2022.11.18. | Szöllősi Edit "össz-szesz mester"
Különleges születésnapi ajándékkal lepte meg fogyasztóit az idén 20 éves Agárdi Pálinkafőzde. Hároméves előkészítés után megalkották a világ első amforában érlelt pálinkáját – mindjárt három ízben. A világpremiert Budapesten tartották…
Agárdi Pálinka – 20 éve a gyümölcs szolgálatában
Az Agárdi Pálinkaház neve nem csak a fogyasztók számra cseng ismerősen, a vállalkozás komoly elismerésnek örvend a hazai és a nemzetközi szakmai körökben is. Aki kicsit is ismeri a munkásságukat vagy igyekszik elmélyülni a termékkínálatukban, időről időre újdonságokkal találkozhat.
Már az indulásukkor óriási szerepet játszottak a minőségi pálinkakészítés hazai meghonosításában, nem meglepő tehát, hogy kísérletező kedvüknek köszönhetően számos érdekes gyümölcspárlat, hordóban érlelt pálinka vagy a nemzetközi trendekhez is igazodó ital került ki a műhelyükből. (Gondoljunk például a színváltó ginre, amelyről korábban a Borsmenta is beszámolt.) A meglepetéseknek természetesen a fogyasztók örülnek a legjobban, de látható, hogy ezekkel az ötletes újdonságokkal az Agárdi egyfajta divatot is diktál a hazai pálinkafőzdék számára.
Vértes Tibor, a főzde tulajdonosa sokszor megfogalmazta már, hogy a pálinkás szakmában mindig pezseg az élet, ezért elengedhetetlen a folyamatos megújulás. Legfrissebb különlegességük bemutatóját Budapesten, a Párisi Udvar Hotel tetőteraszán tartották, egy derűs októberi napon.
Három év, három íz, három egyéniség
A vadonatúj párlatokat bemutató rendezvényen kiderült, hogy a premiert hároméves munka előzte meg. A Légli Kerámia Manufaktúrával folytatott kísérletezés 2019-ben indult, Légli Attila fazekasmester és Vértes Tibor folyamatosan konzultált, és magát a munkafolyamatot – az érleléshez szükséges amforák készítésétől a gyümölcsök és a belőlük készült párlatok kiválasztásán át egészen az érlelés utolsó fázisáig – Vértes Tibor személyesen felügyelte. „Olyan mikrooxidációt szerettünk volna a pálinkának biztosítani, amelynek segítségével az aromák még inkább ki tudnak teljesedni, az ízek selymesebbek, kerekebbek és komplexebbek lesznek anélkül, hogy más aromákat vinnénk a gyümölcs tiszta ízébe. Az amforában történő érlelés új dimenziót nyitott meg számunkra” – világította meg a folyamat hátterét a szakember.
Légli Attila számára különösen fontos volt a párlatok bemutatásának ünnepi pillanata, hiszen mint kiderült, ő már 2009 óta használja a saját edényeit érlelés céljából. „Az első amforás pálinkám kóstolását egy új világ felfedezéséhez hasonlítanám” – fogalmazott a fazekasmester, akit örömmel tölt el, hogy ezt az élményt az Agárdi Pálinkafőzdének köszönhetően most mások is megtapasztalják.
A világ első amforában érlelt pálinkái szilvából, birsből és vilmoskörtéből készültek, és Agárdi Amphora márkanév alatt kerülnek forgalomba, limitált mennyiségben. Ízenként összesen 460 palackot töltöttek a különleges italból, így a ritkaságokra érzékeny fogyasztók jól teszik, ha igyekeznek a vásárlással.
Jó hír, hogy más gyümölcsökkel is folynak a kísérletek, így elképzelhető, hogy előbb-utóbb bővülni fog az amforás termékcsalád.
Fotó:
Agárdi Pálinka