2022.09.05. | Szabó Edit
Ünnepélyes külsőségek között, a Hotel Marriott báltermében adták át a 41. Országos Borverseny díjait. A megmérettetésen 17 Nagy Arany és 122 aranyérmet osztottak ki, a legeredményesebb pincészet a Pajzos Tokaj lett…
Hogy a magyar bor ügye országunk politikai vezetői számára is kiemelten fontossá vált az utóbbi években, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 41. Országos Borverseny díjátadó gálájának első negyedórája a megjelent politikai tisztségviselők és minisztériumi küldöttek köszöntéséről szólt. Őszintén reméljük, hogy ez a megtisztelő figyelem konkrét eredményekben is realizálódik majd a jövőben. Mindenesetre örvendetes tény, hogy a honi bormarketing Rókusfalvy Pál személyében olyan kormánybiztost kapott, aki nem csupán rálát az ágazatra, hanem benne is él abban, ismerve minden gondját, problémáját, de szépségét és örömét is.
A számok tükrében
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által szervezett Országos Borversenyt két év kihagyás után rendezték meg újra. Az idei megmérettetésre az ország 22 borvidékének 232 pincészete nevezett. A június 28-án és 29-én megtartott minősítő kóstolón összesen 824 tétel került a bírák poharába, közülük 361 volt a fehérbor, 275 a vörösbor, 69 a rozé, 37 a pezsgő, 62 a természetes édes bor és 20 a gyöngyözőbor.
A bírált borok legtöbbje (206) házasítás volt, a fajták között a chardonnay (55) vezette a sort, azt a cabernet franc (49), majd a kékfrankos és az olaszrizling (48-48) követte, de több olyan fajtabor is akadt a sorban, amelyből csak egyetlenegyet neveztek. Ilyen volt például a blauburger, a borsmenta, a kabar vagy a malbec.
A zsűri a 100-as pontrendszerben értékelt, a borok 82-86,4 pont között ezüstérmet, 86,5-91,9 között aranyérmet, fölötte Nagy Arany érmet kaptak. A 17 Nagy Aranyból 11 jutott természetes édes boroknak, 5 vörösboroknak, de fehérborból csak egyetlenegy került fel a listára.
Nem meglepő, hogy a verseny legmagasabb pontszámát (96,3) egy tokaji eszencia, a Simkó Pince 2016-os Tokaji Eszencia bora kapta, az viszont már érdekesebb, hogy több tokaji borkülönlegességet is megelőzve egy villányi vörösbor, Lelovits Tamás Pincészetének 2019-es Meglepetés – Villányi Kékfrankos Prémium Válogatása került 94 ponttal a második helyre.
A nagydíjas borok mezőnye az alábbiak szerint alakult:
Legjobb fehérbor – Paulus Molnár Borház: Paulus Gold Olaszrizling 2021
Legjobb rozébor – Günzer Tamás Pincészete: Rosé 2021
Legjobb vörösbor – Lelovits Tamás Pincészete: Meglepetés – Villányi Kékfrankos Prémium Válogatás 2019
Legjobb gyöngyözőbor – Gál Szőlőbirtok és Pincészet: Gál Anna Rosa 2021
Legjobb pezsgő – Firmánszky Pince: Tokaji Furmint Pezsgő Extra Brut 2020
Legjobb természetes édes bor – Simkó Pince: Tokaji Eszencia 2016
Legjobb biobor – Dobosi Birtokközpont: Bio Sauvignon Blanc 2021
Legjobb illatos fehérbor, hazai nemesítésű fajtából – Petőcz Vendégház és Pincészet: Cserszegi Fűszeres 2021
Legjobb nagy száraz fehérbor, Kárpát-medencei fajtából – Pajzos Tokaj: Furmint Selection 2019
Legjobb kékfrankosalapú házasítás – Thummerer Pince: Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged dűlő 2018
A legeredményesebb borászat – Pajzos Tokaj (címlapfotónkon)
A Magyar Bor Akadémia különdíját a Simkó Pince 2016-os Tokaji Eszencia bora kapta.
A díjazottaknak szívből gratulálunk!