2025.01.03. | Szabó Edit
A könnyű vörösbor jól csúszik, simán megbontható egy hétköznapi estén, nincs körülötte semmi hókuszpókusz, egyszerűen csak jó inni. A Borsmenta csapata nemrég ezeket a borokat vette górcső alá. Összesítésben két bor is első helyen végzett, a pálmát egy pannonhalmi és egy zalai bor vitte el…
Legutóbb 2021-ben vizsgáltuk meg a hazai könnyű vörösborok mezőnyét, ezért úgy éreztük, itt az ideje, hogy újra körülnézzünk a piacon. Az idei tesztre fajtaborok nem, kizárólag házasítások kaptak meghívást. Olyan tételeket kerestünk, amelyek csak rövid ideig vagy egyáltalán nem voltak hordóban, ízükben a gyümölcsösség, szerkezetükben a könnyedség a meghatározó, és a pincészet szortimentjében az alacsonyabb árkategóriát képviselik. A tesztről
A Borsmenta felhívására 8 borvidék 14 pincészete küldött mintát, 5 bor Villányból, 3 Sopronból érkezett, az Etyek–Budai, a Zalai, a Pannonhalmi, a Badacsonyi és a Balatonfüred–Csopaki borvidék 1-1 tétellel képviseltette magát, egy pedig minden szempontból formabontó volt, mert a vásárolt szőlőt két borvidék adta, a feldolgozás pedig egy budapesti pincében történt. A legfiatalabb 2023-as, a legidősebb 2018-as évjáratú volt.
Tapasztalat
Remek esténk volt. A borok többsége nagyon jól teljesített, és ezt a pontszámok is bizonyítják: egyetlenegy tételnél sem csúszott a pontátlag 84 alá. Bármelyiket szívesen tennénk az asztalra egy hétköznapi – sőt, egyiket-másikat akár egy ünnepi – estén, örömmel mutatnánk meg a barátainknak, és nyugodtan vinnénk magunkkal vendégségbe is.
És most nézzük, kik végeztek az élen! Négy dobogósunk van, mert az első helyen holtverseny alakult ki. (Fontos megjegyezni, hogy az alábbi lista a teszten részt vevő újságírók átlagpontszámai alapján készült, nem minden ponton egyezik a cikkíró véleményével.)
A harmadik – Sabar Borház: Birtok Vörös 2022
A Sabar-hegy ma már szinte elképzelhetetlen a Sabar Borház és a hozzá tartozó terasz nélkül, pedig a pincészet története csak 2009-ben indult. Akkor szeretett bele a helybe Ádám Gábor, aki az évek folyamán befektetőből borosgazdává, majd helyi lakossá vált, és mindennapjai ma már teljes egészében ott telnek a szőlősorok között, a Badacsonyi borvidéken. A szőlőt Répási Tamás gondozza, a borokért Földi Bálint felel, a hely lelke viszont egyértelműen Gábor, aki szinte együtt lélegzik a birtokkal. Aki arra jár, térjen be hozzájuk, a teraszuk az egyik legjobb hely a környéken.
A tesztelt tétel a pincészet első birtokvöröse. Jó az indítás! Cabernet franc és kékfrankos házasításával készült, vidám és vagány, mint a pincészet maga. Kissé földes, céklás jegyekkel indít, de ha türelmesek vagyunk vele, és megvárjuk, hogy kinyíljon, mély, erdei gyümölcsös, szedres, áfonyás aromákkal ajándékoz meg bennünket. Egyénivé a gyümölcsös jegyekhez kisvártatva csatlakozó zöldfűszeres, gyógynövényes árnyalat teszi, ritkán érzünk lestyánt vörösborban, de ennek nagyon jól áll. Összesen 3748 palack készült belőle.
A második – Figula Pincészet: Simply Red 2023
A Figula Pincészetet néhai Figula Mihály alapította 1993-ban. A mester 2008-ban bekövetkezett halála után a fia, Misi állt a birtok élére, és az utóbbi évek eredményei egyértelműen azt bizonyítják, hogy a fiatal szakember legény a gáton. A birtokot tovább virágoztatta, és munkája elismeréseként 2019-ben megkapta a Borászok Borásza címet, 2022-ben pedig az Év Bortermelőjévé választották. A pincészethez jelenleg 30 hektár szőlőterület tartozik, a birtokközpont Balatonfüreden található. Vendégeket is fogadnak, sőt vendégházuk is van, érdemes ellátogatni hozzájuk.
A 2023-as Simply Red nem is annyira simply. Sőt! Teste is, ereje is van, na meg íze, nem is akármilyen! A házasításba 40% cabernet franc, 25% cabernet sauvignon, 25% merlot és 10% kékfrankos került, dől belőle a cassis, a meggy és a csoki – utóbbi a 8 hónapig tartó hordós érlelésnek köszönhető. A textúra selymes, könnyen is csúszik a bor, de azért jó lesz vigyázni vele! A 14,5%-os alkoholtartalom ugyan eltűnik a testben, de a második kör után már érezzük, hogy nem málnalé van a poharunkban.
Az egyik első – Pannonhalmi Főapátság: Tricollis Vörös 2023
A Pannonhalmi Főapátság 2000-ben határozta el, hogy felújítja régi hagyományait, és a szocializmus éveiben kényszerűségből feladott szőlőtermesztést és borkészítést visszaemeli tevékenységei közé. Az új pince 2003-ban készült el, tanácsadóként pedig kezdetben a 2005-ben elhunyt egri borász, Gál Tibor segítette a vállalkozást. A pincészethez jelenleg 53 hektár szőlőterület tartozik, és a 12 termesztett fajtából csupán 3 a kék szőlő: a pinot noir, a cabernet franc és a merlot. A borászat sok komoly nemzetközi díjjal büszkélkedhet, Liptai Zsolt főborász 2024-ben kapta meg az Év Bortermelője elismerést.
A 2023-as vörös Tricollis 50% cabernet franc, 30% merlot és 20% pinot noir házasításával készült, a gyümölcs a Tavaszó-, a Széldomb- és a Babszökő-dűlőben termett. Az acéltartályos erjesztés után a bor kis fahordóban érlelődött 6 hónapig, ennek köszönheti selymes textúráját, mély, fűszeres ízeit. A játékos, szinte virgonc savak jó lendületet adnak a kortynak, az egész kompozíciót valamiféle légies könnyedség járja át. Pedig van itt test bőven, az alkohol is fűt kissé, mégis könnyű inni. Ebből a borból árad a harmónia, nincs pillanat, hogy ne esne belőle jól egy pohárral.
A másik első – Bussay Pincészet: Mura Vörös 2022
Közismert történet, hogy a pincészetet dr. Bussay László alapította, aki fiatal orvosként érkezett a zalai Csörnyeföldre, és ott vált a magyar borászat egyik meghatározó alakjává. A birtokot és a háziorvosi praxist halála után lánya, Dorottya vitte tovább, aki az előbbit ma már Kis Tamás somlói borásszal az oldalán igazgatja. Jelenleg öt és fél hektáron gazdálkodnak, és tevékenységüket két gyermekük is árgus szemmel figyeli.
Na, hát ez a Mura aztán friss! Olyan savak tartják, hogy öröm kóstolni. Tombol benne az energia, kirobbanóan gyümölcsös, ízében főleg a gránátalma és a ribizli tolakszik előre, de van ott minden, ami piros, meg egy kicsi csoki is, hogy simább legyen. A két cabernet és a merlot triójához egy kis laska csatlakozott a házasításban, leheletnyi fehér borsos fűszerességet adva az ízképnek. Különleges bor, mi pörköltek mellé innánk, de lehet másnak más ötlete, a lényeg az, hogy gyakran kerüljön a pohárba.
A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:
Sue Tolson (WineSofa), Csepe Erika (Borvidékmánia), Balla Ágnes (Csóka Vinotéka), Hegyi Gábor (borszakértő), Száraz Krisztián (Borgonista), dr. Nádasi Eszter (Borsmenta), dr. Vargha Márk (Borsmenta), Pesti Eszter (Borsmenta) és Szabó Edit (Borsmenta).
Íme a teljes borsor a pincészetek szerinti betűrendben:
ApróKertek: Könnyűvér 2023; Bónis-Reitter Borászat: Patrik Cuvée 2019; Bussay Pince: Mura Vörös 2022; Etyeki Kúria: Red 2021; Figula Pincészet: Simply Red 2023; Günzer Családi Birtok: Lezser Vörös 2021; Heumann Pincészet: Blue Secret 2018; Jackfall Bormanufaktúra: Duett 2019; Lelovits Tamás Pincéje: A csudabogár 1. 2022; Mai Nyúl: XX 2020; Pannonhalmi Főapátság: Tricollis Vörös 2023; Sabar Borház: Birtok Vörös 2022; Steigler Pince: Kaméleon Vörös Cuvée 2023; Streit-Zagonyi Borászat: Dilara 2021.
Fotó:
Borsmenta
-
honlap