozzáadjuk a rizslisztet is.
3. Kiolajozott sütőformába öntjük a masszát (kb. 20x27 cm), és megszórjuk a karamellkockákkal.
4. 180 fokra előmelegített (alul-felül sütés) sütőbe toljuk, kb. 30 perc alatt készre sütjük.
5. Ha marad másnapra, remek a tejeskávé mellé, de akkor a legfinomabb, amikor friss, épp langyosra hűl, és csak úgy nyúlik rajta a karamell!
Borsmenta-tipp 1.: a karamellből készíthetünk többet is, bedobozolva sokáig eláll a hűtőben!
Borsmenta-tipp 2.: kísérletezhetünk ízesített étcsokoládéval, például csilissel is, ha valaki szereti a csípőset. Abból aztán tényleg extra finomság lesz végül.
Borajánlatunk: Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészet: Late Harvest 2016
Fotó:
Klich Zsuzsa