Vissza
Iszunk

Keverjünk borkoktélt!

Keverjünk borkoktélt! című cikk borítóképe
2023. 08. 05. | Szabó Edit
„Keverd és Kóstold!” címmel borkoktél-kampányt indított a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. Az italokat Schöck Norbert bartender alkotta meg, remek ízléssel. Íme a részletek…

Évről évre folyamatosan csökken a honi borfogyasztás, és ez a tendencia a fiatal felnőttek körében a legszembetűnőbb. Nagy múltú nemzeti italunk szerepét az alkoholos italok frontján sokaknál a sörök vagy a kevert italok vették át, ezért is határozott úgy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) néhány éve, hogy kiemelten foglalkozik a kulturált borfogyasztás népszerűsítésének lehetőségeivel.

„Az Y és Z generáció számára fontos az innováció, az élmények, a meghökkentő és figyelemfelkeltő termékmegjelenés. Ahhoz, hogy a borágazat megtartsa az alkoholos italok fogyasztásában fennálló arányát, folyamatos megújulásra van szükség, nem csak a termék előállításban, de a fogyasztók felé történő kommunikációban is.A fiatal generációk folyamatosan változó igényeire a könnyen érthető, minőségi borokkal – és az ezekből készült vagy otthon készíthető boralapú italokkal, koktélokkal válaszolhatunk” – fogalmazta meg stratégiáját a HNT.

E gondolat mentén szerveződik tehát a „Keverd és Kóstold!” kampány, amelyet a szervezet a 42. Országos Borverseny díjkiosztó gáláján mutatott be a szakmai közönségnek.

A koktélok megkomponálására Schöck Norbert bartendert kérték fel, aki italaihoz az Országos Borverseny díjnyertes fehér-, rozé- és vörösborát, valamint pezsgőjét használta, természetesen egy sereg kiegészítővel. A Neo-Spritzerhez a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2022-es Irsai Olivérje, az Epres Frozéhoz a Csóbor Pincészet 2022-es Agárdi Syrah Roséja, a Bubble Teahez Garamváriék Pannon Imperial Extra Dry pezsgője, a Red Right Handhez pedig a Schieber Borászat 2021-es Karma Syrah-ja adta az alapot

A bemutatott koktélok hatalmas sikert arattak a szakmai közönség előtt, ezért a HNT úgy döntött, hogy augusztustól a fogyasztók körében is népszerűsítő kampányt indítanak. Receptekkel és videókkal biztatják az embereket arra, hogy az italokat otthon is készítsék el, de a nyár és a korősz során három olyan rendezvény is lesz, ahol a fogyasztók személyesen találkozhatnak a HNT borkoktéljaival.

Aki szeretné megkóstolni a koktélokat, az alábbi rendezvényeken teheti meg:

Szentendrei Bornapok – Kőhegyi Pincészet stand 2023. augusztus 25.
Budafoki Borfesztivál – Garamvári Pincészet stand 2023. szeptember 02.
Budapest Borfesztivál – VINCE Magazin stand 2023. szeptember 08.

Frittmann János, a HNT elnöke hangsúlyozta, hogy a kampány indítása előtt tanulmányozták a fogyasztói szokásokat, valamint a trendek változásait, és az eredményből egyértelműen leszűrhető, hogy a piac elmozdult a könnyedebb, színes, de ugyanakkor magas minőséget képviselő italok felé. Éppen ezért jósol nagy jövőt a boros koktéloknak, és Borbély Tamás elnökségi taggal együtt komolyan hisz a sikerben.

Mi is arra biztatunk mindenkit, hogy merjen kísérletezni. Az alábbiakban közöljük a Schöck Norbert által összeállított receptúrákat, de senki ne feledje: ez csupán néhány lehetséges variáció. Az a legjobb, ha mindenki megtalálja azt, ami neki a legjobban tetszik. Kalandra fel!

NEO SPRITZER

A jól megszokott nyári fröccsözés megfűszerezésére: friss, bodzavirág illatú Irsai Olivér, édes fehér vermouth és szóda 3:1:4 arányban.

Hozzávalók:
20 ml édes fehér vermouth
60 ml Irsai Olivér (vagy más illatos fehérbor)
80 ml szódavíz
citromhéj, szőlőszem, mentalevél a díszítéshez

Az összetevőket a megadott sorrendben öntsük egy előhűtött pohárba.
Nyessünk le egy darabot a kezeletlen citom héjából, és a benne lévő olajat nyomjuk az italba, majd kenjük meg a héjjal a pohár szélét, és végül dobjuk a héjat az italba.
Szőlőszemmel, mentalevéllel díszítve kínáljuk.

EPRES FROZÉ

Igazi gyümölcsbomba. A syrah rozé pirosbogyós jegyeit felerősíti az eperpüré és a rebarbarás, gyömbéres gin. Az ebből készült jégkása pedig felvidít és felfrissít a nyári melegben.

Hozzávalók:
90 ml rozé
20 ml eperpüré
30 ml gin
zúzott jég

Az összetevőket tegyük mixerbe, turmixoljuk össze, majd töltsük pohárba.
Liofolizált vagy friss eperrel díszítve kínáljuk.

BUBBLE TEA

Ebben az italban a pezsgő elegáns ízjegyei és savassága egy kis teával és citrusokkal egészül ki. Igazi frissítő a nyári melegben, de vendégváró italnak is tökéletes.

Hozzávalók:
90 ml száraz pezsgő
10 ml tealikőr
10 ml Rooibus tea szirup
10 ml citromlé

Az összetevőket a pezsgő nélkül rázzuk össze, szűrjük pohárba, majd öntsük fel a pezsgővel.
Bogyós gyümölcsökkel díszítve tálaljuk.

RED RIGHT HAND

A vörösbor gyümölcsössége remekül hozzásimul az érlelt rum, az édes vörös vermouth és az olasz keserű likőr hármasához.

Hozzávalók:
40 ml gyümölcsös vörösbor
20 ml érlelt rum
20 ml olasz keserű likőr
10 ml édes vörös vermouth

Tegyünk jeget a pohár aljára, öntsük rá az összetevőket és keverjük fel.
Naranccsal díszítve tálaljuk.

Kellemes kísérletezést, jó borkoktélos élményeket kívánunk!

Fotó:
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Iszunk
Ramsay-nek már ginje is van! című cikk borítóképe

Ramsay-nek már ginje is van!

2023. 08. 01. |
A skót sztárséf, Gordon Ramsay rövid időre kilépett a konyhából, és a jól ismert Eden Mill nevű lepárlóval közösen megalkotta saját ginjét. Az ital már Magyarországon is kapható…
Iszunk
Ezek a legjobb pálinkák és ginek az idén! című cikk borítóképe

Ezek a legjobb pálinkák és ginek az idén!

2023. 04. 24. |
Megvan a legjobb hazai gin, a legjobb pálinka, és már azt is tudjuk, hogy ki lett a Scientia Master Spirit Competition 2023 abszolút győztese. Az okleveleket jó hangulatú ünnepségen kapták meg a díjazottak Perkátán…
Iszunk
Milyen ízű a női lélek? című cikk borítóképe

Milyen ízű a női lélek?

2022. 09. 19. |
A legjobb magyar gyümölcsalapú ital díját, valamint a design kategória ezüstérmét is elhozta a World Liqueur Awardsról a Woman Spirit fantázianevű magyar likőr. Az italt Szöllősi Edit pálinkamesterrel kóstoltuk…
Iszunk
Vidám és huszáros – újabb magyar gin a piacon! című cikk borítóképe

Vidám és huszáros – újabb magyar gin a piacon!

2022. 04. 04. |
Egyre többen hódolnak a ginkészítés szenvedélyének hazánkban. Az Ihászi Dániel által megalkotott Gay Hussar márkanevű ital a legújabb a sorban. Mi is megkóstoltuk, íme a véleményünk…
Iszunk
Jönnek a magyar ginek! című cikk borítóképe

Jönnek a magyar ginek!

2019. 11. 21. |
Opera Gin néven tavaly megnyílt az első hazai ginmanufaktúra, az Agárdi Pálinkfafőzde után a pálinkák fenegyereke, Pach Gábor is elkészítette a sajátját, sőt nemrég Gózon Péter bartender is saját gint alkotott. Tombol a ginőrület!
Vendégoldal
Új ginek az Agárditól! című cikk borítóképe

Új ginek az Agárditól!

2019. 06. 28. |
Új párlatokkal színesíti kínálatát az Agárdi Pálinka. A tavaly ősszel bemutatott whisky, rum és gin mellé most két újabb gin érkezik a nyári koktélokhoz…