Borjour Magnum 2023

2023.03.15. | Vargha Márk
Idén sem maradt el az év legnagyobb szabású hazai sétáló borkóstolója, a Borjour Magnum. A kiállító borászatok között Vargha Márk régi és új ismerősöket is talált. Íme kétrészes beszámolónk első fele…


Ha az ember szenvedélyesen szereti a magyar borokat ­– és persze azok készítőit –, de megélhetésének nem a borral való foglalkozás az alapja, folyamatosan azzal szembesül, hogy mire képbe kerülne egy-egy borvidék aktuális kínálatával, már kezdheti is elölről az ismerkedést. Az újdonságok felfedezésére minden évben remek lehetőséget kínál a Borjour Magnum, és bár a tengernyi stand között simán el lehet veszni – ráadásul levegőzésre, valamint az à table kitűnő tonkababos-kacsamájhabos ekler fánkjának majszolására is csak kell időt szakítani –, azért jócskán érik az embert meglepetések, ha koncentráltan, figyelmesen kóstol. Kétrészes írásomban elmesélem, hogy nekem mire volt elég a helyszínen töltött hét óra.


Kezdjünk habzóval!

Borjour Magnum 2023 1 rész - borsmenta.hu


A Bubbly Shop olyan bolt, ahová nem lehet besétálni. Az üzleti világban sikeres fiatalok baráti társasága döntött úgy, hogy online kereskedést nyit kedvenc proseccóiból. Tették mindezt nem kevés, ám annál kellemesebb „kutatómunka” után: a hatalmas észak-olaszországi habzóborvidék minden pincészetét sorba látogatták. A Borjourra négy kitűnő italt hoztak el. A Vedova pincészet koronazáras Vin col Fondója válasz a „pét-nat-őrületre”: frissítő körtésséggel kívántatja magát, és cukortartalma szerint extra brut kategóriás. A Follador egyik extra dry tétele piros almás és érett körtés ízeket hozott, a Le Bertole egyik brutje pedig a „legtankönyvibb” citrusos világot. A Col Sandago tulajdonosa – aki az egyik nagy olasz kávémárkát is magáénak tudhatja (testvére pedig egy másikat) – igazi fenegyerek: a prosecco fehérszőlő-területei közé egy wildbacher nevű kék szőlőt telepített Stájerországból. Az eredmény egy igazi szamócabomba-habzó. Az italt kóstolva nem mondhatjuk kudarcnak a lépést.


Tokaj

Borjour Magnum 2023 1 rész - borsmenta.hu


Legpatinásabb borvidékünkről három pincészet standjához sikerült eljutnom. Az Oremus neve a tokaji termelők közt járatlanok fülének is ismerősen cseng. Minden évben elkészül a Petrács nevű dűlőszelektált és a Mandolás nevű birtokfurmintjuk. A Borjourra az utóbbit hozták a 2020-as évjáratból. Késő ősszel szüretelték, botritisznek nyoma sincs benne, íze kristálytiszta. Ha valakit, aki soha nem ivott még tokaji furmintot, meg szeretnénk ismertetni a fajtával, töltsünk neki egy pohárral ebből. Hasonlóképpen nem találtam hibát a pincészet organikus szamorodnijában sem, ami 90% furmint, 7% zéta és 3% kövérszőlő házasságának gyümölcse. A furmint mellé nagyon jó döntésnek bizonyult azt a tizednyi „fűszert” elhelyezni!

Borjour Magnum 2023 1 rész - borsmenta.hu

A Gróf Degenfeld három remek organikus száraz borral is megjelent a seregszemlén, a zöldalmabomba extra brut pezsgőjén kívül egy hárslevelűvel és egy furminttal. Számomra az előbbi maradt emlékezetes: szokatlanul nagy test, brutális hársfavirággal és gyógynövényillattal, íze a hordós érlelésből fakadóan is nagyon összetett, lecsengése mézes. Az utóbbi néhány évben a fajta mintha egyenlővé vált volna a finom eleganciával, zeneileg megfogalmazva „ha a furmint a dúr, a hárslevelű a moll.” Elfelejtettem, hogy egy hárslevelűt dúr hangnemben is meg lehet komponálni. Nagyon tetszett ez a „hangzás”!

Borjour Magnum 2023 1 rész - borsmenta.hu

A megakóstoló legkellemesebb meglepetése rögtön ezután következett az erdőbényei Gonda Pincészetnél, ahol láthatóan a furmint és a hárslevelű együttes megjelenítésében hisznek. A 2019-es Dry cuvée is ezekből készült, és a ropogós savak jó aperitiffé pozícionálják az italt. A 2018-as Brúnóban 8 rész furmint mellé 2 rész hárslevelűt képzelt el a borász, és ezzel halételek mellé kiválóan passzoló, ideális gasztrobort készített. Édes kategóriában sem vall szégyent a Gonda. Noha a 2021-es Toolate egy túltaktikázott szüreti időpontválasztás miatt született, jó, hogy így alakult: a bor kedves, behízelgő, szerethető. A tradicionális eljárással készült pezsgő is jól sikerült, de a legnagyobb élményt mégis az őszibarack-mangófröccsként leírható sárga muskotály pét-nat okozta. Kereskedelmi forgalomban nem kapható, kis palackszámú tétel; aki teheti, feltétlenül kóstolja meg!


Villány

Borjour Magnum 2023 1 rész - borsmenta.hu

Végre sikerült megkóstolnom a Vylyan Pincészet Vörös Variáció cuvée-jét! Korábban ugyan már Szabó Edit tollából született róla írás a Borsmenta hasábjain, nekem mostanáig nem volt hozzá szerencsém. Nagyon kedveltem az üdeségét. A Montenuovo cuvée viszont régi ismerős volt, és most is szépnek találtam. Érdemes lassan mélyülni el benne, ugyanis először „berúgja az ajtót” a tanninjával és étcsokis, kávés harmadlagos ízjegyeivel, de aztán előbújik az érett cseresznyés, meggyes aromatika, és ezzel olyan komplexitás jelenik meg, amely miatt a bor hosszan, egy teljes vacsorán átívelően is élvezhető – sőt, akár átköltözhetünk vele a nappali kanapéjára is, hogy ezzel fejezzük be az estét.

https://www.borsmenta.hu/iszunk/vylyan-voros-variacio-2021
 
A Csányi Pincészet nyolc borral érkezett, s így az egyik legszélesebb palettát bemutató résztvevője volt a délutánnak. A 2022-es Teleki Selection Syrah White az új főborász, Lőrincz Norbert munkája. A kék szőlőt bogyózás után zúzták, majd héjkontakt nélkül préselték ki, aztán irány az acéltartály. Az eredmény egy fehér virágos illatú, érett, piros almás ízű könnyed bor. A petit verdot szőlőfajta eléggé a szívem csücske, és régi vágyam volt, hogy itthon készült bort is kóstolhassak belőle. Ez a kívánságom szintén a Csányi Pincészet jóvoltából teljesült. A Teleki Selection családba tartozó, 2017-es vöröset Villányban virgoncabbra hangolták, mint azokat az ibolyás és fekete bogyós jegyeket mutató izraeli és spanyol példákat, melyek kóstolása nyomán annyira megkedveltem a fajtát. Ebben a málna és a szegfűszeg domináltak, de nem bántam, sőt!


Pécs

https://www.borsmenta.hu/iszunk/vylyan-voros-variacio-2021

Boldog gimnáziumi éveimet a – számomra – legszebb megyeszékhelyen töltöttem, szóval ha választani kell az összes borvidék közül, leginkább a Pécsinek tudok drukkolni. A Belward Pince kínálata pedig megmutatta, hogy érdemes. 30 hektáron gazdálkodnak, és érezhetően nem akarnak vörösben a közeli Villánnyal versenyezni, így e területnek mindössze tizedén termesztenek kék szőlőt. A szortiment két részre oszlik: alsó része a Campus, a felső a Classic nevet viseli. A sauvignon blanc felmondja a kötelezőt, a zöld veltelini könnyű fehér kategóriában hallatlanul népszerű és valóban telitalálat („nyáron fűnyíráshoz ez a legjobb fröccsalapanyag” – mint megtudjuk), a rajnai rizling stílusát még nem sikerült tökéletesen belőni, ellenben a 2020-as cirfandli szuper élmény. Mézes illat, pici baracklekváros felhanggal. Az ízben a savak lendülete harmonizál a vajas-mandulás süteményt idéző kekszességgel. „Ha csak egy pécsi bort kóstolsz idén, ez legyen az!” A 2019-es kékfrankoshoz a szőlőt több, szétszórt területről szedték, de kétségtelenül ígéretes, a fajta jó választás a pince egyetlen vörös tételének.

https://www.borsmenta.hu/iszunk/vylyan-voros-variacio-2021

(folytatjuk)
 
Fotó:
Vargha Márk
BorJour

Iszunk

Borjour Viva Italia

2020.02.13. | Vargha Márk
Az olasz borok sokszínű világával ismerkedni mindig öröm. Nemrég a BorJour szervezésében tehettük ezt a budapesti Nemzeti Szállóban…  
Iszunk

Borjour Magnum 2022 – első felvonás

2022.03.09. | Takács Andrea
Kétszázhúsz kiállító ezernél is több bora, mesterkurzusok és gyorskóstolók végeláthatatlan sora várta mindazokat, akik ellátogattak a Budapesti Kongresszusi Központban megrendezett Borj…
Iszunk

Borjour Magnum 2022 – második felvonás

2022.03.11. | Takács Andrea
Hatalmas érdeklődés mellett zajlott az év első nagy borkóstolója, a Borjour Magnum. A Budapesti Kongresszusi Központban kétszázhúsz kiállító ezernél is több borát kóstolhatta a közönség…
Iszunk

Variáció vörösben

2022.10.18. | Szabó Edit
Új taggal bővült a Vylyan Pincészet Variáció borcsaládja. A Vörös Variáció csupa életkedv és vitalitás; aki szereti a fiatal, sokszínű, energikus vörösborokat, ezért a házasításért rajo…
Beszélgetünk

Nem vagyok feladós típus

2022.12.17. | Szabó Edit
Beszélgetés Lőrincz Norberttel
Új főborásza van a villányi Csányi Pincészetnek. Lőrincz Norbert nem ismeretlen a Pannon borrégióban, hiszen korábban Szekszárdon és Villányban is dolgozott már borászként. Pályájáról,…
Iszunk

Rozét virág helyett? Miért ne!

2023.03.07. | Szabó Edit
Hogyan kerül a narancsvirág, a grépfrút, a fekete bors, a licsi és az erdei szamóca egyetlen mozdulattal egy pohárba? Úgy, hogy a Teleki Borcsalád 2022-es syrah rozéjával töltjük tele…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (69) bornapló (14) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (117) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (34) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (131) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (10) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (17) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (14) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (16) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (17) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (9) pannonhalmi borvidék (5) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (288) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (25) sör (46) sós (113) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (90) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (254) thummerer (4) tokaj (160) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (114) tokaji aszú (47) török (50) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (15) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (10) zweigelt (4)