Magyar kékfrankosok Londonban

2019.11.11. | Szabó Edit
Negyvenhárom pincészet, köztük 29 magyar mutatta be kékfrankos borait London egyik patinás helyszínén, a Merchant Taylors’ Hallban. A nagy sikerű rendezvényt a Wines of Hungary UK képviseletében Toronyi Zsuzsanna szervezte…
 


Mint arról korábban beszámoltunk, a Wines of Hungary UK által szervezett londoni Furmint Február a termelők és a résztvevők oldaláról egyaránt rendkívül eredményesnek bizonyult, maga a kampány pedig annyira jól sikerült, hogy az International Wine Challenge az év kampányának választotta Angliában. A pozitív fogadtatáson felbuzdulva Toronyi Zsuzsanna, a Wines of Hungary UK tulajdonosa elhatározta, hogy a furmint után a kékfrankosnak is szentel egy eseményt. Így született meg a Blue of the Danube, amelyet október 28-án rendeztek London egyik patinás épületében, a City szívében található Merchant Taylors' Hallban.



A kóstoló délelőtt 11-kor nyitott, és délután 4-ig kizárólag a borbizniszben érdekelt vendégek, kereskedők, disztribútorok, sommelier-k sétálhattak az asztalok között. A programot két mesterkurzus is színesítette. Elizabeth Gabay MW tíz különböző területről érkező kékfrankos alapján mutatta be a fajtát, beszélt a termelőkről, a termőhelyekről, a stílusokról, az irányokról. Mint megtudtuk, még egy Master of Wine számára is ritkán nyílik lehetőség arra, hogy Ausztriától Ausztráliáig, Horvátországtól Magyarországon át Szlovákiáig, Romániától Szlovénián át Spanyolországig kalandozzon a kékfrankosok között. Izgalmas volt látni, hogy a különböző országok borászai mennyire különböző válaszokat adnak ugyanarra a kérdésre.



A másik mesterkurzuson a legismertebb magyar kékfrankosalapú házasítás, a bikavér került fókuszba. A remek ritmusú kóstolót dr. Szentkirályi Orsolya sommelier és Barta Éva tartotta, aki az egri Tóth Ferenc Pincészet képviseletében vett részt a rendezvényen. Jó volt látni az érdeklődést az arcokon, és úgy tűnt, a program résztvevői elégedettek voltak a borokkal, mert a két szakember a kóstoló után is számtalan kérdést kapott.



A szakmai program után a borászok még mindig nem pihenhettek, megérkezett a civil közönség, új kérdésekkel, nyitottsággal, érdeklődéssel. A Blue of the Danube rendezvényen mintegy 250 borértő és borra nyitott fogyasztó vett részt, akik az itt eltöltött órák után már nem fognak elsétálni egy magyar kékfrankos mellett, ebben mindannyian biztosak lehetünk.

A program végén megkérdeztük a rendezvény szervezőjét, Toronyi Zsuzsát, hogyan értékeli a találkozót.
 

 
A Furmint Február kóstoló hatalmas siker volt Londonban. Miért gondoltad, hogy éppen a kékfrankosokkal folytatod a szakmai programok sorát?

A munkánk során rengeteg rendezvényen veszünk részt, és úgy tapasztaltuk, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb az érdeklődés a magyar borok iránt. A Wines of Hungary UK célja egyértelműen az, hogy a magyar termelők boraira felhívja az angol piac figyelmét, és ehhez egy borkóstoló tökéletes terep. A Furmint February sikere után most jöhetett Magyarország vörösboros arca, és ehhez a kékfrankos több szempontól is a legmegfelelőbb. Ez a legnagyobb területen termesztett kékszőlő-fajtánk, és fontos alkotóeleme az angol piacon jól ismert bikavérnek.



Miért gondoltad, hogy nem csupán a magyar kékfrankosokat hívod meg, hanem kontextusba helyezed a fajtát, és a környező országok borai közül is bemutatsz néhányat?

Mert meggyőződésem, hogy az ilyen kooperáció hatékonyabbá teszi a kommunikációt, és elősegíti a fajta megismertetését. Az osztrákok már elvégezték a maguk házi feladatát, a blaufränkisch név ismerősen cseng a brit fogyasztók körében, most tehát azt kellett megmutatnunk, hogy hívják bár blaufränkischnak, kékfrankosnak, lembergernek vagy frankovka modrának, ugyanannak a szőlőfajtának a bora kerül a pohárba, csak más-más országból, és ez a sokszínűség nagyon izgalmas.



Hány országból érkeztek borászok a kóstolóra?

Nyolc ország 43 borászatának képviselői töltötték velünk ezt a napot, és nagy megtiszteltetés, hogy egy híján harminc magyar borászat szavazott nekünk bizalmat. Kóstolhattunk borokat Ausztriából, Szlovéniából, Horvátországból, Romániából, Szlovákiából és szinte minden olyan magyar borvidékről, ahol fontosnak tartják a fajtát.



Kik voltak jelen a brit borszakma képviselői közül?

Akik eljöttek a Furmint February kóstolóra, a brit borszakírás sztárjaival találkozhattak. A kékfrankos nem volt ilyen látványos, viszont annál fontosabb. Közel 180 olyan szakember kóstolta a borainkat, akin sok minden múlik, ha beszerzésről van szó. Velünk volt például az egyik legjelentősebb brit áruházlánc, a Waitrose beszerzője, de ő csak egy a sorból. Liz Gabay fantasztikus mesterkurzusa telt házzal ment, és utána is nagy volt az érdeklődés az általa bemutatott rozék iránt. Őszintén remélem, hogy a Blue of the Danube egy remek első alkalom volt a találkozásra a borászok és a potenciális importőrök között, de ezen a ponton nem szabad megállni, folytatni kell a diskurzust.



Egyetlen alkalom után nyilván nem szabad eredményt várni. Bár a Füleky Pincészet a londoni Furmint Februaryn találta meg a brit forgalmazóját, de feltételezem, hogy ez nem mindennapos eset. Gondolod, hogy ezek a rendezvények áttörhetnek egy falat, hogy a rendszeres jelenlét eredményeként nagyobb mennyiségben, szélesebb spektrumban lesznek a jövőben jelen a magyar borok az angol piacon?



Mutatnunk kell a borainkat, és folyamatos programokkal ébren kell tartanunk a figyelmet, nincs más lehetőségünk. A falat szerintem már áttörtük, de hogy mennyi magyar bor jut át rajta, az már a borászok részvételén múlik. Az Egyesült Királyság a világ második legnagyobb borpiaca, hatalmas, általunk egyelőre kiaknázatlan lehetőségekkel. Folyamatos, célirányos jelenléttel, kommunikációval, kemény munkával szerintem a határ a csillagos ég. Csak nem szabad veszítenünk a lendületből.



Mi lesz a következő hasonló rendezvényed?

Január 29-én megrendezzük a Furmint February Vol. 2 kóstolót, ami hasonló léptékű és stílusú lesz, mint a Blue of the Danube. A tavalyinál nagyobb helyszínt keresünk, hogy több pincészet bemutatkozására adhassunk lehetőséget. Készülünk mesterkurzusokkal, és a szakmai programok után a fogyasztók számára is megnyitjuk a kapukat. És ha minden a tervek szerint halad, akkor márciusban is lesz egy komolyabb rendezvényünk, ennek részleteit azonban egyelőre nem árulhatom el.
 
Fotó:
Borsos Annamária

Beszélgetünk

A szőlőszemek asszonya

2018.12.02. | Szabó Edit
Beszélgetés Carole Bryonnal
Lady of the Grapes. Kicsi, de annál barátságosabb borbár Londonban, a Covent Garden szomszédságában. Főként női kezek által készített borokat tartanak, nem csoda, hogy egy Ujvári Vivien…
Iszunk

Mosolygós este volt

2019.02.03. | Szabó Edit
Furmint Február Londonban
Az idei Furmint Február nyitórendezvényét a brit főváros egyik patinás, zárt körű klubjában, a 67 Pall Mallban tartották, a Wines of Hungary UK szervezésében. Az eseményen 26 borászat s…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)