Vissza
Egy este Áts Károlynál
2025.02.19. | Szabó Edit
Áts Károly tarcali pincéje igazi mesevilág. Kívülről persze teljesen olyan, mint egy átlagos pince: tartályok, hordók, minden, ami kell, ám ha ott van maga a borász is, akkor azonnal kiderül, hogy minden hordó egy végtelen történetet rejt, amibe nagyon jó belefeledkezni…
„Gyertek el hozzám Tarcalra, megmutatom a borászatomat! – invitált kedvesen Áts Károly éveken keresztül, de valahogy soha nem tudtuk összehozni, hogy legyen elég időnk egy pincelátogatással egybekötött kóstolásra, ami nála – tudjuk – nem két perc. „Már megint voltál Tarcalon, láttam a Facebook-on, de engem most is elkerültél” – jött a kissé feddő megjegyzés egy újabb találkozáskor, és szentül megígértem, hogy ha legközelebb arra járok, előre szólok, és összehozzuk azt a kóstolót.Február volt, éppen egy éve, cibálta a kopasz fákat a fagyos szél, mikor becsöngettünk a kis tarcali ház ajtaján. „Ez a feleségem nagyszüleinek a portája volt, itt kapott helyet az új borászat. Szerettük volna megtartani a régi házat is, de annak sajnos nem volt alapja, így el kellett bontanunk. A veranda és a tornác eredeti, a kóstolóterem oda épült, ahol régen a tisztaszoba volt, a pince pedig a régi magtár helyére került” – mutat körbe nem kis büszkeséggel a házigazda.

A pincében méltóságteljes némaságban sorakoznak a hordók. Áts Károly kis üveglopót vesz a kezébe, és ebből is, abból is csorgat egy kicsit a poharunkba. Ami az elkövetkezendő egy-két órában történik, nehezen leírható. A különböző dűlők termése külön-külön hordókban pihen, ez korábbi, az későbbi szüretből származik, kóstoljuk, hümmögünk. „Nézzétek csak, ez a 2023-as Holdvölgy! Egész fürtösen préseltem, tartályban erjedt, ez lesz majd a birtokfurmint alapja” – mutatja Karcsi a kirobbanóan gyümölcsös bort, aminek szédítő barackossága egészen elbűvölő. „A furmint háromféle ízű lehet: zöldalmás, körtés vagy barackos. És hogy az enyém miért barackos? Mert a zöldalma éretlenségre utal, és fogyasztók többsége jobban szereti a barackot, mint a körtét, hát kedvezek nekik” – árulja el a kulisszatitkokat a borász. A borok egyébként finomseprőn pihennek, amit Karcsi hetente egyszer fel is kever, ennek köszönhető az a krémes textúra, amit annyira szeretünk a boraiban.
„Itt van ni, ez a 2019-es! A szüret után 30 nappal megjelentek benne azok az ízek, amik utána ugyan eltűntek, de 3-4 hónapos korában visszatértek, és ezt azóta is tartja!” És a bor már ott is van a poharunkban, vibráló savakkal, fehér virágos, finoman csonthéjas aromákkal. „Ez meg a Szent Tamásról jött, annak is a déli oldaláról, andezites, zeolitos területről. Új hordóba került, 2018 óta mindig a Szent Tamás kapja az új hordót.” Ezt is megkóstoljuk: lestyán, naspolya, kő, ásvány, sűrű szövetű nagy anyag, vajon milyen lesz majd a palackban?

„Akartok látni valami érdekeset” – kérdezi vendéglátónk, és nem vár választ. Mi másért is lennénk ott, mint hogy akarjunk látni valami érdekeset! Ugyanazt a bort kapjuk, mint az előbb, csak egy másik hordóból. Ég és föld. A szövete ugyanolyan sűrű, de ebben nincs semmi kedvesség: grépfrútos, kesernyés, szikár, fanyar.
Aztán jön a Dancka, a Birsalmás, a Suba, megint a Holdvölgy, és esünk egyik ámulatból a másikba, mert hogyan is lehet valami ennyire ugyanaz és mégis ennyire különböző!
Útitársam, aki történetesen a férjem, az alábbiak szerint fogalmazza meg ezt a nem mindennapi élményt:
„Légy te a hegy egyik kicsi tartományának göndör hercege, a hegylé szenvedélyes mestere. Préselj és különíts el leveket, majd végy két majdnem egyformát, és hosszas kísérletezés-kóstolgatás után óvatosan elegyítsd őket megfelelő arányban, hogy létrehozz egy harmadik majdnem egyformát. Az így nyert majdnem egyformákból megfelelő mennyiséget és gondosan ossz valamelyest eltérő alkalmatosságokba, hadd pihenjék ki aktívan az elegyedés fáradalmait. Az emígyen sokfelé osztott számos szinte egyformát kóstolgasd tovább, és amit nyelved hegye, oldala és töve időről időre érez, vesd össze azzal, amit az ásványokról, a dűlők kitettségéről, napról-szélről, tölgyfáról, pörkölésről, tartályokról és palackokról a hosszú évek alatt megtudtál-megtapasztaltál. Közben olykor elégedetten pillants körbe a birodalmadon, melynek hivatalos neve: pince.
Hívj azután meg birodalmadba néhány kivételesen szerencsést, akiknek nemcsak megmutatod, de lélekkel-lendülettel el is meséled, hogyan lesz a majdnem egyformákból, szinte azonosakból, alig különbözőkből olyan széles spektrumú illat- és ízvilág, amelyre egy életet érdemes rászánni.”

Amikor már annyira átfagytunk a pincében, hogy a kezünk alig képes tartani a poharat, átmegyünk a fűtött kóstolóterembe, ahol Karcsi lánya, a szintén borász végzettségű Bényei-Áts Dóra is csatlakozik hozzánk. Kilenc palack nyílik ki. Nem sietünk, hová is sietnénk?
Birtokfurmint 2022

Több dűlő – Holdvölgy, Szent Tamás, Dancka, Birsalmás – házasítása, tartályban erjedt, hordóban érett. Üde és kívánatos, könnyű ivású, barackos ízvilágú bor. Én sült csirkét kísérnék vele, de halak mellett is jól teljesít. „Sokszor beleesünk abba a hibába, hogy azt hisszük, az emberek csak nagy borokat szeretnének inni, de ez egyáltalán nem igaz. Gyakran maradok én is a tartálynál, bár igaz, ami igaz, a furmint ízvilágához nekem még mindig kell az oxigén” – mondja a házigazda, majd Dóri is hozzáteszi a saját véleményét: „Vannak fogyasztók, akik egyáltalán nem kérnek furmintot, de a birtokfurmintunkat valahogy mégis mindenki szívesen kóstolja.”
Koranyár 2022
Ezt a könnyű, barátságos bort 2015-ben palackozták először, és akkora siker lett, hogy minden évben emelni kell a tételszámot. Könnyed házasítás, felerészben furmint, felerészben muskotály, a dús, szőlővirágos aromák ott táncolnak a levegőben. Tokaj kedves arca, nem lehet nem szeretni.
Miközben kóstolunk, kiderül, hogy a családi pincészetet 2012-ben alapították. Karcsi a Grand Tokaj főborászaként felelősségteljes pozíciót tölt be, az itthoni kicsi pincében viszont éppen azt élvezi, hogy belefér a kísérletezés, az új lehetőségek kutatása, amit Dóri is pártol. „Én például egyáltalán nem akartam területet a Holdvölgy-dűlőben, Dóri viszont ragaszkodott hozzá, és igaza lett” – hoz egy kézzelfogható példát.
NONA 2021

A Dancka, a Szent Tamás és a Holdvölgy termése együtt erjedt, aztán 8 hónap hordós érlelést kapott, tartályban egalizálódott, palackban pihent. Elegáns, könnyen iható, barátságos bor, de ne tévedjünk, ez már a nagyok közül való. 1000 palack készül belőle. Harmonikus tétel, pici kesernyével és sóssággal. Mikor ezt elmondom, már kapom is a magyarázatot: „A furmint az egyik legfenolosabb szőlőfajta, ez okozza a kesernyésséget a borban, a só pedig a talajból jön, hiszen a szőlő gyökere ásványt szív magába. Ráadásul a hordónak is megvan a maga enyhén kesernyés ízvilága, így aztán nem csoda, ha egy picit kesernyés a végeredmény is, csak arra kell figyelnünk, hogy ne legyen belőle túl sok, mert akkor túllőttünk a célon.”
Megint jönnek a történetek. Áts Károly most arról mesél, milyen élmények érték, amikor 2014-ben Új-Zélandon járt. „Meglepett, hogy csak most kezdték írni a történelmüket, de nincs eladatlan boruk. Mi meg itt vagyunk a több évszázados múltunkkal, és a tradíció mögé bújva – tisztelet a kivételnek – gyenge borokat készítünk. Ez megengedhetetlen!”
Suba 2022
Furmint és hárslevelű egybeszüretelve a zeolitos talajú Suba-dűlőből, ahol a szőlő a bánya mellett nő, a kövek hófehérek, a termőréteg alig több mint fél méter. Az érlelés közepes pörkölésű, 5 hektós zempléni tölgyfa hordóban történt. Rétegzett, gazdag, minden benne van, és végtelenül hosszú. „Zöldfűszerek, pici mézesség, a végén őszibarack, nagyon szép arányok. Egyszer sós és köves, másszor virágos és cukorkás, hol szikár, hol elbájol” – mondom, és Karcsi mosolyog. Tetszik neki, hogy azt érzem, amit éreztetni akart. „A borászkodás olyan, mint a főzés. Mindig meg kell találni az ellenpólust is.”
Szent Tamás 2021

A bor nagyon ásványos, tűzköves illattal nyit, egy pici füstösséget is hordoz, de mellette ott vannak a hordófűszerek, a tölgy, a vanília. A textúra selymes, a savak markánsak, időbe telik, mire egy kis körtésség előbújik az ásványok mögül. Az utóíz hosszú, ásványos, szép és mély. Az a bor, aminek még nagyon sok ideje van. „Csak tartson is ki – teszi hozzá Karcsi –, évente 1600 palack készül belőle, nem jut mindenkinek.”
Az öt száraz után négy édes következik. Edzettek vagyunk, még bírjuk, de azért jól jön a közben felszolgált ízletes helyi sajt, ami tényleg annyira helyi, hogy Karcsi szomszédja készíti.
1X1 2021
Meglepő bor, 100% muskotály, 100 g/l cukor, 100 % íz. Könnyű, jó ivású édesség, grillázsos, mézes, trópusi gyümölcsös. Vaníliafagyi mellé kínálnám, vagy csak úgy, egy nehéz nap végén, amikor az embernek jólesik egy kis kényeztetés.
Áts Cuvée 2022

A legenda. Ezt a bort Karcsi 2002 óta készíti, abban az időben még a Royal Tokaji főborásza volt. Azóta csak egyetlen évjárat maradt ki, a 2021-es. „65-70% furmint, 20-25% hárs, a többi muskotály” – sorolja Karcsi az arányokat. Valószínűleg akkor is tudja, ha álmából keltik, benne van a kisujjában, minden idegszálában.
Kedves, őszibarackos, mézes illat keveredik citrusokkal, egy kis déligyümölcsösséggel, mazsolával. Könnyed a bor, az a legszebb benne, hogy nem a cukorról és nem is az érleltségről szól, hanem az ízekről. Édes vanília az egyik, csípős gyömbéresség a másik oldalon, aztán sok-sok érett füge, ezzel is búcsúzik. Szép és emlékezetes.
Szamorodni 2021

Muskotály és furmint házasítása, krémes, vaníliás és mámorítóan őszibarackos. „A 140 g/l cukor mellett 7,5 g/l a sav, azért nem érzed nagyon édesnek” – tájékoztat Karcsi. Selymes és intenzív bor, illatokban és ízekben egyaránt gazdag; olyan, amilyennek egy jó szamorodninak lennie kell.
Aszú 2017
Legendás évjárat különleges bora. Aranyszínű, első szippantásra mézes illatú, aztán jönnek az édesfűszerek, a vanília, az ánizs, a fahéj és a gyömbér. Krémes a korty, gazdag és selymes, ízében az őszibarackos gyümölcsösség mellé szép lassan felzárkóznak az illatban is ígért édesfűszerek. Nem kell szétszálazni, így teljes, ahogy van, komplex és elgondolkodtató, szerethető aszú. Még fiatal, izgalmas lesz figyelni néhány év múlva a mélységeit.

Kóstolás közben még sok mindenről beszéltünk, olyasmikről is, amiket nem feltétlenül kell megosztani az olvasókkal. Aki elmegy egy kóstolóra Áts Károlyhoz, nem csak a borokról hall, de ez így természetes. Közelgett az éjfél, amikor elköszöntünk. A szél elcsendesedett, jólesett visszasétálni a tiszta hidegben a szállásunkra. Köszönjük ezt az estét, Karcsi, és köszönjük a boraidat, az elhivatottságodat is. Folytasd ebben a szellemben, mi pedig azzal köszönjük ezt meg, hogy jó híredet visszük, és hűséges fogyasztóid maradunk!