Natúr borok a Szent György-hegyi elefántcsonttoronyból

2024.10.02. | Wurmbrandt András

Kovács Barnabás célja nem más, mint a lehető legkisebb ökológiai lábnyomú bor előállítása. A fiatal borász édesapja nyomdokain, a Szent György-hegyen készíti izgalmas natúr tételeit…



Akik jártak már a Szent György-hegyen, azt mondják, biztosan visszatérnek még oda. A Balaton-felvidék Tapolcai-medencéjében elnyúló tanúhegy fél szemével a nagy vizet kémleli, fél szemmel pedig a szigligeti várra kacsint. Bazaltorgonái nem muzsikálnak, csendben hallgatják a szőlőültetvények között őrködő pincékből kiszűrődő zajokat.

Natúr borok a Szent György-hegyi elefántcsonttoronyból - Látogatás Kovács Barnabás pincéjében 1

Káptalantóti felől, meredek úton kapaszkodunk fel a hajdan volt tűzhányón, amelyen a természet mára sajátos, melegházszerű klímát hozott létre. A málló bazalttörmelék a pannon üledékkel elvegyülve unikális szőlőtermő vidéket alakított itt ki, ami kiválóan alkalmas minerális borok készítésére. A hely szelleme és energiái arra késztetik az erre fogékony embert, hogy elhelyezze magát a tájban. Így volt ezzel Kovács Zoltán is, aki 1992-ben az ország első bioborászatát hozta itt létre BioVitis néven. 35 hektáron gazdálkodott szigorú elvek, uniós előírások mentén, utoljára a 2016-os évjáratú borait töltötte palackba.

Natúr borok a Szent György-hegyi elefántcsonttoronyból - Látogatás Kovács Barnabás pincéjében
 
Apák és fiúk a Napúton

A pince előtt ma motor parkol, a ráépített örök panorámás konferenciateremből pedig latin zene hallatszik ki. „Kubai rádió” – világosít fel bennünket Kovács Zoltán fia, az elénk siető Barnabás, aki újra életet lehelt a pincébe, és 2021-től édesapja szigorú elveit is továbbgondolva készít natúr borokat.

Barnabás környezetgazdálkodási agrármérnökként végzett Keszthelyen, majd a mesterképzést már Gödöllőn abszolválta, végül újra a Georgikonon doktori címet is szerzett. Fókuszában természetesen a szőlőtermesztés és a borkészítés állt, szakmai gyakorlatait pedig ezek fellegváraiban töltötte Törökországban, Franciaországban, Olaszországban és Portugáliában. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem megalakulását követően a Szőlészeti és Borászati Intézet Borászati Tanszékének adjunktusa lett Keszthelyen, és visszatért gyerekkora helyszínére, az onnan kőhajításnyira lévő Szent György-hegyi pincébe.

Natúr borok a Szent György-hegyi elefántcsonttoronyból - Látogatás Kovács Barnabás pincéjében

„A pince őrzi édesapám borászatának a nevét – Biovitis –, de a borokat Elefántcsontváry néven készítem. Persze ez megint csak kontinuitás apámmal, hiszen ő minden palackra ráírta, hogy Napút bor. Szenvedélyesen szerette ugyanis Csontváry festészetét, aki – mint közismert – a Napút festőjeként aposztrofálta önmagát” – meséli, majd hozzáteszi, ő valahol egy elefántcsonttoronyba zárkózott, megszállott kutató elmének tartja magát, aki a fitymáló tekintetektől függetlenül köti az ebet a karóhoz, és az elképzelésének megfelelő borokat készít, hiszen ahogy Csontvárynak a festészet, úgy neki a bor az önkifejező eszköze. Hogy mennyire komolyan gondolja ezt az ars poeticát, azt a borai címkéin központi helyet elfoglaló, bazaltorgonák közül kiemelkedő karcsú torony is jelzi.
 

Lugassal a klímaváltozás ellen

Vendéglátómmal közben a gyakorlatlan szemnek elhanyagoltnak tűnő szőlősorok között sétálunk. De ami a nagyüzemi szőlőtermesztésben átláthatatlan, az a bióban koncepció. A meghagyott aljnövényzet egyik oka a talaj védelme, másrészt Barnabás gyógynövényeket is telepített a Badacsonyi borvidék kuriózumának számító kéknyelűtőkék sorába, hogy azok segítsék a növényvédelmet. „Ezzel jó eséllyel távol lehet tartani a szőlőtől a kártevőket és a kórokozókat, de a gyógynövények a gyökerek közelében serkentik az élő közösségek működését, így a mineralizációt is, virágzatukkal pedig a rovarok széles közösségét vonzzák az ültetvénybe, így növelve a biológiai sokszínűséget.”

Natúr borok a Szent György-hegyi elefántcsonttoronyból - Látogatás Kovács Barnabás pincéjében


Egy teraszosan kialakított dűlő előtt állunk meg, ahova lugasos ültetvényt tervez telepíteni házigazdánk. Azt mondja, ezt a megoldást elsősorban a klímaváltozás kényszeríti ki: a lehetséges forgatókönyvek szerint ugyanis a következő évtizedekben erősen csapadékos tavaszra, de rendkívül meleg és száraz nyárra lehet számítani a Kárpát-medencében. A cél tehát az, hogy amikor sok eső esik, a víz ne folyjon le a hegyoldal aljára, hanem a teraszos talaj őrizze meg a nedvességet. „Ezzel párhuzamosan más támrendszerre és zöldmunkára is szükség lesz. Lugasos szőlőtermesztésre kell átállni, ami egyfelől nem engedi kiszáradni a feltalajt a kritikus július-augusztusi időszakban, másfelől pedig védi a fürtöket a perzselődéstől. A lugassal olyan mikroklímát teremtünk, amiben a szőlő ki tudja mozogni azt a stresszt, amit az extrém hőség okoz.”

Natúr borok a Szent György-hegyi elefántcsonttoronyból - Látogatás Kovács Barnabás pincéjében

A növényi oldalról való közelítés után Barnabás kinyitja a hegyoldalba vájt pince ajtaját, hogy empirikus úton is megtapasztalhassuk, mitől olyan izgalmas a natúr borok világa.

(folytatjuk)

Natúr borok a Szent György-hegyi elefántcsonttoronyból - Látogatás Kovács Barnabás pincéjében


Megjegyzés: A cikk a 6. Web Wine Writing döntős írása volt, szívből gratulálunk a szerzőnek!
 
Fotó:
Fövényi Fanni

Beszélgetünk

A Szent György-hegy bohém arca

2019.01.19. | Szabó Edit
Beszélgetés Gilvesy Roberttel
A Kanadából hazatért Gilvesy Robert előbb a tájba, majd az épületbe, aztán a Szent György-hegy vulkanikus boraiba szeretett bele, és a 18. században épült Esterházy-présház romjain új é…
Beszélgetünk

Emese álma

2019.03.16. | Szabó Edit
Beszélgetés Nyári Emesével
A Szent György-hegy legcsodálatosabb lilaakác-lugasa mögött valóságos birodalmat rejt a föld mélye. A pincét édesapja nyomdokaiba lépve Nyári Ödön építette, de ma már az unoka, Emese is…
Beszélgetünk

Ha szerelmes vagy, keveset alszol

2019.04.27. | Szabó Edit
Földi Bálint, Palkó Zsolt, Lepold Antal
Három fiú, három különböző életút, egy közös akarat. A két jóbarát meg az Anti nem pincészet, nem termék, hanem annál sokkal több: három ember barátsága palackba töltve…  
Beszélgetünk

A Szent György-hegy a barátom

2019.05.25. | Szabó Edit
Beszélgetés Ujvári Viviennel
A tanúhegyek között nőtt fel, és bár munkahelye már a Tokaji borvidékhez köti, amikor csak teheti, meglátogatja Raposkán élő szüleit, és segíti a parányi családi pincészet munkáját. A f…
Eszünk

Mediterrán varázs a Szent György-hegyen

2019.07.16. | Barossné Koós Andrea
200 méteres tengerszint feletti magasság, csodálatos panoráma, feledhetetlen naplemente, mediterrán életérzés, kitűnő ételek, helyi borok – és mindez Magyarországon! A Taberna Infinito…
Vendégoldal

Olívaszüret a Szent György-hegyen!

2023.10.18. | Borsmenta
Október 21-én és 22-én olívaszüret lesz a Taberna Infinito csodálatos, mediterrán kertjében. Az élménynek bárki részese lehet, aki szeretné a hétvégét a szabadban, jó emberek, finom fal…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (5) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (290) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (7) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (112) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (30) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (119) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (5) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (155) ipacs szabó istván (4) iszunk (14) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (16) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (274) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (51) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (110) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (241) tokaj (155) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (40) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (84) utazási tippek (45) utazunk (47) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)