2024.12.10. | Borsmenta
Kivételes pillanatnak lehettek tanúi a jelenlévők júliusban, a Grand Tokaj Borászathoz tartozó Szegi pincében. Tíz év után akkor bontották meg ugyanis azt az amforát, amelybe a borvidék egyik legértékesebb mustja került…
Áts Károly, a Grand Tokaj főborásza 2013 elején érkezett a pincészethez, és akkoriban kezdett kísérletezni az amforás érleléssel. Azóta is azt vallja, „nagyon sok mindenre nyitott”, hogy egy ízt, aromát megkapjon. A 2013-as évjárat kimagasló minőségű aszúszemeket adott, minden megvolt tehát hozzá, hogy a botritisz kibontakozzon, és koncentrálja a szőlőszemekben az aromákat, a savakat és a cukortartalmat.
A júliusi kóstolást Áts Károly főborász és Rábai László vezérigazgató közösen végezte. „Meglepő volt, mennyire friss és üde ez az eszencia” – meséli Áts Károly, aki korábban – ahogy a Bëlga is megénekelte – éppen a 100 pontra értékelt 1999-es eszenciájáról vált ismertté.
Amikor az amfora és Tokaj találkozik
A Grand Tokaj borászat aszúi 500 literes zempléni tölgyfa hordókban érlelődnek, a késői szüretnek viszont épp a hűtött acéltartály ad vibráló gyümölcsösséget. Az amforás érlelés valahol a hordó és a tartály között van, az agyagon keresztül ugyanis több levegő jut a borba, mint a szinte tökéletesen záró tartályon át, de messze nem annyi, mint egy hordó fáján keresztül. Ahogy a tölgyfa hordóknál, itt is számít az alapanyag minősége és neutrális karaktere, hogy kiemeljen bizonyos ízeket, aromákat. A Légli-amforák tömör kőagyagmasszából, kézzel, döngöléssel készülnek, magas hőfokon kiégetve.
„A hatás nagyon érdekes, nagyon zamatos, emel a boron – mondja róla Áts Károly. Az amforában mindig üdébb, mindig gyümölcsösebb lesz a végeredmény, mint egy hordóban. Mintha nem is ugyanaz a 2013-as évjárat lenne, mint a hordóban érlelt párja. Kétféle személyisége alakult ki ugyanannak a bornak, és mindkettő csodálatos a maga nemében.”
A tokaji karakter eléréséhez nélkülözhetetlen az olyan pince, vagyis érlelési környezet, ahol a kizárólag Hegyaljára jellemző Zasmidium cellare pincepenész biztosítja a levegő tisztaságát. Mivel a szamorodnit és az aszút hosszú ideig érlelik, nagyon fontos az az állandó, optimális hőmérséklet és páratartalom, amit a tufába vájt, kétszintes Szegi pince biztosít mind a frissen készülő tételek, mind a muzeális palackok zavartalan pihenéséhez.
Az eszencia lényege egyetlen szóban: TOKAJ
Akik kedvelik az összetéveszthetetlen, jellegzetes ízeket Tokaj száraz, dűlőszelektált boraiban, azokat valószínűleg az eszencia is megszólítja. Képzeljük csak el! Egy mázsa szőlőből mindössze 5-7 liter eszencia csöpög ki úgy, hogy az ötödére töppedt, koncentrált savakat, cukrot és aromaanyagokat rejtő szemek a saját súlyukkal nyomják egymást. Egy dűlőszelektált aszúbor – amilyen például a Szarvas – a termőhely legtisztább szimbóluma, az eszencia azonban még ennél is több. „Benne van a napfény. Benne van Tokaj. Az emberek gondos, fáradságos munkája. A Bodrog és a Tisza köze. A Zempléni-hegység. A fajtáink. A Szegi pince. Az egész élet. Ezért kell ezt a bort legalább egyszer mindenkinek megkóstolnia” – hangsúlyozza Áts Károly.
Ünnepi tétel gyűjtőknek és Tokaj szerelmeseinek
A Terroir Selection Amphora Aged Eszencia 2013 alapanyagát aszúsodott szőlőszemek adták, furmint, hárslevelű, sárga muskotály, zéta, kabar és kövérszőlő fajtákból. Természetes maradékcukor-tartalma literenként 550 gramm, mellette 16 gramm/liter savat és mindössze 2,5% alkoholtartalmat találunk. A bor 2024 év végére került forgalomba.
Tíz év elrepült
„Tíz évvel ezelőtt, amikor Karcsiék elvitték Tolcsvára az első kőedényt, és belekerült az eszencia, eleinte naponta, azután hetente, majd havonta hívogattam Karcsit, hogy hogyan alakul benne a bor. Mindig megnyugtatott, hogy várni kell, várni, még nem kóstolgatjuk, nem zavarjuk. És egyszerre csak eltelik tíz év, mintha egy pillanat lett volna, én pedig nagyon-nagyon izgulok, hogy milyen a végeredmény. Karácsonyra, remélem, lesz alkalmam megkóstolni” – meséli a kőedény alkotója, Légli Attila balatonboglári fazekasmester.
És mivel a 2013-as tétel meggyőzte a szakembereket, az amforás kísérlet folytatódik: a 2023-as eszencia is amforába kerül: két 125 literes, Légli Attila által készített edény telik majd meg az értékes alapanyaggal. Újra van tehát mit várni, de addig is boldogok lehetnek azok a szerencsések, akik a Grand Tokaj első amforás eszenciájában megízlelhetik a 2013-as év lenyomatát.
Fotó:
Grand Tokaj