Vissza

A Várba fel!

2016.09.09. | Burai László
Hiába minden fanyalgás, az vitathatatlan, hogy a magyar boros élet egyik legfontosabb rendezvénye még mindig a Budapest Borfesztivál, amit idén 25. alkalommal rendeznek meg. Az első napon már mi is fent voltunk a Várban, ajánlunk is pár izgalmas bort...
 
A helyszín még mindig pazar, tényleg kevés impozánsabbat lehet elképzelni, ahogy sötétedik, úgy változik az egész Vár izgalmas instagramos témává. Idén kicsit szellősebben vannak a standok, ezen egyrészt szomorkodhatunk kicsit, mert kevesebb a kiállító, több kedvencünk is a szüretet választotta inkább, másrészről viszont kényelmesebben lehet kóstolni, beszélgetni, sehol sem kellett drámaian sokat várakozni.
 
Persze vannak kiemelten népszerű helyek, mi pont egy ilyennel indítottunk, a Kreinbacher standon a csendes borok és a saját pezsgők mellett széles champagne-választékkal készültek. Ide többször is visszatértünk az este folyamán – hiába no, ritkán kóstolunk champagne-t. A frissen díjazott Kreinbacher pezsgőket mi is nagyon szerettük, és nem csak a lokálpatriótizmus mondatja velünk, hogy világszínvonalúak. A csendes borok közül izgalmas volt a friss évjáratú, 2015-ös furmint és juhfark is, utóbbi nagy kedvencünk is lett.
 
A zöld veltelini egyre több helyen bukkan fel, természetesen a KisBécs kínálatában is hangsúlyos, a Pfaffl Hundeleiten 2015-öse kerekségével, gazdagságával győzött meg. A fajtánál maradva Kesztölc felé vettük az irányt, Szivekék a Pincekulcs kereskedés standján állítanak ki, tegnap a borász társaságában még érdekesebb volt végigkóstolni a ZéVé trilógiát. Most sem sikerült egyértelműen eldöntenünk, hogy a kettes vagy a hármas tetszik jobban, vissza fogjuk ezt még párszor kóstolni!
 
Kevés igazán jó olaszrizlinget került a poharunkba mostanában, meg is örültünk egy barátunk tanácsának, hogy próbáljuk ki Váli Péterét. A tipp teljesen helytálló volt: lendületes, tartalmas, komolyságot is felmutató bor a 2015-ös Váli olasz, a fajtában kételkedőknek ezt javasoljuk tesztelésre.
Olasz után rajnait is kóstoltunk persze, a Villa Sandahl impozáns sort kínál, egészen 2010-től lehet náluk borokat kóstolni, és ezt még akkor is érdemes megtenni, ha nem éppen a legolcsóbb borokról van szó. A 2015-ösök közül a Citrus x limónt szerettük, a név nem csalóka, a hamisíthatatlan rajnaiszerkezet mellett szép savak, izgalmas citrusosság jellemezte. 2013-ból is akadt kedvenc, a Gold standard már szép érettséget is mutat, némi petrolosság mellett; hosszú, intenzív bor, raktároznánk belőle szívesen, hosszú életet jósolunk neki.
 
Ezzel a koncentráltsággal csak egy tokaji száraz veheti fel a versenyt, a Gizella pince 2015-ös Szil-völgye furmint és hárs házasítása. A korábbi években már bebizonyosodott, hogy jó ötlet a két fajtát összerakni, ebben a évjáratban kifejezetten élő, izgalmas, ásványos bort kaptunk, amiben azért ott van a korábbi banános karakter, de a hárs izgalmas gazdagsága is.
 
Vöröseket is kóstoltunk persze, Bakonyi Péter 2014-es cabernet franc-ja általában kilóg a villányi mezőnyből, a nehezebb évjáratból ez hatványozottan igaz: lédús gyümölcsösség, lendület. Ez a bor nem a hordókról szól, hanem a gyümölcsről, igazán jól iható, ezúttal sem csalódtunk a pincében.
Helyben maradtunk, hiszen a Heumann pincénél is Bakonyi Péter szőlészkedik. Szerettük volna a 2012-es kékfrankost megkóstolni, de sajnos már kifutott az évjárat, az új pedig még palackozásra vár, így syrah-t választottunk, amivel szintén nem jártunk rosszul: jó arányú bor, szép savakkal, rengeteg fűszerrel, dzsúzos gyümölcsökkel.
 
Villány után jöhetett Szekszárd, a Szeleshát pincénél csillapítottuk a kékfrankoséhségünket, a 2009-es Tábornok komoly bor, sűrű, a hordó is markáns, a fajta férfias karakterét mutatta meg. Férfias boroknál maradva kóstoltuk meg az Eszterbauer pince 2012-es Tivaldját, ez a bor viszont a fajta, a cabernet sauvignon miatt volt markáns, egyébként jó arányú és kifejezetten elegáns hordóhasználat jellemzi, nem is kérdés, hogy ebből is érdemes lenne érlelésre eltenni pár palackkal.
 
Születésnapos is volt a társaságunkban, így a végére egy nem mindennapi aszút választottunk. Lenkey Géza borai egyébként sem könnyen skatulyázhatók be, ez a 2000-es hatputtonyos sem adja magát elsőre. Illatában már sejteti a korát, de a korty egészen élő és lendületes, komoly szerkezet, amin bőven van díszítés is, méltó lezárása a napnak!
Fotó:
Budapest Borfesztivál - facebook





címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (126) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (8) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (280) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) thummerer (4) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (45) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)