Achilles és Frank Zappa szelleme a pincében

2024.10.04. | Wurmbrandt András
Wurmbrandt András írásának első részében a hagyományokról és a pincészet új időszámításának kezdeteiről meséltünk. Most pedig jöjjenek a borok!


Ha az embert a jó szerencséje egy boltíves pince félhomályába vezeti, ahol fahordók társaságában pihenhet meg, nagy eséllyel magával ragadja a hely szelleme. Hogy ez pusztán romantika-e, vagy mélyebbről jövő erők hatnak ilyenkor a lélekre, egy borivó számára nem kérdés. A különböző méretű, korú, fadongákból készült tartályokban erjedő, érő és sorsukra váró tételek között üldögélni régi korok misztikumát idézi, ami elmélyülésre késztet.

Achilles és Frank Zappa szelleme a pincében - Látogatás Kovács Barnabás pincéjében 2.

„Az a szép a borban, hogy annyira sem ipari termék, mint mondjuk a sör. Nem tudod és nem is akarod kétszer ugyanazt legyártani. Van egy íve: az első stáció, amikor készül, és izgulsz, hogy milyen lesz; aztán szépen érik hosszabb-rövidebb ideig, és a csúcson van; végül pedig van egy leszálló ága. De épp ez teszi humánussá minden más alkoholos itallal szemben. Egyszeri és megismételhetetlen. És akkor visszatérünk a görögökhöz, amikor azt mondja Achilles, hogy »inkább lennék szolga a halandók között, mint király a holtak között« mert a ’bármikor vége lehet’-ből fakadóan minden perc értékesebb és izgalmasabb. Engem nem frusztrál, hogy nem tudok minden évben ugyanolyan bort készíteni. A natúr borok előnye az, hogy nagyon jól leképezik az adott évjáratot és a terroirt. A dinamika a legszebb a natúr borban, ahogy a palackban újra és újra fejlődni tud” – fejtegeti Barnabás, miközben egy acéltartályban érett, szépen letisztult olaszrizlinget tölt a poharunkba. Nála ez a beugró a natúr világba, ezért az árát is szándékosan alacsonyan tartja, hogy bárki megkóstolhassa.

Achilles és Frank Zappa szelleme a pincében - Látogatás Kovács Barnabás pincéjében 2.
 
Natúr bor csak ellenőrzött ökológiai termesztésből bioszőlőből készülhet és maximum 40 mg/l összként tartalmazhat. Ez azt jelenti, hogy az erjedés során keletkező kénen kívül például a fertőtlenítéskor kerülhet nagyon kis mennyiségű kén a palackba. További szabály, hogy a borász semmilyen adalékanyagot nem használhat, csak védőgázt.
 
A pince egyik ágában acéltartályok, ide érkezik a fenti feldolgozóból a must –gravitációs elven. Arrébb 225 literes barrique hordók sorakoznak, mellettük agyagamforák, egy másik ágban pedig hatalmas ászokhordók emlékeztetnek azokra az időkre, amikor még nagyobb tételben készült itt a biobor. Barnabás nem tagadja meg ezt az örökséget, hanem továbbviszi azzal az új gondolattal, hogy ő már a bióban megengedett anyagokat – mint például a bentonit vagy a tojásfehérje – sem használja a borkészítésben.

Achilles és Frank Zappa szelleme a pincében - Látogatás Kovács Barnabás pincéjében 2.

„Én nem veszek távolról semmit. Csak a palackot és a dugót. A palackot újrahasználom, a dugó pedig lényegében megkötött szén-dioxid, hiszen a parafa az alatt a hét év alatt, amíg ad annyi kérget, hogy azt le tudják szedni, szén-dioxidot köt meg. Egyébként nekem nem az az elsődleges célom, hogy natúr bort készítsek, hanem hogy
a lehető legkisebb ökológiai lábnyomú bort állítsam elő, ez pedig épp a natúr bor.”

Ez az elv kihat az értékesítésre is, Barnabás azt szeretné, ha újra nőne a helyben fogyasztott borok mennyisége, ezzel párhuzamosan pedig maga a borfogyasztás is, függetlenül attól, hogy az milyen technológiával készült. Szerinte ugyanis nincs értelme szekértáborokra szakadni, a hely, a pillanat és az idő dönti el, hogy milyen tételt töltünk a poharunkba: technológiai segítséggel stabilizáltat vagy natúrt. A mi pillanatunk a már említett olaszrizling és egy sárga muskotály narancsbor után most egy házasítást hozott. A harmadrészt tartályban erjedt és érett, üde olaszrizlingből, harmadrészt egy meglehetősen koncentrált alapanyagú hordós olaszrizlingből, végül pedig egy nyílt kádban héjon erjedt sárga muskotályból álló cuvée a muskotály finomseprőjével együtt került palackba. Ez a Fehérház névre keresztelt 2022-es évjáratú tétel most a pincészet zászlósbora.

Achilles és Frank Zappa szelleme a pincében - Látogatás Kovács Barnabás pincéjében 2.

„Analitikai szempontból nézve ez a bor tökéletesen harmonikus, elpusztíthatatlanul stabil. Kitöltöd a pohárba, és három nap után sem árt neki az oxidáció. A seprőt egy kicsit polgárpukkasztásnak is szánom benne. Frank Zappát vagy Jimmy Hendrixet képzeltem magam elé, amikor a Fehér házba beszambázik. Azaz egy nagyon tehetséges valakit, aki nem akar úgy viselkedni, ahogy a dogmák szerint kellene. Ha nem kevered fel, akkor a vékony, hosszú palack és mély punt miatt tisztán is ki tudod tölteni, de ha felkevered, akkor a seprővel együtt már szűretlen sör hangulatát kelti. Viszont úgy kerek és tartós a korty igazán. A Magyarországon elérhető legjobb natúr parafával zártam le, a mikrooxidáció biztosított, nem fog befülledni a palackba, és az eddigi viselkedése alapján a tudományos énem és az intuícióm is azt mondja, hogy ez akár tíz évig is bor lesz.”

Achilles és Frank Zappa szelleme a pincében - Látogatás Kovács Barnabás pincéjében 2.

 
Epilógus

És ki tudja, mennyi minden történik velünk egy évtized alatt – állapítjuk meg bölcsen újra a napfényre érve azzal a konklúzióval, hogy a mind nagyobb teret hódító mesterséges intelligencia világában felértékelődnek azok a dolgok, amiket nem lehet algoritmusokkal modellezni. És valljuk be, az olyan esendő, gyorsan múló pillanatok tesznek minket emberré, mint amikor egy Szent György-hegyi diófa alatt a barátunkkal olaszrizlinget poharazgatva tűnődünk azon, hogy ami a távolban előttünk kirajzolódik, az vajon egy elefántcsont- vagy egy világítótorony sziluettje-e.
 
Achilles és Frank Zappa szelleme a pincében - Látogatás Kovács Barnabás pincéjében 2.

Megjegyzés: 
A cikk a 6. Web Wine Writing döntős írása volt, szívből gratulálunk a szerzőnek!
A cikk első részéért katt IDE!
 
Fotó:
Borsmenta - honlap
Fövényi Fanni

Iszunk

Natúr borok a Szent György-hegyi elefántcsonttoronyból

2024.10.02. | Wurmbrandt András
Látogatás Kovács Barnabás pincéjében 1.
Kovács Barnabás célja nem más, mint a lehető legkisebb ökológiai lábnyomú bor előállítása. A fiatal borász édesapja nyomdokain, a Szent György-hegyen készíti izgalmas natúr tételeit…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (5) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (290) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (7) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (112) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (30) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (119) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (5) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (155) ipacs szabó istván (4) iszunk (14) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (16) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (274) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (51) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (110) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (241) tokaj (155) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (40) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (84) utazási tippek (45) utazunk (47) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)